Απόστημα κύστης κόκκυγος

 

  • Τι είναι το απόστημα κύστης κόκκυγος και πώς αντιμετωπίζεται;

  • Η κύστη κόκκυγος τι είναι;

  • Πώς δημιουργείται το απόστημα της κύστης κόκκυγος;

  • Υπάρχει θεραπεία;

  • Οριστική θεραπεία της κύστης κόκκυγα

  • Ποιοι είναι οι παράγοντες που βοηθούν στο να δημιουργηθεί το απόστημα της κύστης κόκκυγος f

  • Πώς θα το αντιμετωπίσουμε;

  • Υπάρχει μέσα τους που μπορεί να προσφέρει λύση στο πρόβλημα, οριστική;

Τι είναι το απόστημα κύστης κόκκυγος; 

Είναι μια χρόνια φλεγμονή του δέρματος αλλά κυρίως του υποδόριου λίπους, το οποίο το βρίσκουμε στην περιοχή του κόκκυγα η οποία ονομάζεται και ιεροκοκκυγική χώρα. Ιδιαίτερα στους άνδρες και όσο πιο τριχωτή είναι αυτή, το απόστημα κύστης κόκκυγα ανευρίσκεται πολύ συχνά.

Πώς δημιουργείται το απόστημα της κύστης κόκκυγος

Το απόστημα κύστης κόκκυγος δημιουργείται όταν υπάρχει ήδη μια νόσος της κύστης κόκκυγος. Δηλαδή σε προϋπάρχουσα φλεγμονή στην περιοχή η οποία λειτουργεί σαν εστία μόλυνσης και κάποια στιγμή αποστηματοποιείται δηλαδή γεμίζει με πύον. Κάποιες φορές δεν βρίσκουμε πυώδες υγρό αλλά βρίσκουμε ρυπαρό αιματηρό υγρό ,εξιδρωματικό υγρό και έντονη φλεγμονή.

Η κύστη κόκκυγος τι είναι;

Όπως είπαμε παραπάνω το απόστημα της κύστης κόκκυγος δεν εμφανίζεται από μόνο του, παρά είναι η εξέλιξη της νόσου της κύστης κόκκυγος. Για την κύστη κόκκυγος για τη δημιουργία της διαβάστε περισσότερα. Ενίοτε φτανει μεχρι τον πρωκτό και προκαλεί μέχρι και πόνο στον πρωκτό.

Υπάρχει θεραπεία, πώς θεραπεύεται;

Όταν δημιουργείται απόστημα κύστης κόκκυγα, συνήθως αλλά όχι πάντα, υπάρχουν έντονα συμπτώματα στον ασθενή όπως ο πόνος το φούσκωμα το κοκκίνισμα. Η μονή και επιστημονικά ενδεδειγμένη θεραπεία για το απόστημα κύστης κόκκυγος ονομάζεται διάνοιξη παροχέτευση και όχι η αντιβιοτική αγωγή. Η αντιβίωση σε περιπτώσεις αποστήματος και ιδιαίτερα όταν έχει εκτεταμένη κλινική παρουσία είναι ιατρικά μή ενδεδειγμένη. Αντιβιοτική αγωγή θα χορηγήσουμε μόνο αν υποψιαζόμαστε συστημικά σημαντικά φαινόμενα, πάντοτε σε συνδυασμό με διάνοιξη και καθαρισμό της αποστηματικής κοιλότητας.

Είναι επώδυνο πονάει το άνοιγμα της κύστης κόκκυγος;

Ο πόνος που θα νιώσει ο ασθενής κατά τη διάνοιξη παροχέτευση εξαρτάται αποκλειστικά από την τεχνική που θα χρησιμοποιήσει χειρουργός. Με την τεχνική που χρησιμοποιεί εξειδικευμένος χειρουργός Παπαγιαννόπουλος Γιάννης ο πόνος είναι ελάχιστος. Οι μαρτυρίες των ασθενών αποδεικνύουν το παραπάνω.

Οριστική θεραπεία κύστης κόκκυγος υπάρχει;

Με τις σημερινές εξελιγμένες τεχνικές ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής, με χρήση λέιζερ ή με άλλες πηγές ενέργειας, υπάρχει θεραπεία για την κύστη κόκκυγος. Για το αν είναι οριστική ή όχι δηλαδή αν έχει 100% επιτυχία, δεν υπάρχει καμία απολύτως μελέτη ιατρική που να έχει δημοσιευτεί σε έγκυρο περιοδικό ιατρικό είτε στη διεθνή βιβλιογραφία που να αποδεικνύει κάτι τέτοιο. Τα ποσοστά επιτυχίας είναι ικανοποιητικά. Οι περιγραφές που αναφέρουν για πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας δεν είναι ιατρικά αποδεδειγμένες και ούτε αποδεκτές από κανέναν επίσημο ιατρικό φορέα ή ιατρική εταιρεία. Όπως αναφέρω στο site και στους ασθενείς μου, δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις και το λέιζερ δεν είναι μαγικό ραβδί. Η μεγάλη θα έλεγα τεράστια διαφορά μεταξύ της ανοιχτής τεχνικής και της τεχνικής του λέιζερ, εφόσον πραγματοποιηθεί από εξειδικευμένο και με μεγάλη εμπειρία χειρουργό, έχει τα ίδια ποσοστά επιτυχίας και η τεράστια διαφορά είναι ότι δεν πονάει ο ασθενής μετά το χειρουργείο. Έτσι γυρίζει άμεσα στην καθημερινή του εργασία και στις καθημερινές του δραστηριότητες. Το να λέμε και να υποσχόμαστε θαύματα, είναι παντελώς επιστημονικά ανακριβές. Από τότε αποτελεί ευχή και όχι ιατρική.

Χειρουργείο κύστης κόκκυγος για απόστημα

Όπως είπαμε παραπάνω ή θεραπεία για το απόστημα της κύστης κόκκυγος είναι μια και είναι η διάνοιξη παροχέτευση. Η διάνοιξη παροχέτευση δεν είναι θεραπεία της κύστη κόκκυγος είναι θεραπεία του αποστήματος της κύστης κόκκυγος. Αν δεν θεραπευτεί η αρχική πάθηση που είναι η κύστη κόκκυγος το πιθανότερο είναι να ξανά δημιουργηθεί απόστημα κύστης κόκκυγος, συρίγγιο, επέκταση της νόσου.

Αντιβίωση για απόστημα κύστης κόκκυγος είναι σωστό;

Πολλοί ασθενείς αναφέρουν συνεχή χρήση και χρόνια αντιβιοτικής αγωγής μόλις νιώθουν κάποιο πόνο ή να φουσκώνει η περιοχή του κόκκυγα. Το να χρησιμοποιούμε συχνά αντιβίωση χωρίς να επισκεφτούμε έναν ειδικό χειρουργό για κύστη κόκκυγος δεν είναι σωστό και μπορεί να προκαλέσει ανθεκτικά μικρόβια

Εάν έχετε κάποιο πρόβλημα με κύστη κόκκυγος ή έχετε κάποια συμπτώματα, επικοινωνήστε με τον εξειδικευμένο γενικό χειρουργό Παπαγιαννόπουλο Ιωάννη. Ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με παθήσεις πρωκτού, δηλαδή κύστη κόκκυγος, αιμορροϊδες, συρίγγιο, απόστημα, ραγάδα,  κονδυλώματα. Ο γιατρός θα σας παρέχει εξατομικευμένη διάγνωση και αντιμετώπιση. Είναι ο μοναδικός γενικός χειρουργός στη βόρειο Ελλάδα που ασχολείται αποκλειστικά με αυτές τις παθήσεις.

Η αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγος με λέιζερ υπό τοπική αναισθησία είναι μια τεχνική η οποία έχει πολύ καλά αποτελέσματα και είναι ασφαλής, όπως αποδεικνύεται από τη διεθνή βιβλιογραφία. Είναι τεχνικά εφικτή ακόμα και για κάποιον που δεν έχει εμπειρία. Το να δώσουμε όμως αποτέλεσμα δηλαδή ίαση στον ασθενή που πάσχει από κύστη κόκκυγος αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο. Εξειδικευμένος χειρουργός Ιωάννης Παπαγιαννόπουλος έχει την δική του τεχνική για λειζερ κύστης κόκκυγα, η οποία έχει εκδοθεί στη διεθνή βιβλιοθήκη της ιατρικής που ονομάζεται PubMed, και αφορά την αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγος με λέιζερ. Η παρουσίαση όμως, αυτής της τεχνικής ως απλοϊκής, ή ως μαγικό ραβδί, που θεραπεύει τα πάντα και οριστικά, αποτελεί παραπληροφόρηση.

 

Το παραπάνω άρθρο διέπεται από ιατρική δεοντολογία, βασίζεται σε διεθνή ιατρικά άρθρα, δεν είναι διαφημιστικό και ο σκοπός του είναι η σύντομη ενημέρωση του κοινού. Η ανάγνωση του δεν υποκαθιστά την επίσκεψη στον ειδικό χειρουργό πρωκτολόγο, ούτε παρέχει κατευθυντήριες οδηγίες που θα οδηγήσουν το κοινό σε λανθασμένα συμπεράσματα