Πρωκτολόγος Χειρουργός Παπαγιαννόπουλος Ιωάννης, Μητροπόλεως 46, Θεσσαλονίκη

Έχεις πόνο στον πρωκτό; Κλείσε Ραντεβού για Διάγνωση

Z

Θεραπεία laser

Z

Χωρίς κόψιμο

Z

Χωρίς Ακράτεια

Z

Όχι νυστέρι laser

Πρωκτολόγος Χειρουργός Παπαγιαννόπουλος Ιωάννης,

Μητροπόλεως 46, Θεσσαλονίκη

Έχεις πόνο στον πρωκτό; Κλείσε Ραντεβού για Διάγνωση!

Z

Θεραπεία laser

Z

Χωρίς κόψιμο

Z

Χωρίς Ακράτεια

Z

Όχι νυστέρι laser

Πόνος στον πρωκτό | Πρωκτολόγος Θεσσαλονίκη Ιωάννης Παπαγιαννόπουλος

Ο πόνος στον πρωκτό είναι ένα σύμπτωμα το οποίο πολύ συχνά αποκρύπτεται από τους ασθενείς, παρότι μπορεί να κρύβει μία πολύ σοβαρή πάθηση. Λόγω της νευροανατομίας και των νευρικών απολήξεων που υπάρχουν στο πρωκτικό σωλήνα, οι παθήσεις στην περιοχή μπορεί να προκαλέσουν από μία ήπια δυσφορία έως εντονότατο πόνο.

Ακόμα και στην περίπτωση  που υπάρχει αίμα στα κόπρανα μαζί με πόνο στον πρωκτό, οι παθήσεις που ευθύνονται είναι συνήθως καλοήθεις. Στις περιπτώσεις όμως που ο πόνος δεν εξαφανίζεται άμεσα και συνεχίζει, είναι ανάγκη να υπάρξει η σωστή διάγνωση ώστε να αποκλειστεί μία σοβαρή πάθηση που μπορεί να θέσει ακόμα και σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς.

Πρέπει επίσης να τονιστεί ότι ο πόνος στον πρωκτό δεν αποτελεί κάτι φυσιολογικό.

Τί είναι ο Πόνος στον πρωκτό;

Πόνος στον πρωκτό ή πρωκταλγία ή άλγος πρωκτού ορίζεται ο πόνος που εντοπίζεται στον  πρωκτικό σωλήνα, την πρωκτική σχισμή ή την περιπρωκτική χώρα.

πόνος στον πρωκτό | Πρωκτολόγος Θεσσαλονίκη Ιωάννης Παπαγιαννόπουλος

Πρέπει να πραγματοποιείται διάγνωση από ειδικό πρωκτολόγο, και όχι να αποδίδεται οτιδήποτε συμβαίνει στην περιοχή του πρωκτού σε αιμορροΐδες, χωρίς επίσκεψη σε γιατρό.

Πόνος στον πρωκτό – πόνος στην κοιλιά

Ο πόνος στο κατώτερο ορθό ή στην πύελο, και την κάτω κοιλιά μπορεί να σχετίζεται με παθήσεις πρωκτού. Παθήσεις που δεν έχουν σχέση με τον πρωκτικό σωλήνα, για παράδειγμα φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, μπορούν ενίοτε να προκαλέσουν πόνο στον πρωκτό. Οι παθήσεις που κατά κύριο λόγω προκαλούν συμπτώματα άλγους στον πρωκτού είναι οι χειρουργικές παθήσεις του πρωκτού.

Η πιο συχνή αιτία που προκαλεί πόνο στον πρωκτό αποτελεί η ραγάδα πρωκτού. Περιεδρικού απόστημα, Περιεδρικό συρίγγιο, αιμορροΐδες, μπορούν να προκαλέσουν επίσης πόνο στον πρωκτό.

Συνοπτικά κάποια από αίτια είναι τα παρακάτω:

Πόνος στον πρωκτό, διάγνωση σε πρωκτολογικό κέντρο, αίτια

πρωκταλία | πρωκτολόγος Θεσσαλονίκη Ιωάννης ΠαπαγιαννόπουλοςΠόνος στον πρωκτό και συχνά αίμα, συχνότερα χειρουργικά αίτια

Πόνος στον πρωκτό από Ραγάδα πρωκτού;

Ο πόνος που συνοδεύει την ραγάδα πρωκτού είναι συνήθως διαξιφιστικός, σαν κόψιμο κατά τη διάρκεια της κένωσης. Εντοπίζεται στον πρωκτό, αρχίζει μετά την αφόδευσή και μπορεί να διαρκέσει για ώρες. Μπορεί να συνοδεύεται από φαγούρα πρωκτού, απώλεια αίματος στην τουαλέτα, αίμα στα κόπρανα. Μπορεί ακόμη να συνοδεύεται από φλεγμονή, απόστημα, συρίγγιο πρωκτού.

Πόνος στον πρωκτό αιμορροΐδες

Αιμορροΐδες είναι διογκώσεις αγγειακών πλεγμάτων. Οι εσωτερικές αιμορροΐδες από το εσωτερικό πλέγμα, εξωτερικές αιμορροΐδες από το εξωτερικό πλέγμα. Οι αιμορροΐδες μπορεί να μη δίνουν κανένα απολύτως σύμπτωμα ενώ σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν έντονο πόνο. Ο πόνος στον πρωκτό από αιμορροΐδες μπορεί να συνοδεύεται από απώλεια αίματος στην τουαλέτα, εμάς τα κόπρανα, φαγούρα πρωκτού.  παρακαλώ.
Η θρομβωμένη εξωτερική αιμορροΐδα είναι ιδιαίτερα επώδυνη, εδώ οι εσωτερικές αιμορροΐδες συνήθως δεν προκαλούν πόνο. Η αιμορροϊδική κρίση συνοδεύεται από πρήξιμο και έντονο πόνο.

Πόνος στον πρωκτό Περιεδρικό απόστημα

Το περιεδρικού απόστημα, που αναφέρεται επίσης ως απόστημα πρωκτού, περίπρωκτικό απόστημα, είναι μία κοιλότητα γεμάτη πύον που δημιουργείται μεταξύ των σφιγκτήρων μυών του πρωκτικού σωλήνα. Στη συνέχεια το απόστημα επεκτείνεται συνήθως περιπρωκτικά και συνοδεύεται από έντονο πόνο, πρήξιμο, ερυθρότητα. Μπορεί να επεκταθεί και προς το εσωτερικό τους πυέλου, προς κάθε κατεύθυνση, δημιουργώντας συχνά κάποια επικοινωνία που ονομάζεται συρίγγιο. Το περιεδρικού απόστημα αποτελεί μία επείγουσα χειρουργική πάθηση που χρήζει άμεσης επέμβασης.

πόνος στον πρωκτό, περιεδρικό συρίγγιο | Πρωκτολόγος Μητροπόλεως 46 ΘεσσαλονίκηΠόνος στον πρωκτό Περιεδρικό συρίγγιο

Το περιεδρικό  συρίγγιο που αναφέρεται και ως πρωκτικό συρίγγιο, συρίγγιο πρωκτού, παραεδρικό συρίγγιο, είναι μία επικοινωνία μιας κοιλότητας με το εσωτερικό του πρωκτού/περιπρωκτικού δέρματος. Συνήθως ακολουθεί την δημιουργία του περιεοδικού αποστήματος. Φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου όπως νόσος του Crohn, ελκώδης κολίτιδα μπορούν να δημιουργήσουν συρίγγιο πρωκτού.

Καρκίνος του πρωκτού, Πόνος στον πρωκτό

Κάποια από τα σημεία και τα συμπτώματα του καρκίνου του πρωκτού είναι μη ειδικά και προσομοιάζουν συμπτώματα παθήσεων πολύ λιγότερο σοβαρών. Γι’ αυτό το λόγο οποιαδήποτε αλλαγή παρατηρούμε στην περιοχή είναι ανάγκη να εκτιμάται από ειδικό πρωκτολόγο. Ο καρκίνος του πρωκτού είναι μια σπάνια νεοπλασματική πάθηση και παρουσιάζει ποικιλία ιστοπαθολογικών τύπων. Ενώ ο καρκίνος του πρωκτού είναι σπάνιος, ο καρκίνος του κάτω ορθού, που συχνά μπορεί να δώσει συμπτώματα από τον πρωκτό είναι αρκετά συχνός στον γενικό πληθυσμό. Οι πιθανότητες αυξάνονται με την πάροδο της ηλικίας. Τα συμπτώματα είναι μη ειδικά, και συνήθως μπορεί να είναι

Συμπτώματα καρκίνου του πρωκτού

  • Ψηλαφητή μάζα, ψηλαφητό μόρφωμα στον πρωκτό
  • Πόνος στην περιοχή του πρωκτού
  • Πόνος στην κοιλιά και χαμηλά στην Πύελο
  • Αλλαγή στις συνήθειες των κενώσεων, (συχνότητα, ποιότητα κοπράνων, αίμα στα κόπρανα)
  • Αιμορραγία από τον πρωκτό
  • Αίμα στα κόπρανα.
  • Απώλεια βάρους
  • Αίσθημα κακουχίας

Σε κάθε περίπτωση που έχουμε παρόμοια συμπτώματα, πρέπει να τίθεται διάγνωση από ειδικό πρωκτολόγο. Ο καρκίνος του πρωκτού είναι σπάνιος σε συχνότητα, ο καρκίνος του παχέος εντέρου, είναι αρκετά συχνός. Για τον λόγο αυτό πρέπει να τίθεται διάγνωση από ειδικό πρωκτολόγο, και όχι να αποδίδεται οτιδήποτε συμβαίνει στην περιοχή του πρωκτού σε αιμορροΐδες, χωρίς επίσκεψη σε γιατρό.

Πόνος στον πρωκτό – άλγος πρωκτού, λοιμώξεις, ΣΜΝ

  • Λοιμώξεις

  • Κονδυλώματα πρωκτού

  • Πρωκτίτιδα

  • Ορθίτιδα

  • Τραύμα

Ορθίτιδα και Πόνος στον πρωκτό

Η ορθίτιδα από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, είναι μια φλεγμονή στο εσωτερικό του ορθού (τελευταίο τμήμα του εντέρου πριν τον πρωκτικό σωλήνα) που οφείλεται σε επιμόλυνση τραύματος, από άμεση διείσδυση μικροοργανισμών, μετά από σεξουαλική πρωκτική επαφή. Χλαμύδια, γονόρροια και ιος του έρπητα είναι τα συχνότερα παθογόνα που προκαλούν ορθίτιδα. Ο πόνος και η δυσφορία συνήθως εντοπίζεται στο ορθό. Παρόλα αυτά, συχνά συναντάται στον πρωκτού, ενώ η εκροή  μολυσματικού υγρού από το πρωκτό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και πόνο στην περιοχή. Οι διάρροιες μπορεί να προκαλέσουν βλάβες όπως η ραγάδα πρωκτού, και κατά συνέπεια πόνο.

Πόνος στον πρωκτό, Σεξουαλικώς μεταδιδόμενη Πρωκτίτιδα

Οι ασθενείς σεξουαλικώς με τα δεδομένα νοσήματα του πρωκτού μπορεί να παρουσιάσω την νίκη εικόνα πρωκτίτιδα η όρθιος ορθήτιδας. Τα συμπτώματα αποτελούν φαγούρα στον πρωκτό, αισθηματισμό, περί Νίκος πόνος, διάρροια, πυρετός βλεννοπυώδης κενώσεις, αιματηρές κενώσεις, έλκει, αποστήματα. Μπορούν να έχουν επίσης δερματικές βλάβες σε συνδυασμό με έντονο κοιλιακό πόνο, αιμορραγία, διάρροια, πυρετό

Πόνος στον πρωκτό – Λειτουργικό πρωκτικό άλγος

  • Proctalgia fugax
  • Χρόνιος πυελικός πόνος
  • Σύνδρομο ανελκτήρων του πρωκτού

Proctalgia fugax

Είναι μία πάθηση του πρωκτού αγνώστου αιτιολογίας, που οφείλεται σε σπασμό του πυελικού εδάφους. Προκαλεί πόνο στον πρωκτό και την περιοχή του ορθού που διαρκεί λίγα λεπτά. Θα πρέπει να αποκλεισθεί οποιαδήποτε οργανική αιτία πόνου στον πρωκτό, και ορθοπρωκτική πάθηση

Πόνος στον πρωκτό, πρωκταλγία

 Βιβλιογραφία 

Το παραπάνω άρθρο διέπεται από ιατρική δεοντολογία, βασίζεται σε διεθνή ιατρικά άρθρα, δεν είναι διαφημιστικό. Ο σκοπός του είναι η σύντομη ενημέρωση του κοινού. Η ανάγνωση του δεν υποκαθιστά την επίσκεψη στον ειδικό χειρουργό πρωκτολόγο ούτε παρέχει κατευθυντήριες οδηγίες που θα οδηγήσουν το κοινό σε λανθασμένα συμπεράσματα

IMG 6202 2

Εξαίρετος ιατρός που προσέγγισε την περίπτωση του γιού μου με απόλυτη επιστημονική εγκυρότητα αλλά και ανθρωπιά Σύγχρονος εξοπλισμός. Υψηλή επιστημονική κατάρτιση. Συγχαρητήρια, μείνετε πάντα έτσι

kiki Mavridou

Επικοινωνία

Τηλέφωνο

2310-230562

Ιατρείο

Μητροπόλεως 46, Θεσσαλονίκη

Email

ioannis_papagiannopoulos@yahoo.com

Έχεις πόνο στον πρωκτό; Κλείσε Ραντεβού για Διάγνωση

Η εναλλακτική σου στην Εκτομική Χειρουργική