Πρωκτολόγος Χειρουργός Παπαγιαννόπουλος Ιωάννης,

Μητροπόλεως 46, Θεσσαλονίκη

Έχεις αίμα στον πρωκτό; Κλείσε Ραντεβού για Διάγνωση!

Z

Θεραπεία laser

Z

Χωρίς κόψιμο

Z

Χωρίς Ακράτεια

Z

Όχι νυστέρι laser

Αίμα στον πρωκτό | Πρωκτολόγος Θεσσαλονίκη Ιωάννης Παπαγιαννόπουλος

Αίμα στον πρωκτό

Αίμα στον πρωκτό σημαίνει μια αιμορραγία από τον πρωκτό. Η ποσότητα και η συχνότητα που εμφανίζεται το αίμα στον πρωκτό, καθορίζει την σοβαρότητα της αιμορραγίας. Η απώλεια αίματος από τον πρωκτό, κυμαίνεται από σταγόνες έως μία απειλητική για την υγεία ποσότητα. Εάν το αίμα στον πρωκτό συνοδεύεται από μαύρα κόπρανα, σημαίνει ότι το αίμα προέρχεται από ψηλά στο έντερο. Είναι ανάγκη να επισκεφτείτε αμέσως ένα γιατρό. Ωστόσο, το αίμα στον πρωκτό συνήθως εκδηλώνεται με μία ήπια πρωκτική αιμορραγία.

Αίμα στον πρωκτό ή αίμα στα κόπρανα;

Ο όρος αίμα στα κόπρανα, αποτελεί αυτό που γιατροί ονομάζουν πρωκτορραγία.

Μπορεί να συμβαίνει να ο ασθενής να παρατηρήσει αίμα στον πρωκτό ή αίμα στα κόπρανα ή στην τουαλέτα.  Το αίμα μπορεί να προέλθει από οποιαδήποτε από οποιοδήποτε τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα.

Όταν το αίμα προέρχεται από τον πρωκτό ή από το χαμηλό ορθό, τείνει να είναι έντονο κόκκινο. Συνήθως δεν αναμειγνύεται με τα κόπρανα αλλά τα απαλοιφή κατά την διέλευση τους από τον πρωκτό. Όταν το αίμα προέρχεται από το παχύ έντερο συχνά αναμειγνύεται με τα κόπρανα, μπορεί να είναι πιο σκούρο κόκκινο. Για παράδειγμα αιμορραγία από κολίτιδα, καρκίνο εντέρου.

Ωστόσο, αν η αιμορραγία είναι απότομη, τότε μπορεί το αίμα που εξέρχεται από τον πρωκτό να μην προλάβει να αναμειχθεί με τα κόπρανα και να είναι χρώματος κόκκινο ανοικτό.

Αίμα στον πρωκτό ή πρωκτορραγία

Στις αιμορραγίες από το στομάχι ή το λεπτό έντερο, το αίμα πρέπει να περάσει κατά μήκος σχεδόν όλου του εντέρου. Κατά τη διάρκεια της μετακίνησης του μέσα στο γαστρεντερικό σωλήνα αλλάζει χρώμα και γίνεται πιο σκούρο. Αυτό μπορεί να κάνει τα κόπρανα να φαίνονται μαύρα ή και να χρωματιστούν. Σ’ αυτή την περίπτωση πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με το γιατρό σας.

Αίμα στον πρωκτό, αίμα στα κόπρανα, πρωκτορραγία, ποια τα αίτια;

Αίμα στον πρωκτό από αιμορροΐδες;

αιμορροΐδες είναι ένα πρήξιμο που μπορεί να εμφανίσει στον πρωκτό. Συχνά είναι περισσότερες από μία και έτσι μπορούν να ψηλαφηθούν περισσότερο από ένα πρηξίματα. Υπάρχει ένα δίκτυο μικρόφωνο αγγείων, φλέβες, οι οποίες κάποιες φορές γεμίζουν με αίμα περισσότερο από το φυσιολογικό διατείνονται και σχηματίζουν σπρώχνοντας το βλεννογόνο προς τα έξω τους εμπορικούς όρους. Αυτές οι πρησμένες φλέβες και ο υπερκείμενος ιστός μπορεί στη συνέχεια να εξαιρεθούν από τον πρωκτό σχηματίζοντας αιμορροϊδικός όζος που προκύπτουν. Οι αιμορροΐδες είναι πολύ συχνές και μπορούν να βρεθούνε σε όλες τις ηλικίες και συναντώνται σε όλες τις ηλικίες. Σε προχωρημένο στάδιο μπορεί να προκαλέσουν πόνο, ερεθισμό, κοκκίνισμα, φαγούρα, αιμορραγία.

Ραγάδα πρωκτού, προκαλεί αίμα στον πρωκτό;

H ραγάδα πρωκτού είναι ένα πολύ μικρό σκίσιμο του δέρματος του πρωκτού. Αν και το μέγεθος μιας ραγάδας πρωκτού είναι συνήθως πολύ μικρό, μπορεί να είναι πολύ επώδυνο επειδή ο πρωκτός κάτω από την οδοντωτοί γραμμή είναι εξαιρετικά ευαίσθητος. Πολύ συχνά η πρωκτική ραγάδα μπορεί να αιμορραγεί. Μπορεί να παρατηρήσετε αίμα κατά την κένωση ή ακόμα και στο χαρτί μετά το σκούπισμα. Το αίμα συνήθως είναι έντονο κόκκινο και μπορεί να σχηματίσει λεκέδες και στην τουαλέτα. Τις περισσότερες φορές σταμάτα από μόνο του μετά από λίγο χρονικό διάστημα.

Συρίγγιο πρωκτού

Συρίγγιο πρωκτού είναι η επικοινωνία μη φυσιολογικής κοιλότητας, ή πόρου με τον πρωκτικό σωλήνα ή το ορθό. Ένα απο τα συμπτώματα που προκαλέι είναι η εκροή ρυπαρού υγρού κια ενίοτε αιματηρού.

Εκκολπώματα, αίμα στα κόπρανα ή πρωκτορραγία;

Τα εκκολπώματα είναι μία μικρή εσοχή στο τοίχωμα του παχέος εντέρου. Μπορούν αναπτυχθούν σε οποιαδήποτε μέρος του εντέρου, αλλά συνήθως εμφανίζονται στο τμήμα που ονομάζεται σιγμοειδές. Όσο μεγαλύτερη ηλικία του ασθενούς τόσο περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσει εκκόλπωμα τα του παχέος εντέρου. Ένα εκκόλπωμα μπορεί περιστασιακά να αιμορραγήσει και έτσι το αίμα να ευχαριστείς τα κόπρανα. Η αιμορραγία είναι συνήθως απότομη και χωρίς πόνο. Οφείλεται στήριξη ενός αιμοφόρο αγγείο στο τοίχωμα του παχέος εντέρου κατά αντιστοιχία με το κόλπωμα. Σε περίπτωση που το αιμοφόρα είναι τροφοφόρο και μεγαλύτερης διαμέτρου μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία ακόμα και βαριά. Τα καρφώματα όταν φλεγμαίνουν προκαλούν εκκολπωματίτιδα.

Ελκώδης κολίτιδα, προκαλεί αίμα στον πρωκτό ;

Η ελκώδης κολίτιδα είναι μία μη ειδική φλεγμονώδης νόσος του εντέρου που προσβάλλει το βλεννογόνο του παχέος εντέρου – κόλον και του ορθού. Προκαλεί εκδηλώσεις από το γαστρεντερολογικό σύστημα όπως η διάρροια και η αιμορραγία από το ορθό. Η διάρροια και η πρωκτορραγία αποτελούν τα δύο συχνότερα συμπτώματα.

Σε περιπτώσεις προσβολής του σιγμοειδούς και του πρωκτού, μπορεί να έχουμε αίμα στον πρωκτό, τεινεσμό ή έπειξη για αφόδευση.

Νόσος του Crohn, προκαλεί αίμα στον πρωκτό;

Η Νόσος του Crohn είναι μια φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, που προσβάλλει οποιοδήποτε τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα. Η νόσος του Crohn, προσβάλλει πολύ συχνά τον πρωκτό και πρακτικά σε κάθε περίπτωση και το ορθό.

Στον πρωκτό προκαλεί περιεδρικά συρίγγια, ραγάδες πρωκτού, διάβρωση του δέρματος.

Πολύποδας εντέρου και αίμα στα κόπρανα

Ο πολύποδας στο έντερο είναι μία μικρή συνήθως προβολή του βλεννογόνου προς το εσωτερικό του. Όσο περνάει ηλικία τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες δημιουργίας πολύποδα στο έντερο η πολύποδες διαχωρίζονται σε μη καρκινικούς καλοήθης και καρκινικούς κακοήθης. Σε κάποιες περιπτώσεις ο πολύποδας μπορεί να αιμορραγεί. Μπορεί επίσης να μετατραπεί σε καρκίνο.

Καρκίνος πρωκτού ή παχέος εντέρου και αίμα στον πρωκτό

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου, του ορθού και του πρωκτού μπορεί να προκαλέσει αίμα στα κόπρανα, αίμα στον πρωκτό ή πρωκτορραγία. Είναι περισσότερο πιθανό να το συναντήσουμε σε μεγάλες ηλικίες. Το αίμα στον πρωκτό και η αιμορραγία από το ορθό είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να εμφανιστεί στις περιπτώσεις καρκίνου του εντέρου.

Καρκίνος του πρωκτού, πρωκτικός καρκίνος, προκαλεί αίμα στον πρωκτό;

Μια από τις εκδηλώσεις του καρκίνου του πρωκτού αποτελεί το αίμα στον πρωκτό. Πρέπει να τονίσουμε όμως ότι στις περισσότερες περιπτώσεις το αίμα στον πρωκτό δεν είναι καρκίνος . Η αυτοδιάγνωση στις περιπτώσεις αυτές απαγορεύεται. Η επίσκεψη δε ειδικό γιατρό είναι απαραίτητη.

Καρκίνος παχέος εντέρου, προκαλεί αίμα στον πρωκτό;

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου και ορθού είναι η τρίτη σε συχνότητα κακοήθεια που προσβάλλει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες. Στους περισσότερους ασθενείς εκδηλώνεται με κοιλιακό πόνο, αλλαγή στην αφόδευση και αίμα στον πρωκτό ή πρωκτορραγία, απώλεια βάρους. Παρόλα αυτά τα συμπτώματα ποικίλουν και χρειάζεται πάντα εξέταση από ειδικό γιατρό. Η αυτοδιάγνωση απαγορεύεται.

Αγγειοδυσπλασίες και αίμα στον πρωκτό, αίμα στα κόπρανα

Οι αγγειοδυσπλασίες είναι μια κατάσταση την οποία βρίσκουμε διευρυμένα αιμοφόρα αγγεία στον εσωτερικό χιτώνα του παχέος εντέρου. Συνήθως αναπτύσσονται στο δεξιό κόλον – ανιόν, αλλά μπορεί αναπτυχθεί οπουδήποτε στο παχύ έντερο. Συχνότερα συμβαίνει σε ηλικιωμένους. Η αιμορραγία από αγγειοδυσπλασία δεν προκαλεί πόνο. Αναλόγως την θέση στην οποία βρίσκονται το αίμα μπορεί να είναι αναμεμιγμένο με κόπρανα μαύρο περισσότερο κόκκινο ανοιχτό.

 Βιβλιογραφία 

  1. Squamous cell anal cancer: Management and therapeutic options. Beatrice Pessia, Lucia Romano,∗ Antonio Giuliani, Gianni Lazzarin, Francesco Carlei, and Mario Schietroma
  2. Changing Patterns of Anal Canal Carcinoma in the United States. Rebecca A. Nelson, Alexandra M. Levine, Leslie Bernstein, David D. Smith, and Lily L. Lai
  3. Rectal Bleeding. Ahmed O. Sabry; Tanuj Sood.
  4. Br J Gen Pract. 2018 Nov; 68(676): 514–515.

    doi: 10.3399/bjgp18X699485

  5. Management of Patients with Acute Lower Gastrointestinal Bleeding

    Lisa L. Strate, MD, MPH1 and Ian M. Gralnek, MD, MSHS2

  6. www.acpgbi.org.uk/patients/conditions/anorectal-bleeding/

Το παραπάνω άρθρο διέπεται από ιατρική δεοντολογία, βασίζεται σε διεθνή ιατρικά άρθρα, δεν είναι διαφημιστικό. Ο σκοπός του είναι η σύντομη ενημέρωση του κοινού. Η ανάγνωση του δεν υποκαθιστά την επίσκεψη στον ειδικό χειρουργό πρωκτολόγο ούτε παρέχει κατευθυντήριες οδηγίες που θα οδηγήσουν το κοινό σε λανθασμένα συμπεράσματα

IMG 6202 2

Εξαίρετος ιατρός που προσέγγισε την περίπτωση του γιού μου με απόλυτη επιστημονική εγκυρότητα αλλά και ανθρωπιά Σύγχρονος εξοπλισμός. Υψηλή επιστημονική κατάρτιση. Συγχαρητήρια, μείνετε πάντα έτσι

kiki Mavridou

Επικοινωνία

Τηλέφωνο

2310-230562

Ιατρείο

Μητροπόλεως 46, Θεσσαλονίκη

Email

ioannis_papagiannopoulos@yahoo.com

Έχεις αίμα στον πρωκτό; Κλείσε Ραντεβού για Διάγνωση

Η εναλλακτική σου στην Εκτομική Χειρουργική