Περιεδρικό συρίγγιο | Πρωκτολόγος Θεσσαλονίκη Ιωάννης Παπαγιαννόπουλος

Περιεδρικό συρίγγιο

Συρίγγιο περιεδρικό θεραπεία

Πριν να προχωρήσουμε σε  οποιαδήποτε πληροφορία, για τον ορισμό του συριγγίου, τα αίτια, τις επιλογές θεραπείας, θα πρέπει να τονίσουμε ότι το κάθε περιστατικό είναι διαφορετικό και η αντιμετώπιση του εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Είναι πολύ διαφορετικό να αντιμετωπίζουμε ένα χαμηλό διασφιγκτηριακό συρίγγιο, με ύφεση της φλεγμονής σε ασθενή με χαμηλό δείκτη μάζας σώματος και χωρίς συνοδα νοσήματα, και εντελώς διαφορετικό, ακόμη και για την η ίδια κατάσταση, να αντιμετωπιστεί μετα από μια , δυο ή και περισσότερες επεμβάσεις για διάνοιξη παροχέτευση, ή κάποιου είδους εκτομή, με εγκατεστημένη χρόνια λοίμωξη περινεϊκα ή περιπρωκτικά και ούτε καθ’ εξής.

Θα πρέπει να κατανοείται από τον ασθενή η σοβαρότητα της κατάστασης, και η χρονιότητας της.

Επίσης πρέπει να είναι ξεκάθαρο 100%, το γεγονός ότι η θεραπεία λέιζερ, αποτελεί μια επιλογή θεραπείας, μια επέμβαση, όχι μαγικό ραβδί και ελιξίριο ζωής. Όπως όλες οι τεχνικές , έχει ποσοστά επιτυχίας , ποσοστά αποτυχίας, και επιπλοκών. Τα ποσοστά ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να είναι από χαμηλά, άλλοτε αρκετά ικανοποιητικά και άλλοτε υψηλά. Σίγουρα τα ποσοστά επιτυχίας δεν είναι 100% , το οποίο βέβαια ισχύει και τις υπόλοιπες τεχνικές.

Αρα η θεραπεία λέιζερ, είναι μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική και αποτελεί μαζί με τις υπόλοιπες , μια θεραπευτική επιλογή, έχει καποια πλεονεκτήματα, όπως τα χαμηλα ποσοστα τραυματισμού του σφιγκτηρα και των επιπτώσεων του, εχει καποια μειονέκτηματα , όπως το κόστος, και εχει καλα ποσοστα επιτυχίας για κάποιες, όχι όλες, τις περιπτώσεις. Δεν ειναι μαγικό ραβδί.

Περιεδρικό συρίγγιο τι είναι

Το περιεδρικό συρίγγιο είναι ένα σωληνάκι που ενώνει δύο επιφάνειες με επιθήλιο όπως φαίνεται στην φωτογραφία. Η μία επιφάνεια είναι ο πρωκτικός σωλήνας η άλλη το περιπρωκτικό δέρμα. Συνήθως δημιουργείται μετά από ένα απόστημα πρωκτού.

Η θεραπεία για το περιεδρικό συρίγγιο είναι μόνο η χειρουργική επέμβαση. Η χορήγηση αντιβιοτικής αγωγής είναι επικουρική αγωγή που στοχεύει στον έλεγχο της τοπικής λοίμωξης, της συστημικής λοίμωξης, της περιεδρικής σήψης και σύμφωνα με τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα δεν είναι θεραπεία του συριγγίου γιατί δεν εκριζώνει το αίτιο.

Περιεδρικό συρίγγιο συμπτώματα

Τα περιπρωκτικό συρίγγιο αποτελεί μια χρόνια φλεγμονή με μορφή ενός πόρου, του συριγγώδους πόρου, που ξεκινά συνήθως από ένα πρωκτικό αδένα και καταλήγει με ένα άνοιγμα στο περιπρωκτικό δέρμα. Από το άνοιγμα αυτό μπορεί να έχουμε εκροή ρυπαρού, δύσοσμου υγρού, έκκριση πύου, βλεννοπυώδους υγρού, κοπρανώδους περιεχομένου.

Τα παραπάνω προκαλούν κοκκίνισμα περιεδρικά, φαγούρα πρωκτού, περιπρωκτική δερματίτιδα, ερεθισμό, αίσθημα καύσου, λέρωμα από διαρροή.

Περιεδρικό συρίγγιο διάγνωση

Για μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε την θεραπεία με λέιζερ του περιεδρικού συριγγίου, θα πρέπει να έχουμε τις παρακάτω αρχές.

Οι αρχές της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής θεραπείας με λέιζερ, από τον ειδικό ελάχιστα επεμβατικό πρωκτολόγο, στοχεύουν στην

 1. διασφάλιση της αντιμετώπισης περιεδρικής σήψης
 2. Τον καθορισμό του τύπου και της πορείας του συριγγώδους πόρου του περιοδικού συριγγίου
 3. την ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων μετεγχειρητικής ακράτειας.

Περιεδρικό συρίγγιο διασφάλιση περιεδρικής λοίμωξης

Σε ασθενείς με ενεργό τοπική λοίμωξη, εκροή πύου, έντονης κυτταρίτιδας, παρουσία συστημικής φλεγμονώδους αντίδρασης, πρέπει να ελέγξουμε την τοπική λοίμωξη. Η  τοποθέτηση ελαστικού καθετήρα στο εσωτερικό και κατά μήκος του συριγγώδους πόρου με στόχο τον έλεγχο της περιοδικής λοιμώξεις και την προετοιμασία για την οριστική λύση με επέμβαση λέιζερ σε δεύτερο χρόνο.

περιεδρικό συρίγγιο laser| Πρωκτολόγος Θεσσαλονίκη Ιωάννης ΠαπαγιαννόπουλοςΚαθορισμός ανατομίας για το περιεδρικό συρίγγιο

Η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή, κάποιες γενικές αρχές

 1. Λεπτομερειακό ιατρικό ιστορικό
 2. Κλινική εξέταση
 3. Κλινική εξέταση υπό καταστολή
 4. Ενδοπρωκτικό υπέρηχο
 5. Μαγνητική τομογραφία
 6. Ενίοτε αξονική τομογραφία, υπο συνθήκες
 7. Πρωκτοσκόπηση
 8. Πρωκτοσιγμοειδοσκόπηση
 9. Κολονοσκόπηση

Ανίχνευση και καθορισμός της πορείας του περιεδρικού συριγγίου του πρωκτού.

Η χειρουργική εμπειρία σε συνδυασμό με την ικανότητα αξιολόγησης με ενδοπρωκτικό υπερηχογράφημα, μαγνητικής τομογραφία περινέου και κάτω κοιλίας, μαγνητικής τομογραφίας με χρήση ενδοπρωκτικού πηνειού.

Περιεδρικό συρίγγιο απεικονιστικές διαγνωστικές εξετάσεις

 1. Μαγνητική τομογραφία
 2. Υπερηχογράφημα
 3. Αξονική τομογραφία (περιορισμένες και συγκεκριμένες ενδείξεις)

Η απεικονιστικές εξετάσεις κάποιες φορές επαρκούν. Χρειάζεται ο συνδυασμός με την κλινική εξέταση υπό καταστολή. Ιδιαίτερα  σε ασθενείς με σύνθετο συρίγγιο πρωκτού. Η κλινική εξέταση υπό καταστολή επιτυγχάνει τις περισσότερες φορές τον καθορισμό της ανατομίας του περιπρωκτικού συριγγίου του πρωκτού.

Ο ελάχιστα επεμβατικός πρωκτολόγος Παπαγιαννόπουλος δεν εκτελεί απευθείας κλινική εξέταση και χειρισμούς με τοποθέτηση λεπτής χειρουργικής μύλης στο πιθανό έξω στόμιο, πριν οποιαδήποτε απεικόνιση. Το αποφεύγει για να μειώσει τις πιθανότητες δημιουργίας ψεύδους πόρου και νέας επικοινωνίας – συριγγίου.

Η απόπειρα καθετηριασμού χωρίς απεικόνιση έχει συνήθως ένδειξη σε περιπτώσεις που η παραπάνω εξετάσεις είναι ανέφικτες, και πρέπει επειγόντως να ελεγχθεί η περιεδρική σήψη.

Περιεδρικό συρίγγιο πρωκτού, πρωκτοσκόπηση

Η πρωκτοσκόπηση βοηθά στην εντόπιση του στομίου καθώς και άλλων παθήσεων που μπορούν να συνυπάρχουν.

Η κολονοσκόπηση και η διερεύνηση από παθολόγο γαστρεντερολόγο έχουν ένδειξη όταν υπάρχει υποψία φλεγμονώδους νόσου του εντέρου. 

Γαστροσκόπηση

Η γαστροσκόπηση για συρίγγιο περιεδρικό, δεν έχει καμία απολύτως σχέση και ένδειξη.

περιεδρικό συρίγγιο ταξινόμηση | Πρωκτολόγος Θεσσαλονίκη Ιωάννης Παπαγιαννόπουλος

 

 

Περιεδρικό συρίγγιο Ενδοπρωκτικό υπερηχογράφημα χαρτογράφηση

Το ενδοπρωκτικό υπερηχογράφημα χρησιμεύει στον καθορισμό της σχέσης του συριγγίου πρωκτού με τον σφιγκτηριακό μηχανισμό, με την ανίχνευση της πορείας του συριγγίου, την εντοπίσει του έσω στομίου. 

Περιεδρικό συρίγγιο θεραπεία

Οι επιλογές που υπάρχουν στην Θεραπεία αποτελούνται από τις ακρωτηριάστηκες επεμβάσεις , στις οποίες αφαιρείται το συρίγγιο και μπορεί να τραυματιστεί σφιγκτήρας μυς του πρωκτού και από τις ελάχιστα επεμβατικές πρωκτολογικές τεχνικές, στις οποίες ο πρωκτολόγος Παπαγιαννόπουλος δεν κόβει το συρίγγιο αλλά το κλείνει.

Από την στιγμή που δεν κόβουμε τίποτα, ελαχιστοποιούμε την πιθανότητα να κόψουμε τον σφιγκτήρα και να έχουμε ακράτεια κοπράνων.

Ο πρωκτολόγος Ιωάννης Παπαγιαννόπουλος είναι ο πρώτος ελάχιστα επεμβατικός πρωκτολόγος που εφαρμόζει τις τεχνικές λέιζερ στα περιεδρικά συρίγγια με υπερηχογραφική καθοδήγηση.

Περιεδρικό συρίγγιο ταξινόμηση

Τα περιεδρικά συρίγγια του πρωκτού μπορούν να διαχωριστούν σε απλά και σύνθετα.

Απλό μεσοσφιγκτηριακό περιεδρικό συρίγγιο

Απλό περιεδρικό συρίγγιο είναι συνήθως χαμηλό μεσοσφιγκτιριακό και υποβλεννογόνο.

Σύνθετο περιεδρικό συρίγγιο

Τα σύνθετα περιεδρικά συρίγγια πρωκτού παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο υποτροπής και επιπλοκών, αυξημένο κίνδυνο ακράτειας. Αφορούν ασθενείς με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, προηγούμενο τραυματισμό το σφιγκτήρων, σημαντικές αλλοιώσεις ανατομίας του πρωκτού και του σφιγκτηριακού μηχανισμού, μετατραυματικής αιτιολογίας και ιατρογενούς.

Τα υπερσφιγκτηριακά και τα έξωσφιγκτηριακά αποτελούν σύνθετα περιεδρικά συρίγγια πρωκτού.

Στην καθημερινή κλινική πράξη βρίσκουμαι και συνδυασμούς των τεσσάρων κατηγοριών κατάταξης κατά park τα περιεδρικά συρίγγια για να ακολουθούν καμπύλη γραμμή, ευθεία γραμμή καθώς και συνδυασμό απλών και σύνθετων περιεδρικών συρίγγιον στον ίδιο ασθενή, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις υποτροπών και πολλαπλών επεμβάσεων.

Περιεδρικό Συρίγγιο επέμβαση

 1. περιεδρικό συρίγγιο θεραπεία | Πρωκτολόγος Θεσσαλονίκη Ιωάννης Παπαγιαννόπουλος Εκτομή
 2. Συριγγεκτομή
 3. Τεχνική seton
 4. Προωθητικός κρημνός
 5. Έγχυση ειδικής κόλλας
 6. Βύσμα κολλαγόνο
 7. Απολίνωση μεσοσφιγκτηριακής μοίρας συριγγώδους πόρου. Lift
 8. FiLaC
 9. Vaaft 

Απολίνωση μεσοσφιγκτηριακής μοίρας συριγγώδους πόρου, Ligation of Intersphincteric Tract, LIFT

Η επέμβαση LIFT περιγράφηκε το 2007. Η μέθοδος περιλαμβάνει την αναγνώριση της μεσοσφιγκτηριακής αύλακας, αναγνώριση του έξω και έσω στομίου του περιεδρικού συριγγίου, και στη συνέχεια την προσεκτική παρασκευή του τμήματος του πόρου στην αύλακα. Ο διαχωρισμός και η διακοπή της πορείας του συριγγίου με ταυτόχρονη εξαίρεση του το έξω στόμιου έχει ένδειξη για σύνθετα περιεδρικά συρίγγια. Τα ποσοστά επιτυχίας κυμαίνονται από 40 έως και 100%, ενώ είναι ελάχιστα τα ποσοστά για τραυματισμό του σφιγκτηριακού μηχανισμού και της ακράτειας κοπράνων. Παρόλα αυτά υπάρχουν μελέτες που αναφέρουν υψηλά ποσοστά υποτροπών και με αυτή την μέθοδο, τα οποία φτάνουν στο 40%. Οι παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες υποτροπής είναι η ύπαρξη  πολλαπλών περιεδρικών συριγγίων, τα μεγάλα συρίγγια σε μήκος, οι πολλαπλές προηγηθείσες επεμβάσεις, ο υψηλός δείκτη BMI του ασθενούς.

Προωθητικός κρημνός για σύγκλειση στομίου περιεδρικού συριγγίου πρωκτού.

Ο προωθητικός κρημνός πρώτο πρωκτικού ράνωγόνου χρησιμοποιείται ώστε να αποκλειστεί το έσω στόμιο και η συνεχής επανα μόλυνση του συριγγίου απορροή κοπράνων. Ο κρίνος κρημνός αποτελείται από βλεννογόνο υπό βλεννογόνοι ο και ίνες του έστω στην πυρά αφού πραγματοποιηθεί μηχανικός καθαρισμός, απόξυση, και σύγκληση του συριγγίου βλεννογόνοι Κως κρημνός τοποθετήθηκε καθηλώνονται στο βλεννογόνο αποφράσσοντας το στόμα. Ορθοπρωκτικός προγονικός βλεννογόνοι Κως βλεννογόνοι Κως κρημνός χρησιμοποιείται για την κάλυψη του εσωτερικού ανοίγματος προς το πρωκτικό αυλό του περιεδρικού συριγγίου σε συνέχεια της καταστροφής του εσωτερικού και διαβατηριακού τμήματος.

Περιεδρικό συρίγγιο θεραπεία με Βύσμα κολλαγόνου

αποτελεί μία τεχνική με ένδειξη στα μεσοσφιγκτηριακά υψηλά περιεδρικά συρίγγια πρωκτού, καθώς και στα υπερσφιγκτηριακά τα οποία αν αντιμετωπιστούν με συριγγοτομή – εκτομή θα οδηγήσουν σε ακράτεια λόγω της διατομής του σφιγκτήρα. Η τοποθέτηση του βύσματος κολλαγόνου προκαλεί ανάπτυξη νέου ιστού, ενώ παράλληλα αποκλείει την είσοδο των κοπράνων και ανατροφοδότηση συριγγίου με μικροβιακό φορτίο.

Περιεδρικό συρίγγιο Εγχυση ειδικής κόλλας

έγχυση κολλάς ινικής συνήθως εφαρμόζεται μη διακλαδιζόμενο συρίγγιο περιεδρικό χωρίς σημεία φλεγμονής, και  με ευθεία πορεία. Η απόφραξη του πόρου πραγματοποιείται με το γέμισμα του με μία μάζα κολλάς που αποτελείται από συνδυασμό ινωδογόνου και θρομβίνης. Με τον τρόπο αυτό δεν τραυματίζεται ο σφιγκτηριακός μηχανισμός.

VAAFT - πρωκτολόγος Θεσσαλονίκη Ιωάννης ΠαπαγιαννόπουλοςΤεχνική VAAFT Video-Assisted Anal Fistula Treatment (VAAFT), ενδοσκόπηση περιεδρικού συριγγίου

Η τεχνική περιλαμβάνει την άμεση ενδοσκόπηση του πόρου του συριγγίου του πρωκτού με τη χρήση συριγγοσκόπιου το οποίο διάμεσο του εξωτερικού στομίου του περιεδρικού συριγγίου επιτρέπει την διερεύνηση του πόρου και την καταστροφή με απόξεση του τοιχώματος, την αναγνώριση αποστηματικών κοιλοτήτων ή παράπλευρων πόρων σε συνέχεια. Καθώς και την αναγνώριση μέχρι και το έσω στομίου. Μετά την αναγνώριση του έσω στομίου ακολουθεί σύγκληση του κατά την απόσυρση με καυτηριασμό από χρήση διαθερμίας, που πραγματοποιείται υπό άμεση όραση.

Περιεδρικό συρίγγιο οπτική ίνα - Πρωκτολόγος Θεσσαλονίκη Ιωάννης Παπαγιαννόπουλος Περιεδρικό συρίγγιο με laser, FiLaC

Με χρήση ειδικού καθετήρα λέιζερ κυκλικής διάχυσης, που τοποθετείται κατά μήκος του πόρου μπορούμε να κλείσουμε το περιεδρικό συρίγγιο. Η τεχνική FiLaC αποτελεί την καταστροφή του περιεδρικού συριγγίου με χρήση λέιζερ. Με την  χρήση λέιζερ, η ακτινοβόληση πραγματοποιείται με τη χρήση ειδικού καθετήρα– Οπτικής ίνας κυκλικής διάχυσης ενέργειας. Στο πρώτο στάδιο το περιεδρικό συρίγγιο καθετηριάζεται με την τεχνικής  seton ώστε να υπάρξει υποχώρηση της φλεγμονής.

Στη συνέχεια το εσωτερικό του περιεδρικού συρογγίου σε δεύτερη επέμβαση, ακτινοβολείται με τη χρήση της ειδικής οπτικής ίνας. Κατά την απόσυρση της οπτικής ίνας και της χορήγησης ακτινοβολίας ο συριγγώδης πόρος συρρικνώνεται και ο επιθηλιακός ιστός του περιεδρικού συριγγίου καταστρέφεται. Ο κίνδυνος ακράτειας είναι από ελάχιστος έως ανύπαρκτος.

Σοβαρότητα Υπευθηνότητα 

Αγαπητοί αναγνώστες 

Πρέπει να είναι ξεκάθαρο 100%, το γεγονός ότι η θεραπεία λέιζερ, αποτελεί μια επιλογή θεραπείας, μια επέμβαση, όχι μαγικό ραβδί και ελιξίριο ζωής. Όπως όλες οι τεχνικές , έχει ποσοστά επιτυχίας , ποσοστά αποτυχίας, και επιπλοκών. Τα ποσοστά επιτυχίας ποικίλουν ανάλογα με την περίπτωση. Μπορεί να είναι από χαμηλά, άλλοτε αρκετά ικανοποιητικά και άλλοτε υψηλά. Σίγουρα τα ποσοστά επιτυχίας δεν είναι 100% , το οποίο βέβαια ισχύει και για τις υπόλοιπες τεχνικές.

Αρα η θεραπεία λέιζερ, είναι μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική και αποτελεί μαζί με τις υπόλοιπες , μια θεραπευτική επιλογή, όχι θαυματουργό ραβδί, έχει καποια πλεονεκτήματα, όπως τα χαμηλα ποσοστα τραυματισμού του σφιγκτηρα και των επιπτώσεων του, εχει καποια μειονέκτηματα , όπως το υψηλό κόστος, η απαραίτητη γνωση της τεχνικής, και εχει καλα ποσοστα επιτυχίας για κάποιες, όχι όλες, τις περιπτώσεις. Η τεχνική Δεν ειναι μαγικό ραβδί.

Βιβλιογραφία

 1. The Ligation of Intersphincteric Fistula Tract Technique: A Preliminary Experience. Pasquale Cianci, Nicola Tartaglia, Alberto Fersini, Libero Luca Giambavicchio, Vincenzo Neri, and Antonio Ambrosi
 2. Modern management of anal fistula. Elsa Limura, Pasquale Giordano
 3. Long-Term Clinical Results of Use of an Anal Fistula Plug for Treatment of Low Trans-Sphincteric Anal FistulasYu Tao,B,C,D,E,F Yi Zheng,B,C,D,E,F Jia Gang Han,corresponding authorA,B,C,D,E,F,G Zhen Jun Wang,corresponding authorA,C,D,F Jin Jie Cui,B,F Bao Cheng Zhao,B,F and Xin Qing YangA,D
 4. Identifying the best therapy for chronic anal fissure. Mariusz H Madalinski
 5. ESGAR consensus statement on the imaging of fistula-in-ano and other causes of anal sepsis. Halligan,corresponding author1 D. Tolan,2 M. M. Amitai,3 C. Hoeffel,4 S. H. Kim,5 F. Maccioni,6 M. M. Morrin,7 K. J. Mortele,8 S. R. Rafaelsen,9 J. Rimola,10 S. Schmidt,11 J. Stoker,12 and J. Yang13

Το παραπάνω άρθρο διέπεται από ιατρική δεοντολογία, βασίζεται σε διεθνή ιατρικά άρθρα, δεν είναι διαφημιστικό. Ο σκοπός του είναι η σύντομη ενημέρωση του κοινού. Η ανάγνωση του δεν υποκαθιστά την επίσκεψη στον ειδικό χειρουργό πρωκτολόγο ούτε παρέχει κατευθυντήριες οδηγίες που θα οδηγήσουν το κοινό σε λανθασμένα συμπεράσματα

IMG 6202 2

Εξαίρετος ιατρός που προσέγγισε την περίπτωση του γιού μου με απόλυτη επιστημονική εγκυρότητα αλλά και ανθρωπιά Σύγχρονος εξοπλισμός. Υψηλή επιστημονική κατάρτιση. Συγχαρητήρια, μείνετε πάντα έτσι

kiki Mavridou

Επικοινωνία

Τηλέφωνο

2310-230562

Ιατρείο

Μητροπόλεως 46, Θεσσαλονίκη

Email

ioannis_papagiannopoulos@yahoo.com

Η εναλλακτική σου στην Εκτομική Χειρουργική