Ελάχιστα Επεμβατικός Πρωκτολόγος Η εναλλακτική σου στην εκτομική χειρουργική

Ελάχιστο χειρουργικό τραύμα = ελάχιστος χρόνος ανάρρωσης = ελάχιστος πόνος

Ιωαννης Παπαγιαννοπουλος, ειδικος Πρωκτολογος χειρουργος, μητροπολεωσ 46, θεσσαλονικη

Αιμορροΐδες θεραπεία HAL-RAR, τι είναι και ποια τα αποτελέσματα

 

h

Εξαιρετικά αποτελέσματα χωρίς εκτομή

Ελάχιστα επεμβατική τεχνική με απολίνωση υπο καθοδήγηση doppler= Ελάχιστο τραύμα = ελάχιστος πόνος = άμεση επιστροφή στις δραστηριότητες

R

Αιμορροΐδες HAL- RAR - Evidence based Surgery

Διεθνείς μελέτες που αποδεικνύουν την ασφάλεια και τα αποτελέσματα της τεχνικής HAL- RAR

b

Ελάχιστα Επεμβατική Τεχνική HAL -RAR

Σύγχρονη ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική, βασισμένη σε επιστημονικά δεδομένα, που ακολουθεί συγκεκριμένο πρωτόκολο.

Την υπεραπλούστευση του όρου αιμορροΐδες θεραπεία με υπερήχους θα πρέπει να διαδέχεται η επίσκεψη στον χειρουργό πρωκτολόγο, η εκτίμηση του ασθενούς με ένα λεπτομερειακό ιστορικό, κλινική εξέταση και απεικόνιση ή συμπληρωματικές εξετάσεις – προεγχειρητικές οδηγίες. Στην συνέχεια πρέπει να  ακολουθεί η εξήγηση με σαφήνεια για την/τις μέθοδο/ους  που για το εκάστοτε περιστατικό έχουν ένδειξη, το συνολικό κόστος και πως προκύπτει αυτό, την αποτελεσματικότητα καθώς και την πιθανότητα επιπλοκών ή υποτροπής με ότι αυτά μπορεί να συνεπάγονται. Στην περίπτωση που θα χρησιμοποιηθεί ελάχιστα επεμβατική τεχνική, είναι απαραίτητο να ακολουθεί η διευκρίνιση για το ποιά ακριβώς τεχνική θα εφαρμοστεί.

Από την διεθνή βιβλιογραφία προτείνεται η τεχνική HAL RAR . Η μέθοδος αυτή δεν αποτελεί κάποιου είδους «μαγικό ραβδί» που εξαφανίζει με ένα άγγιγμα την νόσο, αλλά την επιλογή μίας τεκμηριωμένης ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής τεχνικής για την θεραπεία της αιμορροιδοπάθειας. Όπως όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις έχει συγκεκριμένες ενδείξεις, καλά ποσοστά επιτυχίας που ποικίλουν ανάλογα την περίπτωση και το στάδιο της νόσου, συνοδεύεται από αποδεκτά ποσοστά υποτροπής και επιπλοκών, διατηρώντας όμως το βασικό πλεονέκτημα συγκριτικά με τις τεχνικές εξαίρεσης το γεγονός ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχουν επιπλοκές, το μικρότερο τραύμα και η εύκολη διαχείριση του , συνεπάγονται ταχύτερη, ευκολότερη, λιγότερο επίπονη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες.

Οι ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

Η παρουσίαση αυτής της τεχνικής ή οποιασδήποτε άλλης για την αντιμετώπιση των αιμορροΐδων, ως ”θαυματουργής”, με 100% επιτυχία, 0% επιπλοκές, 0% υποτροπή:

  • είναι επιστημονικά ατεκμηρίωτη (δεν αποδεικνύεται από καμία επίσημη ιατρική μελέτη)
  • αποτελεί παραπληροφόρηση
  • H αληθινή ιατρική πληροφορία στηρίζεται στην διεθνή βιβλιογραφία, σε τεκμηριωμένα επιστημονικά δεδομένα και σε αντικειμενικά επιχειρήματα
  • Όλες οι τεχνικές αντιμετώπισης της αιμορροϊδοπάθειας έχουν πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα και περιορισμούς.

Συμπέρασμα

Όλες οι τεχνικές αντιμετώπισης της αιμορροϊδοπάθειας έχουν πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα και περιορισμούς. Η θεραπεία HAL-RAR, έχει πλεονεκτήματα έναντι των υπόλοιπων τεχνικών, αλλά όπως αναφέρθηκε παραπάνω δεν αποτελεί ‘μαγικό ραβδί’. Μερικά από αυτά είναι: μικρότερη διάρκεια χειρουργείου, ελάχιστος πόνος και αιμορραγία, γρήγορη επούλωση, ελάχιστες πιθανότητες στένωσης, και ελάχιστη πιθανότητα υποτροπής μετά το χειρουργείο.  ‘Οπως όλες οι τεχνικές αντιμετώπισης αιμορροϊδοπάθειας, έχει ποσοστά επιτυχίας που ποικίλουν ανάλογα την περίπτωση και το στάδιο της νόσου, και συνοδεύεται από πιθανές επιπλοκές και υποτροπές.

 

Βιβλιογραφία

  1. Doppler-Guided Hemorrhoidal Artery Ligation and Rectoanal Repair (HAL-RAR) for the Treatment of Grade IV Hemorrhoids: Long-Term Results in 100 Consecutive Patients. Jean-Luc Faucheron, M.D., Ph.D.1 • Gilles Poncet, M.D., Ph.D.1 •David Voirin, M.D.1 Bogdan Badic, M.D.1 • Yves Gangner, M.D.
  2. Doppler-guided hemorrhoidal dearterialization/transanal hemorrhoidal dearterialization: Technical evolution and outcomes after 20 years. Marleny Novaes Figueiredo, Fábio Guilherme Campos
    Το παραπάνω άρθρο διέπεται από ιατρική δεοντολογία, βασίζεται σε διεθνή ιατρικά άρθρα, δεν είναι διαφημιστικό. Ο σκοπός του είναι η σύντομη ενημέρωση του κοινού. Η ανάγνωση του δεν υποκαθιστά την επίσκεψη στον ειδικό χειρουργό πρωκτολόγο ούτε παρέχει κατευθυντήριες οδηγίες που θα οδηγήσουν το κοινό σε λανθασμένα συμπεράσματα

Ο κύριος Ι. Παπαγιαννόπουλος είναι εξαιρετικός ιατρός και άνθρωπος. Μου εξήγησε με ακαδημαϊκό και επιστημονικό τρόπο το πρόβλημα μου και με χειρούργησε με την πιο ευγενική διάθεση και με τον πιο καινοτόμο τρόπο. Σας τον προτείνω ανεπιφύλακτα!

Leonidas Katsikaris

Ειμαι πολυ ευχαριστημενη, εξαιρετος γιατρος με βοηθησε παρα πολυ

Zountouridou sofia

Επικοινωνία

Τηλέφωνο

2310-230562

Email

ioannis_papagiannopoulos@yahoo.com

Ιατρείο

Μητροπόλεως 46