ΦΑΓΟΥΡΑ ΣΤΟΝ ΠΡΩΚΤΟ

Πρωκτολόγος Χειρουργός | Ιωάννης Παπαγιαννόπουλος, Μητροπόλεως 46, Θεσσαλονίκη.

Πιστεύεις οτι το χειρουργείο, είναι η μόνη λύση;

Z

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Z

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Z

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ

Κνησμός πρωκτού

Ο πρωκτικός κνησμός είναι το αίσθημα κνησμού και καύσου (φαγούρα και κάψιμο) του περιπρωκτικού δέρματος και συναντάται σε ένα ποσοστό 1-5%. Οι άντρες προσβάλλονται συχνότερα σε αναλογία 4-1.

Ο πρωκτικός κνησμός κατηγοριοποιείται σε ιδιόπαθη πρωκτικό κνησμό δηλαδή χωρίς εμφανή αίτια και σε δευτεροπαθή πρωκτικό κνησμό, ο οποίος μπορεί να οφείλεται σε πάθηση του παχέος εντέρου, του πρωκτού, δερματολογικής νόσου ή λοιμώδους πάθησης.

Φαγούρα πρωκτού συμπτώματα

Η φαγούρα γύρω από τον πρωκτό είναι συχνά έντονη και δημιουργεί την ανάγκη άμεσης ανακούφισης, με αποτέλεσμα να επηρεάζει ενίοτε σημαντικά την καθημερινότητα.

Κάποιες φορές συνδυάζεται με ερυθρότητα, ενόχληση, κάψιμο ή πόνο.

Πολλοί ασθενείς δεν αναζητούν βοήθεια από ειδικό πρωκτολόγο χειρουργό για τον πρωκτικό κνησμό ή για άλλες παθήσεις του πρωκτού λόγω ντροπής για την περιοχή.  Αυτό είναι λάθος γιατί κάποιες φορές ο κνησμός μπορεί να υποκρύπτει πολύ σοβαρές ασθένειες όπως για παράδειγμα καρκίνος του πρωκτού.

Αιτίες φαγούρα πρωκτού

Πιθανές αιτίες μπορεί να αποτελούν οι παρακάτωΚόπρανα, Πτωχή υγιεινή, Δίαιτα, Υγρασία, Αθλητική δραστηριότητα Τοπικά φάρμακα Αιμορροΐδες Περιεδρικό συρίγγιο Ραγάδα δακτυλίου Πυώδης ιδρωταδενίτιδα Κύστη κόκκυγος Περιπρωκτική νόσος Crohn Νεοπλάσματα του πρωκτού Καρκίνος πρωκτικού σωλήνα Καρκίνος ορθού Νόσος του Paget Νόσος του Bowen Νεοπλάσματα ορθού Ακράτεια κοπράνων Χρόνια διάρροια Αδένωμα ορθού Πρόπτωση ορθού Δερματίτιδα εξ επαφής Σκληρυντικός λειχήνας Ψωρίαση Ακτινική δερματίτιδα Βακτηριακή λοίμωξη περιπρωκτικά Χλαμύδια Σύφιλη Γονόκοκκος Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα Κονδυλώματα Απλός έρπης Οξύουρος Ψώρα Σακχαρώδης διαβήτης Ηπατική νόσος, ίκτερος Λευχαιμία Απλαστική αναιμία Λέμφωμα Candida

Οι παραπάνω παθολογίες καθιστούν την αξιολόγηση του ασθενούς με πρωκτικό κνησμό είναι ιδιαίτερα απαιτητική, που απαιτεί εξειδίκευση και εμπειρία.

Η αξιολόγηση ξεκινά με ένα λεπτομερειακό ιατρικό ιστορικό, κλινική εξέταση και ειδικές εξετάσεις όπως για παράδειγμα πρωκτοσκόπηση, ενδοπρωκτικό υπερηχογράφημα ή άλλες.

Στη συνέχεια ο κάθε ασθενής αντιμετωπίζεται με την κατάλληλη θεραπεία.

Περιληπτικά

Ο πρωκτικός κνησμός αποτελεί μια συχνή πάθηση, που μπορεί να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί επιτυχώς από ειδικό πρωκτολόγο, με πολύ προσεκτική και επιμελή προσέγγιση.

Η αντιμετώπιση εστιάζει πρώτα από όλα στην διάγνωση – εντοπισμό της αιτίας, στην ελάχιστα επεμβατική θεραπεία και διόρθωση του υποκείμενου νοσήματος όταν ανευρίσκεται, στην ελαχιστοποίηση της βλάβης του περιπρωκτικού δέρματος και στην προσεκτική παρακολούθηση του ασθενούς.

 

Το παραπάνω άρθρο διέπεται από ιατρική δεοντολογία, βασίζεται σε διεθνή ιατρικά άρθρα, δεν είναι διαφημιστικό. Ο σκοπός του είναι η σύντομη ενημέρωση του κοινού. Η ανάγνωση του δεν υποκαθιστά την επίσκεψη στον ειδικό χειρουργό πρωκτολόγο ούτε παρέχει κατευθυντήριες οδηγίες που θα οδηγήσουν το κοινό σε λανθασμένα συμπεράσματα

IMG 6202 2

Εξαίρετος ιατρός που προσέγγισε την περίπτωση του γιού μου με απόλυτη επιστημονική εγκυρότητα αλλά και ανθρωπιά Σύγχρονος εξοπλισμός. Υψηλή επιστημονική κατάρτιση. Συγχαρητήρια, μείνετε πάντα έτσι

kiki Mavridou