Πρωκτολόγος Παπαγιαννόπουλος Ιωάννης

2310-230562, Μητροπόλεως 46, Θεσσαλονίκη


Νόσος του Crohn | Πρωκτολόγος Θεσσαλονίκη Ιωάννης Παπαγιαννόπουλος

Νόσος του Crohn, τι είναι

Η νόσος του Crohn (νόσος Κρον) είναι μία φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, όπως και η ελκώδης κολίτιδα, και ονομάστηκε έτσι από τον γιατρό Burrill B. Crohn, ο οποίος εργάστηκε σε ότι αφορά την συγκεκριμένη νόσο δημοσιεύοντας την πρώτη του σχετική εργασία το 1932.

Η νόσος του Crohn είναι δυνατόν να προκαλέσει διάρροια, πόνο και κράμπες στην κοιλιά, εξάντληση, πυρετό και άλλα συμπτώματα τα οποία θα δούμε στην συνέχεια της ανάλυσης μας.

Μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί ποιος είναι ο λόγος εμφάνισης της νόσου του Crohn. Επίσης δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί ποια θα είναι η εξέλιξη της νόσου του Crohn σε έναν συγκεκριμένο ασθενή.

Υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες η νόσος του Crohn δεν εκδηλώνεται με οποιοδήποτε σύμπτωμα για πολλά χρόνια σε κάποιους ασθενείς, ενώ σε άλλους μπορεί να εκδηλωθεί συντομότερα και με συχνές εξάρσεις.

Νόσος του Crohn, πρόγνωση

Το μόνο σίγουρο συμπέρασμα που έχει εξαχθεί είναι ότι η νόσος του Crohn είναι μία χρόνια κατάσταση και δεν θεραπεύεται ολοκληρωτικά προς το παρόν. Η περίπτωση να υπάρξει θάνατος από την νόσο του Crohn είναι σπανιότατη, είναι όμως δυνατόν να δημιουργηθούν σοβαρές επιπλοκές όπως λοιμώξεις και καρκίνος του παχέος εντέρου.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειωθεί ότι παρόλο τον σχετικά πιο αυξημένο κίνδυνο καρκίνου παχέος εντέρου σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, οι πάσχοντες από την νόσος του Crohn διατρέχουν πολύ χαμηλό κίνδυνο συνολικά, ο οποίος αυξάνει 8-10 χρόνια μετά τη διάγνωση της νόσου, και για αυτόν τον λόγο συνιστάται τακτικός έλεγχος με προληπτική κολονοσκόπηση που σε συνδυασμό με την φυσική άσκηση και την υγιεινή διατροφή, ο κίνδυνος αυτός ελαχιστοποιείται και η νόσος του Crohn  δεν καταλήγει να είναι θανατηφόρα.

Διάφορες μελέτες δείχνουν επανειλημμένα ότι το προσδόκιμο ζωής στους ασθενείς με νόσος του Crohn δεν διαφέρει από εκείνο του γενικού πληθυσμού.

Νόσος του Crohn γενικά συμπτώματα

Τα γενικά συμπτώματα της νόσου του Crohn είναι τα εξής :

Νόσος του Crohn, εξωεντερικά συμπτώματα

Η νόσος του Crohn εκδηλώνεται και εξωεντερικά σε διάφορα όργανα και συστήματα του σώματος.

Στο μυοσκελετικό σύστημα εκδηλώνεται με οστεοπενία ή οστεοπόρωση, άσηπτη νέκρωση, πολυμυοσίτιδα, οστεομαλακία, υπερτροφική οστεοαρθροπάθεια (περιοστίτιδα) και αρθρίτιδα (αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, ιερολαγονίτιδα).

Νόσος του Crohn και ήπαρ

Στο συκώτι με μεταβολικές παθήσεις όπως λιπώδες ήπαρ, χολόλιθοι που σχετίζονται με Crohn ειλεού, με φλεγμονές όπως αυτοάνοση χρόνια ενεργός ηπατίτιδα, περιχολαγγειίτιδα, πυλαία ίνωση και κίρρωση ήπατος, κοκκιώματα και με πρωτοπαθή σκληρυντική χολαγγειίτιδα, χολαγγειοκαρκίνωμα, χολολιθίαση.

Στα μάτια εκδηλώνεται με ιρίτιδα, ραγοειδίτιδα, επισκληρίτιδα, σκληρομαλακία, έλκη κερατοειδούς, νευρίτιδα, κερατοπάθεια.

Νόσος του Crohn – αίμα και αγγεία

Στο αίμα και στα αγγεία με αναιμία λόγω ανεπάρκειας σιδήρου, φυλλικού οξέος, βιταμίνης Β12 ή αυτοάνοσης αιμολυτικής αναιμίας, αναιμία χρονίας νόσου, θρομβοκυτταροπενική πορφύρα, λευκοκυττάρωση και θρομβοκυττάρωση, θρομβοφλεβίτιδα, θρομβοεμβολισμός, αρτηριίτιδα, απόφραξη αρτηριών, αρτηριίτιδα Takayasu, δερματική αγγειίτιδα, αντικαρδιολιπινικά αντισώματα, υποσπληνισμό.

Νόσος του Crohn – αναπνευτικό σύστημα

Στο αναπνευστικό και τους πνεύμονες με πνευμονική ίνωση, αγγειίτιδα, βρογχίτιδα, λαρυγγοτραχειίτιδα, διάμεση πνευμονική νόσος, σαρκοείδωση.

Νόσος του Crohn – πάγκρεας και νεφρά

Στο πάγκρεας με οξεία παγκρεατίτιδα και στην καρδιά με περικαρδίτιδα, μυοκαρδίτιδα, ενδοκαρδίτιδα, καρδιακό αποκλεισμό, καρδιομυοπάθεια, καρδιακή ανεπάρκεια λόγω της anti-TNF θεραπείας.

Στους νεφροούς και το ουροποιογεννητικό σύστημα εκδηλώνεται με νεφρολιθίαση, αμυλοείδωση, φαρμακευτική νεφροτοξικότητα και νεφρική σωληναριακή βλάβη.

Νόσος του Crohn – δέρμα

Στο δέρμα και το στόμα με αντιδραστικές αλλοιώσεις όπως οζώδες ερύθημα, γαγγραινώδες πυόδερμα, αφθώδη έλκη, νεκρωτική αγγειίτιδα, σύνδρομο Sweet.

Με τροφική ανεπάρκεια όπως εντεροπαθητική ακροδερματίτιδα (από ανεπάρκεια ψευδαργύρου), κνίδωση (από ανεπάρκεια βιταμινών C και K), γλωσσίτιδα (από ανεπάρκεια βιταμινών Β), τριχόπτωση και αδύναμα νύχια (από ανεπάρκεια πρωτεϊνών) και επίσης με ειδικές βλάβες όπως ραγάδες και συρίγγια, στοματική νόσος του Crohn, ερύθημα από φάρμακα.

Νόσος του Crohn – μεταβολικά, νευρολογικά και αυτοάνοσα νοσήματα.

Η νόσος του Crohn εκδηλώνεται και με μεταβολικά, νευρολογικά και αυτοάνοσα νοσήματα.

Πιο συγκεκριμένα στα μεταβολικα νοσήματα εκδηλώνεται με διαταραχή ανάπτυξης στα παιδιά και τους εφήβους και καθυστέρηση σεξουαλικής ωρίμανσης.

Στα νευρολογικά νοσήματα με περιφερική νευροπάθεια, μυελοπάθεια, μυασθένεια gravis και αγγειακές εγκεφαλικές διαταραχές.

Τέλος, στα αυτοάνοσα νοσήμετα εκδηλώνεται με την εμφάνιση φαρμακευτικού λύκου και άλλων  αυτοάνοσων νόσων λόγω λήψης anti-TNF θεραπειών.

Νόσος του Crohn και περινεϊκή νόσος

Σε ποσοστό 20 έως 50 με 55% οι ασθενείς με νόσο του Crohn μπορούν να εμφανίσουν περινεϊκή νόσο. Οι περισσότεροι ασθενείς με νόσο του Crohn και περινεϊκή ανάπτυξη θα εμφανίσουν ορθοπρωκτικά συρίγγια ή αποστήματα. Είναι απαραίτητο να διαφοροδιαγνωσθεί η περινεϊκή νόσος του Crohn από άλλες ορθοπρωκτικές παθήσεις που μπορεί να συνυπάρχουν, όπως ραγάδα πρωκτού, πρωκτίτιδα, ορθίτιδα, σεξουαλικώς μεταδιδόμενη ορθίτιδα, αιμορροΐδες, συρίγγια πρωκτού από επέκταση ιεροκοκκυγικής νόσου κύστης κόκκυγος, συρίγγια πρωκτού άλλης αιτιολογίας, φαγούρα πρωκτού, υγρασία πρωκτού.

Νόσος του Crohn αίτια…..διαβάστε περισσότερα

 

Το παραπάνω άρθρο διέπεται από ιατρική δεοντολογία, βασίζεται σε διεθνή ιατρικά άρθρα, δεν είναι διαφημιστικό και ο σκοπός του είναι η σύντομη ενημέρωση του κοινού. Η ανάγνωση του δεν υποκαθιστά την επίσκεψη στον ειδικό χειρουργό πρωκτολόγο, ούτε παρέχει κατευθυντήριες οδηγίες που θα οδηγήσουν το κοινό σε λανθασμένα συμπεράσματα

Βιβλιογραφία