Πρωκτολόγος Παπαγιαννόπουλος Ιωάννης

2310-230562, Μητροπόλεως 46, Θεσσαλονίκη


νοσος του crohn διαγνωση

Διάγνωση, νοσος του crohn

Η διάγνωση της νόσου του Chron γίνεται μόνο αφού αποκλειστούν όλες οι άλλες πιθανές αιτίες σχετικά με την εκδήλωση των συμπτωμάτων. Η νόσος του Chron δεν μπορεί να διαγνωστεί με μία και μοναδική εξέταση, και γι’αυτό το λόγο χρησιμοποείται μία σειρά συγκεκριμένων εξετάσεων, που περιλαμβάνουν :

νοσος του crohn διαγνωση, εξετάσεις αίματος

Αιματολογικές εξετάσεις για την ανίχνευση αναιμίας η λοίμωξης, καθώς και αιματολογικές εξετάσεις περιττωμάτων, στις οποίες ανιχνεύεται η παρουσία ή μη, αίματος στα κόπρανα.

νοσος του crohn διαγνωση, κολονοσκόπηση

Η κολονοσκόπηση είναι μία διαδικασία εξέτασης ολόκληρου του παχέος εντέρου και του τελευταίου τμηματος του ειλεού. Χρησιμοποιείται ένας λεπτός και εύκαμπτος σωλήνας με προσαρμοσμένη κάμερα και πηγή φωτός. Κατά την διάρκεια της εξέτασης είναι δυνατόν να γίνει λήψη και ιστού για περαιτέρω εξέταση (βιοψία).

νοσος του crohn διαγνωση – αξονική τομογραφία

Άλλη μια διαδικασία και τρόπος εξέτασης είναι η ψηφιακή τομογραφία, η οποία είναι μία ειδική τεχνική ακτινοσκόπησης που παρέχει πιο λεπτομερή εικόνα από την γνωστή ακτινογραφία. Με αυτήν την τεχνική εξετάζεται ολόκληρο το παχύ έντερο, όπως επίσης και ο εξωτερικός ιστός του.

νοσος του crohn διαγνωση – μαγνητική τομογραφία

Η μαγνητική τομογραφία είναι ακόμα ένας τρόπος εξέτασης για την Νόσο του Chron,  με την οποία αποκτούμε ακόμα πιο λεπτομερείς εικόνες των οργάνων και των ιστών, με την χρήση μαγνητικών πεδίων και ραδιοκυμάτων από τον μαγνητικό τομογράφο.

νοσος του crohn διαγνωση – θεραπεία

Προς το παρόν δεν έχει βρεθεί η εξειδικευμένη και στοχευμένη θεραπεία για την Νόσο του Chron, όπως επίσης και καμία συγκεκριμένη κατά περίπτωση αντιμετώπιση δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα είναι αποτελεσματική σε κάποιον άλλο ασθενή.

Ο σκοπός και στόχος της ιατρικής αντιμετώπισης της Νόσου του Chron είναι να ελαττώσει την φλεγμονή που πυροδοτεί την εμφάνιση των συμπτωμάτων, όπως και να βελτιώσει την μακροπρόθεσμη πρόγνωση με τον περιορισμό των πιθανών επιπλοκών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει όχι μόνο σε ανακούφιση από τα συμπτωματα αλλά και σε μακρόχρονη υποχώρηση της νόσου.

νοσος του crohn διαγνωση – αντιφλεγμονώδη

Για την αντιμετώπιση της Νόσου του Chron χρησιμοποιούνται αντι-φλεγμονώδη φάρμακα όπως τα κορτικοστεροειδή (prednisone, budesonide) τα οποία δεν επιδρούν αποτελεσματικά σε όλους τους ασθενείς. Οι γιατροί τα επιλέγουν κατά βάση όταν η αρχική φαρμακευτική αγωγή δεν έχει το αναμενόμενο αποτέλεσμα.

Τα Oral 5-aminosalicylates, που περιέχουν σουλφασαλαζίνη και μεσαλαμίνη, χρησιμοποιούνταν ευρέως στο παρελθόν, θεωρούνται πλέον όμως ότι έχουν περιορισμένη αποτελεσματικότητα.

νοσος του crohn διαγνωση – φαρμακευτική αγωγή

Η φαρμακευτική αγωγή με καταστολείς του ανοσοποιητικού συστήματος, στοχεύει στο ανοσοποιητικό σύστημα το οποίο είναι και αυτό που δημιουργεί την φλεγμονή μέσω των συγκεκριμένων ουσιών που παράγει. Για κάποιους ασθενείς ο συνδυασμός περισσοτέρων του ενός καταστολέων επιφέρει καλύτερα αποτελέσματα απ’ότι η χορήγηση ενός μόνο φαρμακου αυτής της κατηγορίας. Κάποια από τα συνηθέστερα χορηγούμενα φάρμακα αυτής της κατηγορίας περιλαμβάνουν τα Azasan, Imuran, Purinethol, Purixan, Remicade, Humira, Cimzia, Trexall, Tysabri, Entyvio, Stelara.

νοσος του crohn διαγνωση – αντιβιοτικά

Tα αντιβιοτικά είναι άλλη μία κατηγορία φαρμάκων που χρησιμοποιούνται σε ασθενείς με την Νόσο του Chron, καθώς μπορούν να επιφέρουν μείωση στην αφόδευση με ευκοίλια (drainage), και να θεραπεύσουν τα συρίγγια και τα αποστήματα. Κάποιοι ερευνητές θεωρούν ότι τα αντιβιοτικά βοηθούν στην ελάττωση των βλαβερών εντερικών βακτηρίων, τα οποία ενδέχεται να παίζουν ρόλο στην ενεργοποίηση εντερικού ανοσοποιητικού συστήματος οδηγώντας στην δημιουργία φλεγμονής. Τα συνηθέστερα αντιβιοτικά που χορηγούνται σε ασθενείς με την Νόσο του Chron είναι το Cipro και το Flagyl.

νοσος του crohn διαγνωση – παυσήπονα

Ανάλογα με την βαρύτητα της Νόσου του Chron σε ότι αφορά την εκδήλωση των συμπτωμάτων, είναι δυνατόν να προταθούν επιπρόσθετα φάρμακα και συμπληρώματα βιταμινών, όπως αντι-διαρροιϊκά, παυσίπονα, συμπληρώμα σιδήρου, ασβεστίου και βιταμίνης D καθώς και ενέσεις Β-12.

νοσος του crohn διαγνωση – διατροφή

Σε διατροφικό επίπεδο, ο θεράπων ιατρός μπορεί να προτείνει μία ειδικά σχεδιασμένη δίαιτα η οποία διοχετεύται στον νοσούντα από την Νόσο του Chron, μέσω ενός τροφικού σωλήνα συνδεμένου απευθείας με το έντερο ή με ενδοφλέβιο ορό. Με αυτόν τον τρόπο βελτιώνεται η απορρόφηση των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών και χαλαρώνει το έντερο, γεγονός το οποίο μπορεί να οδηγήσει σύντομα σε ελάττωση της φλεγμονής.

Ο συγκεκριμένος τρόπος διατροφικής θεραπείας μπορεί να συνδυαστεί και με την λήψη φαρμακευτικών σκευασμάτων όπως οι καταστολείς του ανοσοποιητικού συστήματος. Η ενδοφλέβια ή με τροφικό σωλήνα σίτιση γίνεται συνήθως για να βελτιωθεί η υγεία των ασθενών όταν πρόκειται να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση ή όταν οι άλλοι τρόποι αντιμετωπίσης αποδειχθούν αναποτελεσματικοί στον έλεγχο των συμπτωμάτων της Νόσου του Chron.

νοσος του crohn διαγνωση – χειρουργική επέμβαση

Στην περίπτωση που όλες οι ανωτέρω επιλογές και τρόποι αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της Νόσου του Chron δεν επιφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, ο θεράπων ιατρός είναι πιθανόν να προτείνει την χειρουργική επέμβαση. Σχεδόν οι μισοί ασθενείς με την Νόσο του Chron χρειάζεται να υποβληθούν σε μία τουλάχιστον χειρουργική επέμβαση, η οποία παρ’ολ’αυτά δεν μπορεί να θεραπεύσει την Νόσο του Chron.

Κατά την χειρουργική επέμβαση, αφαιρείται το τμήμα της πεπτικής οδού που έχει υποστεί βλάβη και γίνεται επανασύνδεση των υγιών τμημάτων.

νοσος του crohn διαγνωση – συρίγγιο πρωκτού

Η χειρουργική επέμβαση μπορεί επίσης να είναι αναγκαία για το κλείσιμο των συριγγίων και των σπασμένων αποστημάτων.

Τα οφέλη της χειρουργικής επέμβασης για την Νόσο του Chron είναι συνήθως προσωρινά, καθώς η νόσος επανεμφανίζεται κοντά στην περιοχή όπου έγινε η σύνδεση των υγειών τμημάτων της πεπτικής οδού. Η καλύτερη προσέγγιση είναι η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής μετά την χειρουργική επέμβαση ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος επανεμφάνισης της Νόσου του Chron.

νοσος του crohn διαγνωση – τροφές

Σε ότι αφορά τον γενικότερο τρόπο ζωής και διατροφής για τους ασθενείς με την Νόσο του Chron, αξίζει να σημειωθούν τα εξής :

Αποφυγή ή διακοπή κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι σε αρκετούς ασθενείς με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, τα συγκεκριμένα προϊόντα εντείνουν συμπτώματα όπως διάρροια, πόνος στην κοιλιά και δημιουργία αερίων.

Αποφυγή ή διακοπή κατανάλωσης τροφών υψηλών σε λιπαρά, και περιορισμός ήψης τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

Αποφυγή ή διακοπή κατανάλωσης αλκοόλ, καφεϊνης και καυτερών τροφών.

Επιπρόσθετα, τα μικρά γεύματα, η κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας νερού και η λήψη πολυβιταμινούχων σκευασμάτων, μπορούν να λειτουργήσουν θετικά σε ότι αφορά την ανακούφιση από τα συμπτώματα της Νόσου του Chron.

νοσος του crohn διαγνωση – κάπνισμα

Διακοπή του καπνίσματος, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της Νόσου του Chron, ενώ σε ήδη πάσχοντες από την νόσο, επιδεινώνει τα συμπτώματα της, τον ρυθμό επανεμφάνισης της, την ανάγκη φαρμακευτικών αγωγών και επαναλαμβανόμενων χειρουργικών επεμβάσεων.

Τέλος, ο περιορισμός του στρες μέσω της σωματικής εκγύμνασης (πάντα με προηγούμενη συνεννόηση και συμβουλή από τον θεράποντα ιατρό) μπορεί επίσης να επιφέρει θετικά αποτελέσματα σε ότι αφορά τα συμπτώματα της Νόσου του Chron.

Νόσος του Crohn αίτια…..διαβάστε περισσότερα

 Νόσος του Crohn τι είναι….διαβάστε περισσότερα

Το παραπάνω άρθρο διέπεται από ιατρική δεοντολογία, βασίζεται σε διεθνή ιατρικά άρθρα, δεν είναι διαφημιστικό και ο σκοπός του είναι η σύντομη ενημέρωση του κοινού. Η ανάγνωση του δεν υποκαθιστά την επίσκεψη στον ειδικό χειρουργό πρωκτολόγο, ούτε παρέχει κατευθυντήριες οδηγίες που θα οδηγήσουν το κοινό σε λανθασμένα συμπεράσματα

Βιβλιογραφία