Κοκκυγοδυνία

Laser Proctology Center

Μητροπόλεως 46, Θεσσαλονίκη

Κοκκυγοδυνία

Κοκκυγοδυνία ονομάζεται ο πόνος στον κόκκυγα ή αλλιώς στην ουρίτσα.  Ο πόνος στην ουρά ή κοκκυγοδυνία μπορεί να αποτελέσει ένα εμπόδιο στην καθημερινότητά μας, μετατρέποντας τις καθημερινές δραστηριότητες σε  δύσκολες, έως και αφόρητες σε κάποιες περιπτώσεις.

Ο κόκκυγας είναι ειναι οστό και  σε περιπτώσεις που το χτυπήσουμε και έχουμε μία βαριά κάκωση μπορεί ακόμα και να έχουμε σπάσιμο.  Το παρατεταμένο κάθισμα μπορεί από μόνο του, σε περιπτώσεις, να προκαλέσει πόνο.  Ενίοτε το κάθισμα μπορεί να χειροτερέψει μία ήδη υπάρχουσα κατάσταση.

κύστη κόκκυγος κοκκυγοδυνία αιτίες

Ο κόκκυγας βρίσκεται στο κάτω όριο της σπονδυλικής στήλης.  Αποτελεί το κατώτερο όριο στο ιερό οστό.  Το κάτω τμήμα του κόκκυγα είναι αυτό που τραυματίζεται περισσότερο σε περιπτώσεις  που πέφτουμε προς τα πίσω και χτυπάμε στη λεκάνη

πόνος στην ουρίτσα, και πως ξεχωρίζει από την κύστη κόκκυγος.

Αίσθημα Κοκκυγοδυνίας, είναι ο πόνος στην περιοχή του κόκκυγα λίγο πιο πάνω από την πρωκτική, χώρα ανάμεσα στη σχισμή των γλουτών. Μπορεί να τον θεωρήσουμε πόνο στον πρωκτό. Συνήθως χειροτερεύει με το κάθισμα και την πίεση.

Ο κόκκυγας αποτελούνται από τρεις έως πέντε σπονδύλους. Βρίσκεται στο κατώτερο όριο της σπονδυλικής στήλης και σε αυτό συνδέονται αρκετοί μύες, τένοντες και σύνδεσμοι. Αποτελεί το σημείο το που πιέζεται περισσότερο όταν καθόμαστε με λάθος θέση του σώματος.

 Κύστη κόκκυγος κοκκυγοδυνία, πονος

Ο πόνος στην ουρά μπορεί να είναι ήπιος και να μοιάζει με μία ενόχληση, έως πάρα πολύ δυνατός.  Μπορεί να διαρκεί για εβδομάδες, μήνες ή κάποιες φορές περιστασιακά.  Οι αιτίες που μπορεί να προκαλούν πόνο είναι:

  • ένα εξωτερικό τραύμα,  για παράδειγμα σπάσιμο – κάταγμα, εξάρθρημα μετά από μία πτώση, απο την πτωση μπορεί να δουμε αιμα στον πρωκτό, αλλα συνήθως δεν σχετίζεται με την κοκκυγοδυνία
  • Εσωτερικό τραύμα που προκαλείται για παράδειγμα από ένα δύσκολο τοκετό, από το κάθισμα σε μία σκληρή επιφάνεια για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα
  • Από κάποια λοίμωξη, απόστημα πρωκτού ή όγκο
  • αξίζει να αναφερθεί ότι σε κάποιους ασθενείς με κοκκυγοδυνία η αιτία παραμένει άγνωστη

Σύμπτωμα της κοκκυγοδυνίας – κύστη κόκκυγος στις γυναίκες

Οι γυναίκες έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να αναπτύξουν και να εμφανίσουν το συμπτωμα της κοκκυγοδυνίας, συγκεκριμένα πέντε φορές περισσότερο.  Σε σχέση με τα παιδιά, εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα στους ενήλικες και στους εφήβους. Τα άτομα με υψηλό δείκτη μάζας σώματος έχουν αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν πονο στον κόκκυγα λόγω υψηλής πίεσης στην περιοχή.

Άτομα με ελάχιστο λιπώδη ιστό στην περιοχή έχουν και αυτοί αυξημένες πιθανότητες να πιέσουν το οστό και να προκαλούν χρόνιο πόνο και κοκκυγοδυνία.

κοκκυγοδυνία κάκωση πτώση

η πτώση προς τα πίσω, για παράδειγμα στο άθλημα του σκι, καθώς και σε άλλα αθλήματα, μπορεί να προκαλέσει σπάσιμο, εξάρθρωμα ή απλώς μία κάκωση στο οστό.

Αλλα αθλήματα, όπως η ποδηλασία και η κωπηλασία μπορούν λόγω επαναλαμβανόμενης πιέσεις στο ίδιο σημείο, για μεγάλα χρονικά διαστήματα, να προκαλέσουν καταπόνηση στην περιοχή του κόκκυγα και πρόβλημα κοκκυγοδυνίας.

Η Παχυσαρκία προκαλεί αίσθημα κοκκυγοδυνίας;

η αύξηση του βάρους προκαλεί μεγαλύτερη φόρτιση και πρόσθετη πίεση στην περιοχή του κόκκυγα.  Αυτό μπορεί να προκαλέσει μία κλήση του οστού και συνεχή πόνο.

 Ελλιποβαρής ασθενής, αποτελεί προδιαθεση για κοκκυγοδυνία;

Το ελάχιατο υποδόριο λίπος στην περιοχή

Εάν το υποδόριο λίπος στην περιοχή του κόκκυγα είναι ελάχιστο, πιέζεται σε μεγάλο βαθμό χωρίς να προστατεύεται από το μαξιλαράκι του λίπους. Ετσι μία σκληρή επιφάνεια στην οποία καθόμαστε για μεγάλα χρονικά διαστήματα πιέζοντας απευθείας στην άκρη του οστού, μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και πόνο. Θα πρέπει πάντοτε να υπάρχει διαφοροδιάγνωση μεταξύ της κύστης κόκκυγα και της κοκκυγοδυνίας, οι οποίες μπορεί και να συνυπάρχουν

Πως έχουμε Κοκκυγοδυνία απο το  κάθισμα;

Η στάση του σώματος  στο κάθισμα  καθώς και ο χρόνος καθίσματος  μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για κοκκυγοδυνία.  Είναι καλό να μπορείτε να σηκώνεστε ανά τακτά χρονικά διαστήματα να κάνετε κάποια βήματα και στη συνέχεια να καθίσετε και να συνεχίσετε τη δουλειά σας. Η στάση του σώματος κατά την οποία όλο το βάρος πέφτει σε μία μικρή επιφάνεια ,σε αυτή του κόκκυγα, προκαλεί συχνά προβλήματα και κοκκυγοδυνία.

Κοκκυγοδυνία εχει σχέση με καρκίνο;

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, ο πόνος στην ουρά μπορεί να αποτελέσει σημείο και σύμπτωμα καρκίνο.  Οι πιθανότητες όμως είναι μικρές έως και πολύ λίγες.

ποιοι ειναι οι πονοι της κοκκυγοδυνίας;

Η κοκκυγοδυνία μπορεί να προκαλέσει

ανησυχία και κακή ποιότητα ύπνου,

πόνος στους γλουτούς έως και στην πλάτη

μπορεί επίσης να επηρεάσει την ποιότητα ζωής και την  ψυχολογική διάθεση

Κύστη κόκκυγος και κοκκυγοδυνία, πως θα γινει διάγνωση

Η διάγνωση πραγματοποιείται μετά από μία λεπτομερειακή λήψη ιατρικού ιστορικού και κλινική εξέταση.  πόνος στην πίεση στην περιοχή Καθώς, μορφώματα, κύστης κόκκυγος, συρίγγιο, απόστημα περιεδρικό,  ραγάδα πρωκτού, αιμορροΐδες.  Σε περίπτωση που στο  ιστορικό αναφέρεται πτώση κατά τη διάρκεια μιας δραστηριότητας, τότε είναι πιθανό να αποτελεί το χτύπημα την αιτία του πόνου.  Αν αναφέρεται παρατεταμένο κάθισμα, επίσης αποτελεί ένδειξη για κοκκυγοδυνία.  Αν υπάρχει κάποιο ψηλαφητό μόρφωμα, πρέπει να αποκλειστεί η κύστη κόκκυγος, το περιεδρικό απόστημα, το συρίγγιο, η αιμορροϊδοπάθεια είσαι σπάνιες πολύ σπάνιες περιπτώσεις καρκίνος.

 ποιες οι Εξετάσεις για κοκκυγοδυνία;

μετά την κλινική εξέταση , Που συνήθως είναι διαγνωστική μπορούμε να κάνουμε ακτινογραφία, υπερηχογράφημα, μαγνητική τομογραφία, αξονική τομογραφία αναλόγως στην περίπτωση.

Τις περισσότερες φορές η κλινική εξέταση είναι διαγνωστική και σε συνδυασμό με ένα υπερηχογράφημα δίνει απάντηση στο 99% των περιπτώσεων.

  θεραπεία κοκκυγοδυνίας

η θεραπεία  εξαρτάται από την αιτία που προκαλεί που προκαλεί τον πόνο, είναι μια κάκωση, κύστη κόκκυγος, αιμορροΐδες, απόστημα πρωκτού, νεοπλασία και την κατάσταση του ασθενούς,  και είναι διαφορετική σε κάθε περίπτωση

 

 

Το παραπάνω άρθρο διέπεται από ιατρική δεοντολογία, βασίζεται σε διεθνή ιατρικά άρθρα, δεν είναι διαφημιστικό και ο σκοπός του είναι η σύντομη ενημέρωση του κοινού. Η ανάγνωση του δεν υποκαθιστά την επίσκεψη στον ειδικό χειρουργό πρωκτολόγο, ούτε παρέχει κατευθυντήριες οδηγίες που θα οδηγήσουν το κοινό σε λανθασμένα συμπεράσματα