Αναλυτική Περιγραφή συμπτωμάτων που μπορεί να προκαλέσει η κύστης κόκκυγος

Πόνος στον πρωκτό όταν κάθομαι

Κύστη κόκκυγος συμπτώματα

Η κύστη κόκκυγος  ή κύστη κόκκυγα, όπως αναφέρεται στην αρχή στην ενημερωτική ιστοσελίδα του κυρίου Παπαγιαννόπουλου, είναι μια χρόνια φλεγμονή στο υποδόριο λίπος της περιοχής του κόκκυγα.

Συνήθως δημιουργείται από το φώλιασμα τριχών μέσα στο υποδόριο και στο δέρμα, και έτσι ονομάζεται και τριχοφωλεακό συρίγγιο. Το τριχοφωλεακό συρίγγιο λοιπόν ή αλλιώς κύστη κόκκυγος, είναι μια πάθηση η οποία μπορεί να υπάρχει από πολύ καιρό.  Μπορεί και από χρόνια, χωρίς να δίνει κανένα απολύτως σύμπτωμα. Ενίοτε θα αρχίσει να ενοχλεί τον ασθενή προκαλώντας συμπτώματα. Συμπτώματα κα σημεία αποτελούν το πρήξιμο,  ο πόνος, η εκροή όρο-αιματηρού, πυώδους, ρυπαρού υγρού. Όταν αυτά θα συμβούν , η καθημερινότητα του ασθενούς θα περιοριστεί και η ενόχλησή του θα είναι συχνά έντονη. Επίσης η κατάσταση αυτή τον κάνει κάποιες φορές να νιώθει άβολα.

Κύστη κόκκυγος πού οφείλεται;

Η αυξημένη τριχοφυΐα θεωρείται ότι συμβάλλει σημαντικά στη δημιουργία της νόσου της κύστης κόκκυγος, και όταν φωλιάζουν ονομάζεται και τριχοφωλεακό συρίγγιο. Η θεωρία αυτή αναφέρει ότι οι τρίχες διεισδύουν και φωλιάζουν στο δέρμα και στο υποδόριο λίπος στην περιοχή του κόκκυγα και συχνά δημιουργούν ένα συρίγγιο το τριχοφωλεακό συρίγγιο. Αυτό οφείλεται στην κακή υγιεινή της περιοχής, στην τριβή που υπάρχει στον επαναλαμβανόμενο ερεθισμό από τη μηχανική, καταπόνηση ακόμα τον τραυματισμό, δηλαδή στην περιοχή του κόκκυγα. Λέγοντας τραυματισμό εννοούμαι τον μικροτραυματισμό και όχι χτύπημα.

Κύστη κόκκυγος συμπτώματα

Τα συμπτώματα που προκαλεί η κύστη κόκκυγος είναι ποικιλόμορφα και η κλινική της εικόνα ποικιλόμορφη. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι από πόνο, φαγούρα, δυσφορία, ενόχληση, μέχρι πολύ έντονο πόνο, φούσκωμα, μεγάλο πρήξιμο, κοκκίνισμα, αύξηση της θερμοκρασίας στο σημείο, δημιουργία αποστήματος. Μπορεί δηλαδή να έχουμε ένα μικρό μόρφωμα ψηλαφητό τελείως ανώδυνο που μπορεί να φτάσει μέχρι μία μεγάλη επώδυνη μάζα ψηλαφητή, λόγω φλεγμονής. Αυτή μπορεί να συνοδεύεται και από λοίμωξη των μαλακών μορίων πέριξ.

Σε περίπτωση που έχουμε συρίγγιο ενεργό, ή αποστηματική κοιλότητα με υγρό που βγαίνει όμως από κάποιο σημείο. Μπορεί να είναι δύσοσμο και να μυρίζει πολύ έντονα. Δηλαδή να έχουμε δυσοσμία. Αυτό μπορεί να προκαλεί δυσφορία λόγω του ότι λερώνει και τα εσώρουχα.

Αν το απόστημα που θα δημιουργηθεί αφεθεί να μεγαλώσει και δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να δώσει συστημικά σηπτικά συμπτώματα, όπως αίσθημα καταβολής, πυρετό, έντονος πόνος με αντανάκλαση,  και η γενική αίσθηση ότι δεν είμαστε καλά.

Η καθιστική ζωή για μεγάλα χρονικά διαστήματα μέσα στην ημέρα συμβάλλει στη δημιουργία της κύστης κόκκυγος και στην επιδείνωση της. Οι άνδρες έχουνε πολύ πιο συχνά κύστη κόκκυγος από τις γυναίκες.

Κύστη κόκκυγος διάγνωση

Η διάγνωση της κύστης κόκκυγος και το να τα διαχωρίσουμε από άλλες παθήσεις στην περιοχή, είναι το σημαντικότερο. Ένας έμπειρος και εξειδικευμένος πρωκτολόγος και  χειρουργός που έχει αντιμετωπίσει πολλαπλά περιστατικά μπορεί να ξεχωρίσει και να αποκλείσει άλλες παθήσεις που έχουν παρόμοια συμπτώματα. Παθήσεις που μπορεί να δώσουν παρόμοια συμπτώματα είναι η κοκκυγοδυνία, διαπυητική ιδρωταδενίτιδα. Καρκίνος του δέρματος, Οστεομυελίτιδα, περιεδρικό συρίγγιο, κάκωση κόκκυγα κ.α. Βασική διαδικασία στη διάγνωση αποτελούν οι απεικονιστικές εξετάσεις υπερηχογραφήματος ή και μαγνητικής τομογραφίας, οι οποίες καθιστούν συχνά την κλινική εξέταση συμπληρωματική.

Η κύστη κόκκυγος θεραπεύεται;

Πριν να μιλήσουμε για τη θεραπεία θα πρέπει να μιλήσουμε για τη διάγνωση και την σταδιοποίηση της καταστάσεως. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καταλάβουμε σε τι στάδιο, πόσο δηλαδή έχει προχωρήσει αυτή η κατάσταση της κύστης κόκκυγος.

Χρειάζεται να καταλάβουμε αν πρόκειται για μια κύστη κόκκυγος που βρίσκεται σε οξεία φάση δηλαδή σε αποστηματική φάση, άρα χρειάζεται άμεση διάνοιξη και παροχέτευση ακόμα προκειμένου να μην προχωρήσει η νόσος και κυρίως να ανακουφιστεί ο ασθενής και να προλάβουμε τα σηπτικά φαινόμενα, Ή να καταλάβουμε και να αναγνωρίσουμε αν πρόκειται για μια χρόνια φάση όπου μπορούμε να επιλέξουμε τη σωστή θεραπεία.

Ιωάννης Παπαγιαννόπουλος εφαρμόζει τη μέθοδο διάνοιξης παροχέτευσης με τοπική αναισθησία και ανώδυνο τρόπο υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση.

Στην περίπτωση λοιπόν που έχουμε χρόνια φάση, η κύστη κόκκυγος ή κύστη κόκκυγος πρέπει να χειρουργηθεί. Ο χειρουργός Ιωάννης Παπαγιαννόπουλος εφαρμόζει την τεχνική χρησιμοποιώντας διοδικό λέιζερ με υπερηχογραφική καθοδήγηση έτσι ώστε έχει τελείως ανώδυνο μετεγχειρητικό διάστημα, μηδενική απώλεια αίματος, και άμεση επιστροφή στην εργασία.

Επικοινωνήστε με τον Χειρουργό –  Πρωκτολόγο Θεσσαλονίκη , Ιωάννη Παπαγιαννόπουλο, εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την κύστη κόκκυγος και για τη λύση του προβλήματός σας.

Έχεις υποτροπή κύστης κόκκυγος;

Μην αφήνετε τη δυσφορία και τον πόνο απο την υποτροπή της κύστης κόκκυγος να σας περιορισει την καθημερινότητα σας. Κλείστε σήμερα ραντεβού με τον γιατρό και κάντε το πρώτο βήμα προς την αποτελεσματική αντιμετώπιση.

0 898ccd4e ebc5 4466 b3a9 4d6b2844af38