Κύστη Κόκκυγος Υποτροπή, ποιες είναι οι αιτίες

Κύστη κόκκυγος υποτροπή

Η κύστη κόκκυγος είναι ένα πάρα πολύ συχνό πρόβλημα που εμφανίζεται κυρίως στους άνδρες νεαρής ηλικίας. Η ηλικία που συναντάμε το μεγαλύτερο ποσοστό της νόσου είναι από τα 14 έως τα 30 έτη. Οι γυναίκες παρουσιάζουν αυτή την πάθηση σε πολύ μικρότερη συχνότητα από ότι οι άνδρες. Ο οργανισμός όταν εισέρχονται τρίχες στο δέρμα και στο υποδόριο λίπος, προκαλεί μια αντίδραση σε ξένο σώμα, δημιουργείται μια φλεγμονή, εγκυστώνεται το περιεχόμενο, με άλλα λόγια περιβάλλεται από μια ιστική αντίδραση, και έτσι ονομάζεται κύστη κόκκυγος.

Αυτό βέβαια δεν αποτελεί τον κανόνα διότι η κύστη κόκκυγος είναι μία νόσος και η κλινική της εμφάνιση δηλαδή το πώς θα τη συναντήσουμε και πώς θα την καταλάβουμε στον ασθενή, έχει πάρα πολλές εκφάνσεις. Έτσι μπορεί να έχουμε κύστη κόκκυγος με τη μορφή τριχοφωλεακό συριγγίου, με τη μορφή πολλαπλών συριγγίων, με επέκταση στον πρωκτό, με αποστηματική κοιλότητα, με σηπτική κατάσταση, και άλλες ακόμη μορφές.

Ποιο είναι όμως το σύμπτωμα που πιο συχνά θα μας δώσει να καταλάβουμε ότι έχουμε κύστη κόκκυγος; είναι το πρήξιμο και ο πόνος καθώς και η εκροή υγρού κάποιες φορές ενώ ενίοτε ο ασθενής θα αναφέρει οτι υπάρχει πόνος στην ουρά.

Κύστη κόκκυγος υποτροπή, πώς συμβαίνει;

Επανεμφάνιση της κύστης κόκκυγος δηλαδή υποτροπή κύστης κόκκυγος, μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες οι οποίοι συνήθως είναι πολλαπλοι και όχι μεμονωμένοι. Εαν όμως θέλουμε να εστιάσουμε στον κυριότερο παράγοντα και στις αιτίες που τον προκαλούν και συσχετίζονται μαζί του, αυτός είναι η φλεγμονή – λοίμωξη ή η επιμόλυνση στο άμεσο – απώτερο μετεγχειρητικό διάστημα. Η φλεφμονή μπορεί να γίνει απόστημα.

Ας Το δούμε λοιπόν αναλυτικότερα:

Οτιδήποτε έχει να κάνει με την αύξηση των πιθανοτήτων φλεγμονής – λοίμωξης στην περιοχή, δηλαδή η επιμόλυνση της περιοχής μετά το χειρουργείο.

Κακή υγιεινή στην περιοχή

Τι σημαίνει αυτό; αυτό σημαίνει ότι οι αλλαγές του τραύματος και η τοπική αντισηψία δεν τηρούνται κατά γράμμα από τον ασθενή μετά το χειρουργείο. Λάθη που μπορεί να γίνουνε σε αυτή την χρονική περίοδο οδηγούν σε επιμόλυνση δηλαδή διείσδυση των μικροβίων μέσα στο χειρουργικό τραύμα που σημαίνει ότι θα έχουμε ξανά και στην κοκκυγος δηλαδή υποτροπή.

Τρίχες στην περιοχή

Οι τρίχες στην περιοχή κατά βάση σχετίζονται με την κακή υγιεινή στην περιοχή με αποτέλεσμα να προκαλούν μικροτραυματισμούς, να διεισδύουν ε στο χειρουργικό τραύμα με αποτέλεσμα να το μολύνουν ε και να έχουμε ξανά κύστη κόκκυγος δηλαδη υποτροπή κύστης κόκκυγος.

Λανθασμένες αλλαγές τραύματος

Εκτός από την τοπική αντισηψία ακόμα και τα επιθέματα που θα χρησιμοποιηθούν και ο τρόπος με τον οποίον θα τα κολλήσουμε ήρθαν τα στερεώσουμε ώστε να καλύπτουμε το χειρουργικό τραύμα αν δεν είναι σωστός θα προκαλέσουμε επιμόλυνση ακόμα μόλυνση, λοίμωξη και η υποτροπή της κύστης κόκκυγος

Μικροτραυματισμοί – μικροεκδορές

Αν πιέζουμε πολύ την περιοχή στο άμεσο μετεγχειρητικό αλλά ακόμα και στο απώτερο μετεγχειρητικό διάστημα δηλαδή μετά από καιρό που έχουμε κάνει χειρουργείο για κύστη κόκκυγος αυτό μπορεί να προκαλέσει  υποτροπή της κύστης κόκκυγος.

Κύστη κόκκυγος υποτροπή: πώς μπορώ να την αντιμετωπίσω

Σε περιπτώσεις υποτροπής κύστης κόκκυγος, χρειάζεται πολύ μεγάλη εμπειρία από κάποιον εξειδικευμένο χειρουργό- πρωκτολόγο Θεσσαλονίκη, ώστε να μπορέσει να διαγνώσει την υποτροπή και να αποφασίσει μαζί με τον ασθενή για την κατάλληλη θεραπεία. Η δυσαρέσκεια και η δυσφορία που δημιουργείται στον ασθενή είναι και αυτή ένα θέμα το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Για το λόγο αυτό ο χειρουργός εξειδικευμένος στην κύστη κόκκυγος είναι απαραίτητο να ξεκαθαρίζει εκ των προτέρων γραπτώς και προφορικώς ότι δεν υπάρχει στη βιβλιογραφία καμία αναφορά σε οποιαδήποτε τεχνική με 100% αποτελέσματα και ότι αναφορές τέτοιου είδους είναι παντελώς, ιατρικά ανακριβείς.

Κύστη κόκκυγος υποτροπή διάγνωση

Η διάγνωση της υποτροπής κύστης κόκκυγος γίνεται από εξειδικευμένο χειρουργό, πρωκτολόγο, ειδικό για την κύστη κόκκυγος που έχει αντιμετωπίσει μεγάλο αριθμό περιστατικών και μπορεί να την διαφοροδιάγνωση. Τις περισσότερες φορές απαιτούνται απεικονιστικές εξετάσεις και η κλινική εξέταση είναι δευτερευούσης σημασίας. Αυτό γίνεται, γιατί πρέπει να ξεκαθαριστεί η έκταση του προβλήματος, η οποία είναι αδύνατο να γινει μόνο με απλή κλινική εξέταση.

Κύστη Κόκκυγος Υποτροπή Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση της υποτροπής κύστης κόκκυγος από τη στιγμή που είναι συμπωματική ακόμα είναι σχεδόν πάντα η χειρουργική επέμβαση. Στο Laser Proctology Center εφαρμόζουμε τις πιο σύγχρονες ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές και είμαστε οι πρώτοι στην Ελλάδα που έχουμε εφαρμόσει την επαναστατική τεχνική

  1. US GUIDED SILAD. Παρ όλα αυτά με τη μεγάλη του εμπειρία δεν παραλείπει ποτέ να αναφέρει ότι κάθε περιστατικό είναι ξεχωριστό και ότι αναλόγως την περίσταση συστήνεται η επέμβαση που έχει την καταλληλότερη ένδειξη.
  2. Η τεχνική FiLaC, λανθασμένα αναφέρεται ως τεχνική για την κύστη κόκκυγος. Στην πραγματικότητα όμως, η συγκεκριμένη τεχνική εφαρμόζεται για τα πρωκτικά συρίγγια και όχι κύστη κόκκυγος, όπως αποδεικνύεται απο το παρακάτω μελέτη που περιγράφει την τεχνική. Η μελέτη δημοσιευτηκε το 2011 απο τον Γερμανό Χειρουργό Wilhelm, με τίτλο: A new technique for sphincter-preserving anal fistula repair using a novel radial emitting laser probe. Παρακάτω παραθέτουμε τμήμα της περίληψης της μελέτης: Anal fistula repair still remains challenging. Up to 30% of fistulas persist after surgery despite many improvements in surgical skills and technique. To overcome this problem, a novel technique was developed using a newly invented radial emitting laser probe (“FiLaC™”, Biolitec, Germany) διαβάστε περισσότερα

Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγος και της υποτροπής της είναι ουσιαστικά οι ίδιες που χρησιμοποιούνται και για την πρώτη επέμβαση.

Στο εξειδικευμένο ιατρείο κύστης κόκκυγος, Laser Proctology Center, ο εξειδικευμένος χειρουργός στην κύστη κόκκυγος, Ιωάννης Παπαγιαννόπουλος, πρωκτολόγος Θεσσαλονίκη, εφαρμόζει την επίσημη στη διεθνή βιβλιογραφία τεχνική US GUIDED SILAD, με την οποία διαγιγνώσκει με μεγάλη ακρίβεια, αν συμβαίνει υποτροπή κύστης κόκκυγος και ποια ακριβώς είναι η έκτασή της.

Για την υποτροπή της κύστης κόκκυγος, διαβάστε περισσότερα εδώ

Έχεις υποτροπή κύστης κόκκυγος;

Μην αφήνετε τη δυσφορία και τον πόνο απο την υποτροπή της κύστης κόκκυγος να σας περιορισει την καθημερινότητα σας. Κλείστε σήμερα ραντεβού με τον γιατρό και κάντε το πρώτο βήμα προς την αποτελεσματική αντιμετώπιση.

0 898ccd4e ebc5 4466 b3a9 4d6b2844af38