Αναλυτική Περιγραφή 8 καταστάσεων που μπορεί μνα προκαλέσουν υποτροπή κύστης κόκκυγος

Πόνος στον πρωκτό όταν κάθομαι

Κύστη κόκκυγος υποτροπή

Η κύστη κόκκυγος είναι μια νόσος που προκαλεί ενόχληση και πόνο σε πάρα πολύ κόσμο. Η θεραπεία της, πολύ συχνά είναι η χειρουργική επέμβαση ώστε να μπορέσει να διορθωθεί. Η χειρουργική επέμβαση είτε αυτή γίνεται με λέιζερ είτε γίνεται με νυστέρι αποτελεί ένα χειρουργείο που συνήθως προσφέρει ανακούφιση σε αυτούς που υποφέρουν, όμως, η κύστη κόκκυγος μπορεί να επανεμφανιστεί.  Αυτό ονομάζεται υποτροπή κυστης κόκκυγος. 

Η υποτροπή της κύστης κόκκυγος αποτελεί ένα συχνό αίτιο που προκαλεί δυσφορία και ανησυχία στους ασθενείς αλλά και στους γιατρούς που έχουν χειρουργήσει αυτούς τους ασθενείς. Παρακάτω θα αναφερθούμε στο τι σημαίνει υποτροπή για την κύστη κόκκυγος, ποια μπορεί να είναι τα αίτια, καθώς και θα αναλύσουμε ποιες χειρουργικές επεμβάσεις ή τεχνικές είναι κατάλληλες ώστε να διορθώσουμε αλλά και να έχουμε μια πρόληψη της υποτροπής.

Η αρρώστια κύστη κόκκυγος, αποτελεί μια βλάβη, όπως ονομάζεται ιατρικά, των ιστών, δηλαδή του δέρματος και του υποδόριου, που βρίσκεται στην ουρά, και σε αυτό το σημείο θα πούμε ότι όταν λέμε ουρά εννοούμε τον κόκκυγα, το οστό του κόκκυγα, πού είναι το σημείο στη βάση της σπονδυλικής μας στήλης εκεί που καθόμαστε.

Κύστη κόκκυγος όταν δημιουργείται μπορεί να μη δίνει συμπτώματα ακόμη και για πολλά χρόνια. Αλλά μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα, όπως είναι ο πόνος στην ουρά, οίδημα (πρήξιμο),  ερυθρότητα,  εκροή πυώδους υγρού, εκροή αίματος, εκροή ρυπαρού υγρού, εκροή εξιδρωματικού υγρού.

Και πού οφείλεται τελικά η κύστη κόκκυγος; η κύστη κόκκυγος συχνά οφείλεται σε τρίχες που μπορεί να εισχωρήσουν μέσα στο δέρμα της περιοχής, που θα οδηγήσουν σε συνεχείς και υποτροπιάζουσες λοιμώξεις, αποστήματα, συρίγγια, ή άλλες βλάβες στην περιοχή. Μπορεί όμως να οφείλεται και σε απλά μια μόλυνση χωρίς να υπάρχουν τρίχες μέσα. Το απόστημα όταν δημιουργείται αποτελεί τον κύριο λόγο που ο ασθενής επειγόντως πηγαίνει και αναζητά χειρουργική φροντίδα.

Πως προκαλείται η υποτροπή

Με την χειρουργική επέμβαση για κύστη κόκκυγος, είτε αυτή θα είμαι με λέιζερ είτε θα είναι με νυστέρι, όλοι οι ασθενείς θέλουνε η λύση αυτή να είναι μόνιμη στο πρόβλημα και να μην εμφανιστεί ξανά κύστη κόκκυγος. Εντούτοις η υποτροπή της κύστης κόκκυγος μετά από οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση για αυτήν, μπορεί να συμβεί ακόμα και σε μεγάλο ποσοστό το οποίο μπορεί να φτάνει μέχρι και το 50% ανάλογα την περίπτωση. Όταν συμβαίνει υποτροπή της κύστης κόκκυγος οι ασθενείς ανησυχούν και η εξέλιξη είναι δυσάρεστη και για αυτούς αλλά και για το θεράποντα γιατρό. Το γιατί συμβαίνει η υποτροπή έχει πολλούς παράγοντες όπως, ποια χειρουργική τεχνική πραγματοποιήθηκε, καθώς και το αν ο ασθενής συμμορφωθεί και ακολουθεί τις οδηγίες που δόθηκαν από το θεράποντα ιατρό του.

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την υποτροπή

Το ποσοστό υποτροπής για την νόσο της κύστης κόκκυγος, εξαρτάται από το στάδιο, τον ασθενή, την τεχνική που χρησιμοποιήθηκε για το χειρουργείο, το πόσο ακολούθησε ο ασθενής τις οδηγίες του γιατρού, και η διακύμανση του είναι μεγάλη. Οι παράγοντες που επηρεάζουν την πιθανότητα και την αυξάνουν για να έχουμε ξανά κύστη κόκκυγος ανεξάρτητα αν έχουμε κάνει λέιζερ ή άλλου είδους χειρουργική επέμβαση, είναι πολλοί. Επιγραμματικά θα αναφέρουμε τους παρακάτω.

  • Πρώτον και κυριότερων η κακή υγιεινή της περιοχής. Αν ο ασθενής δεν φροντίζει την περιοχή ώστε να είναι καθαρή τα μικρόβια που θα βρίσκονται εκεί θα προκαλέσουν ξανά μόλυνση και υποτροπή της κύστης κόκκυγος.
  • Παρουσία τριχών στην περιοχή αλλά και γύρω από αυτή.
  • Παχυσαρκία
  • Καθιστική ζωή
  • Παρατεταμένο κάθισμα και πίεση στην ιεροκοκκυγική χώρα
  • Πλημμελής μετεγχειρητική παρακολούθηση
  • Λάθος στον τρόπο που γίνονται αλλαγές στο τραύμα
  • Τάση του οργανισμού να σχηματίζει φλεγμονές λόγω τριβής και θυλακίτιδες

Στρατηγικές πρόληψης και για να αποφύγουμε την υποτροπή

Καθαρισμός της περιοχής. Υγιεινή της περιοχής, δηλαδή το να καθαρίζουμε πολύ καλά την περιοχή είναι απαραίτητη, όπως βέβαια και μετά από κάθε χειρουργική επέμβαση, χρειάζονται σωστές αλλαγές τραύματος. Για τη σωστή επούλωση, για να συμβεί ίαση στη χειρουργημένη περιοχή και να έχουμε πρόληψη υποτροπής της κύστης κόκκυγος, όπως σε όλα τα τραύματα, θα πρέπει να γίνονται σωστές αλλαγές και να υπάρχει καθαριότητα και περιποίηση στο σημείο. Με αυτόν τον τρόπο, τα ποσοστά λοίμωξης και ο κίνδυνος να αναπτυχθεί μετά, επιμόλυνση -μόλυνση – υποτροπή , να είναι στο ελάχιστο.

Αποτρίχωση.

Η αποτρίχωση της περιοχής βοηθάει σε ένα μεγάλο ποσοστό στο να μην υπάρξει επιμόλυνση και διείσδυση τριχών άρα και αντίδραση σε ξένο σώμα δηλαδή δημιουργία κύστης κόκκυγος εκ νέου. Στο σημείο αυτό πρέπει να πούμε ότι τα δασύτριχα άτομα κυρίως οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση της νόσου της κύστης κόκκυγος και η αποτρίχωση ή η αφαίρεση των τριχών ακόμα και με ξύρισμα κρίνεται απαραίτητη ώστε να μειώσουμε τις πιθανότητες υποτροπής.

η καθιστική ζωή

Το να καθόμαστε για μεγάλα χρονικά διαστήματα και κυρίως σε λάθος θέση προκαλούμε μεγάλη πίεση στην περιοχή και μπορεί έτσι να έχουμε υποτροπή της κύστης κόκκυγα. Η πρόληψη της υποτροπής για κύστη κόκκυγα εμπεριέχει να κάνουμε μια ζωή με τρόπο ώστε να κινούμαστε, να έχουμε αθλητικές δραστηριότητες και να μην έχουμε παρατεταμένο κάθισμα.

Παχυσαρκία.

Η παχυσαρκία και τα αυξημένα κιλά μπορεί να προκαλέσουν, σε μεγάλο ποσοστό, υποτροπή στην κύστη κόκκυγος. Εντάσσοντας τη διατήρηση του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, οι οδηγίες παραμένουν όπως αυτές που αναφέρθηκαν για την αποφυγή παρατεταμένου καθίσματος.

Στενή μετεγχειρητική παρακολούθηση .

Η επούλωση του τραύματος στο μετεγχειρητικό διάστημα είναι πολύ σημαντικό να επιτευχθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην επιμολυνθεί η περιοχή και να μη συμβεί υποτροπή. Αν οι αλλαγές δεν γίνονται σωστά και αν ο ασθενής δεν ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες του γιατρού, τότε μικρόβια εισέρχονται ξανά στο τραύμα και δημιουργούνε την υποτροπή, δηλαδή την επανεμφάνιση της κύστης κόκκυγος.

Χειρουργικές επεμβάσεις που μπορεί να μειώσουν τα ποσοστά υποτροπής

Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία δεν υπάρχει καμία χειρουργική τεχνική, αυτή τη στιγμή,  που να εγγυάται 100% αποτέλεσμα. Οποιοσδήποτε αναφέρει και υπόσχεται υψηλά ποσοστά επιτυχίας, αντιτίθεται στην επίσημη αρθρογραφία και την διεθνή βιβλιογραφία. Οι τεχνικές, είτε είναι ανοιχτές δηλαδή κόβουν με νυστέρι, είτε είναι ελάχιστα επεμβατικές δηλαδή χρησιμοποιούν διοδικό λέιζερ για να καταστρέφουν και όχι να κόψουν την κύστη κόκκυγος, έχουν όλες μικρότερα ή μεγαλύτερα ποσοστά υποτροπής ,δηλαδή επανεμφάνισής, που εξαρτώνται από το στάδιο της νόσου σε συνδυασμό με την τεχνική που χρησιμοποιείται.

Τεχνική FILAC

Πολύ συχνά, αυτή η τεχνική αναφέρεται λανθασμένα ως ενδοσκοπικό λέιζερ. Αυτό είναι ιατρικά, λάθος. Ενδοσκόπηση σημαίνει το να κοιτάω στα ενδότερα να ενδοσκόπιο. Για αυτή την τεχνική δεν χρησιμοποιείται κανενός είδους ενδοσκόπιο, και η τεχνική αναφέρεται στη σύγκλειση συριγγίων του πρωκτού και όχι της κύστης κόκκυγος. Η τεχνική όταν αναφέρεται για την κύστη κόκκυγος, λανθασμένα, εννοεί την τεχνική που αντιστοιχεί για την κύστη κόκκυγος,  που όμως έχει ονομαστεί με διάφορα άλλα ονόματα. Όλα αυτά τα ονόματα είναι ακρώνυμα που εννοούν ότι υπάρχει μια καταστροφή της κύστης κόκκυγος με χρήση μιας ειδικής οπτικής ίνας που εισέρχεται μέσα στη βλάβη. Αυτό δεν είναι ενδοσκόπηση, και λανθασμένα αναφέρεται και ονοματίζεται με τον συγκεκριμένο όρο.

Ανοιχτή τεχνική

η ανοιχτή τεχνική σημαίνει ότι κόβουμε όλη τη βλάβη, την αφαιρούμε μέχρι να πάμε σε όρια του υγιή ιστού, δηλαδή που δεν έχει νόσο. Το τραύμα που αφήνουμε είναι αντικειμενικά μεγάλο, οι αλλαγές είναι αντικειμενικά δύσκολες, και πρέπει να πραγματοποιούνται από κάποιον που έχει εμπειρία ή που είναι γιατρός για το καλύτερο αποτέλεσμα.

Κλειστή τεχνική

Κλειστή τεχνική σημαίνει ότι αφού αφαιρέσουμε όλη τη βλάβη θα ράψουμε την πληγή έτσι ώστε να συμπλησιάσουμε τα χείλη της εκτομής και αυτά να κλείσουν κατά πρώτο σκοπό, όπως ονομάζεται στην ιατρική ορολογία. Στη συνέχεια μετά από κάποιες μέρες θα αφαιρεθούν τα ράμματα. Και εδώ το μετεγχειρητικό είναι όχι εύκολο διότι, μπορεί να υπάρχει πόνος από την τάση που προκαλείται στα ράμματα, όταν καθόμαστε και από διάφορους άλλους παράγοντες, καθώς και από το μεγάλο τραύμα που έχουμε κάνει, για να αφαιρέσουμε την κύστη κόκκυγος.

US Guided SILAD – Καταστροφή με υπερηχογραφική καθοδήγηση

Είναι μια τεχνική την οποία, έχει δημιουργήσει ο ιατρός κύριος Παπαγιαννόπουλος, έχει δημοσιευτεί σε διεθνές επίπεδο, στη διεθνή βιβλιογραφία της ιατρικής που ονομάζεται PubMed , και είναι ο πρώτος σε όλο τον κόσμο που την έχει αναπτύξει, όπως αποδεικνύεται από την διεθνή βιβλιογραφία. Η διαφορά της με τις προηγούμενες τεχνικές που χρησιμοποιούν λέιζερ, είναι ότι καθοδηγεί την καθοδηγεί την οπτική ίνα, με υπερηχογράφημα έτσι ώστε να είναι ακριβής.

Η κύστη κόκκυγος είναι ένα νόσημα το οποίο ταλαιπωρεί μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Η αντιμετώπισή της όταν την έχουμε παραμελήσει και έχει παραμεληθεί,  με πολλές υποτροπές, εξάρσεις και υφέσεις, είναι μια πρόκληση τόσο για τον χειρουργό που θα το αναλάβει όσο και για τον ασθενή. Για την επίτευξη του σκοπού της ίασης δηλαδή να γίνει καλά ο ασθενής χωρίς να έχει υποτροπή χρειάζεται να συνεργαστούν ο ασθενής και ο γιατρός του έτσι ώστε το μετεγχειρητικό να είναι το κατάλληλο για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Έχεις υποτροπή κύστης κόκκυγος;

Μην αφήνετε τη δυσφορία και τον πόνο απο την υποτροπή της κύστης κόκκυγος να σας περιορισει την καθημερινότητα σας. Κλείστε σήμερα ραντεβού με τον γιατρό και κάντε το πρώτο βήμα προς την αποτελεσματική αντιμετώπιση.

0 898ccd4e ebc5 4466 b3a9 4d6b2844af38