Πρωκτολόγος Χειρουργός Παπαγιαννόπουλος Ιωάννης,

Μητροπόλεως 46, Θεσσαλονίκη

Έχεις κύστη κόκκυγος; Κλείσε Ραντεβού για laser

Z

Θεραπεία laser

Z

Χωρίς κόψιμο

Z

Τοπική αναισθησία

Z

Όχι νυστέρι

Κύστη κόκκυγος

κύστη κόκκυγος

Κύστη κόκκυγος είναι μία κύστη κάτω από το δέρμα στην περιοχή του κόκκυγα συνήθως στο πάνω μέρος της μεσογλουτιαίας σχισμής. Συνοδεύεται τις περισσότερες φορές από φλεγμονή του υποδόριου, περιέχει τρίχες και κομμάτια επιδερμίδας του δέρματος. Ονομάζεται και τριχοφωλεακό συρίγγιο ή τριχοφωλεακή κύστη με την έννοια ότι μέσα στις κοιλότητες ή τα συρίγγια που δημιουργούνται φωλιάζουν τρίχες. Όταν η κύστη που έχει δημιουργηθεί, μολυνθεί, ο οργανισμός απαντά αναπτύσσοντας φλεγμονή. Στην συνέχεια μπορεί να διαπυηθεί και έτσι να δημιουργηθεί το απόστημα κύστη κόκκυγος.

κύστη κόκκυγος λειζερ

Πριν να προχωρήσουμε σε  οποιαδήποτε πληροφορία, για τον ορισμό της θεραπείας λέιζερ για κύστη κοκκυγα, τα αίτια, τις επιλογές θεραπείας, θα πρέπει να τονίσουμε ότι το κάθε περιστατικό είναι διαφορετικό και η αντιμετώπιση του εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Είναι πολύ διαφορετικό να αντιμετωπίζουμε μία μικρή κύστη για πρωτη φορά σε ασθενή με χαμηλό δείκτη μάζας σώματος και χωρίς συνοδα νοσήματα, και εντελώς διαφορετικό, ακόμη και για την η ίδια κατάσταση, να αντιμετωπιστεί μετα από μια , δυο ή και περισσότερες επεμβάσεις για διάνοιξη παροχέτευση, ή κάποιου είδους εκτομή, με εγκατεστημένη χρόνια λοίμωξη, με επέκταση περιπρωκτικά και ούτω καθεξής.

Θα πρέπει να κατανοείται από τον ασθενή η σοβαρότητα της κατάστασης, και η χρονιότητας της.

Επίσης πρέπει να είναι ξεκάθαρο 100%, το γεγονός ότι η θεραπεία λέιζερ, αποτελεί μια επιλογή θεραπείας, μια επέμβαση, όχι μαγικό ραβδί και ελιξίριο ζωής. Όπως όλες οι τεχνικές , έχει ποσοστά επιτυχίας , ποσοστά αποτυχίας, και επιπλοκών. Τα ποσοστά ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να είναι από χαμηλά, άλλοτε αρκετά ικανοποιητικά και άλλοτε υψηλά. Σίγουρα τα ποσοστά επιτυχίας δεν είναι 100% , το οποίο βέβαια ισχύει και τις υπόλοιπες τεχνικές.

Χρειαζεται Εμπειρία και εξειδικευση για να εχουμε το βέλτιστο αποτελεσμα. το αποτελεσμα ακόμη και το βέλτιστο μπορεί να μην ειναι το επιθυμητό.

Αρα, η θεραπεία λέιζερ, είναι μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική και αποτελεί μαζί με τις υπόλοιπες , μια θεραπευτική επιλογή. Εχει πλεονεκτήματα, όπως τα ελάχιστο τραυμα, η πολύ ευκολη διαχειριση του, η άμεση επιστροφή στις δραστηριοτητες, και άλλα. Εχει επίσης καποια μειονέκτηματα , όπως το κόστος. Εχει υψηλά, μετρια χαμηλα ποσοστα επιτυχίας αναλογα την περίπτωση, όπως ισχύει άλλωστε και για τις αλλες τεχνικές επεμβασεων για κυστη κόκκυγα. Δεν ειναι όμως μαγικό ραβδί.

Κύστη κόκκυγος συρίγγιο

Η κύστη κόκκυγος μπορεί να επεκταθεί ακολουθώντας διακλαδώσεις κάτω από το δέρμα, στο υποδόριο λίπος, και να επεκταθεί προς όλες τις κατευθύνσεις δημιουργώντας συρίγγιο.

Μπορεί να φτάσει μέχρι τον πρωκτό, με την μορφή περιεδρικού συριγγίου, ακόμα και μέχρι το όσχεο και την μηροβουβωνική χώρα.

Με την δημιουργία τριχοφωλεακών συριγγίων μπορεί να επεκταθεί προς τα πλάγια, προς το υποδόριο λίπος στους γλουτούς.

Όπως αναφέρθηκε η επέκταση και οι διακλαδώσεις που δημιουργούνται ονομάζονται συρίγγια. 

κύστη κόκκυγος | Πρωκτολόγος Θεσσαλονίκη Ιωάννης Παπαγιαννόπουλος

Κύστη κόκκυγος αλοιφή

Η είσοδος των τριχών στο δέρμα της περιοχής του κόκκυγα – ιεροκοκκυγικής χώρας, έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργείται μία φλεγμονή, που μπορεί να εξελιχθεί σε χρόνιο απόστημα, σε οξεία λοίμωξη με αποστηματική κοιλότητα, χρόνιο συρίγγιο.

Η νόσος αποτελείται από μια κοιλότητα που έχει τοίχωμα και καλύπτεται από επιθήλιο. Το συρίγγιο επίσης αποτελείται από τοίχωμα με επιθήλιο. Καμία αλοιφή που βάζουμε στο δέρμα δεν μπορεί να καταστρέψει το τοίχωμα ή επιθήλιο από την κύστη ή το συρίγγιο. Η νόσος κύστη κόκκυγος έχει εξάρσεις και υφέσεις. Αν στο μεσοδιάστημα πριν την ύφεση χρησιμοποιήσουμε αλοιφή, δίνεται η εντύπωση ότι λύθηκε το πρόβλημα. Αυτό δεν ισχύει, γιατί η αιτία και η εστία της λοίμωξης στο τοίχωμα και το περιεχόμενο της κύστης υπάρχει ακόμη.

Την κύστη κόκκυγος την συναντούμε περισσότερο στους άντρες από τις γυναίκες και ιδιαίτερα σε ανθρώπους με παρατεταμένη καθιστική ζωή όπως για παράδειγμα οδηγούς φορτηγών για οχημάτων.

Κύστη κόκκυγος συμπτώματα

Τα συμπτώματα της κύστης κόκκυγος εξαρτώνται από το στάδιο της φλεγμονής.

Όταν δεν υπάρχει φλεγμονή αυτό που αναφέρεται ως ψυχρή φάση, η κύστη κόκκυγος μπορεί να εκδηλώνεται κλινικά ως ένα απλό ψηλαφητό μόρφωμα στην περιοχή του κόκκυγα ή να παραμένει απολύτως ασυμπτωματική ακόμη και στις περιπτώσεις που επεκτείνεται.

Σε περιπτώσεις με χρόνια φλεγμονή συνήθως υπάρχει εκροή ρυπαρού υγρού, διαβροχή, της περιοχής. Στις περιπτώσεις που υπάρχει αποστηματοποίηση κοιλότητας δημιουργείται το απόστημα κύστη κόκκυγος. Το απόστημα κύστης κόκκυγος εκδηλώνεται με πόνο, ερυθρότητα, οίδημα δηλαδή φούσκωμα.

Κάποιες φορές συνοδεύεται από πυρετό και αίσθημα κακουχίας.

Στην περίπτωση που έχει δημιουργηθεί επέκταση και χρόνιο τριχοφωλεακό συρίγγιο, ή πολλαπλά συρίγγια, συνήθως δεν υπάρχει πόνος αλλά εκροή ρυπαρού υγρού.

Η παραπάνω κλινικές φάσεις και εκδηλώσεις της νόσου μπορούν να εναλλάσσονται και να συνυπάρχουν, με χρονικά διαστήματα κλινικής ύφεσης, ακόμη και αν παράλληλα η νόσος μεγαλώνει. 

Κύστη κόκκυγος διαφοροδιάγνωση

Σε περίπτωση που η κύστη κόκκυγος επεκτείνεται μέχρι τον πρωκτό πρέπει να την ξεχωρίσουμε από το περιεδρικό συρίγγιο και πρωκτικό απόστημα.

Σε περίπτωση που υπάρχει διαρροή υγρού, πρέπει να ξεχωρίσουμε την εκροή ρυπαρού υγρού από την υγρασία πρωκτού και το αίμα από τον πρωκτό.

Εάν υπάρχει έντονος πόνος στον πρωκτό ταυτόχρονα με την κύστη κόκκυγος θα πρέπει να ελεγχθεί η περιοχή για ραγάδα πρωκτού. Ενώ αν ψηλαφούμε ογκίδιο προς τα κάτω όταν υπάρχει κύστη κόκκυγος, είναι ανάγκη να μην διαφύγει της προσοχής μας η συνύπαρξη άλλης παθολογίας όπως οι αιμορροΐδες ή τα κονδυλώματα πρωκτού.

κύστη κόκκυγος αρχή

Κύστη κόκκυγος αίτια

Η ακριβής αιτιολογία που δημιουργεί την κύστη κόκκυγος δεν είναι ξεκάθαρη. Φαίνεται να προέρχεται από την είσοδο τριχών που βρίσκονται στην περιοχή, στο εσωτερικό του δέρματος, οι οποίες προκαλούν αντίδραση ξένου σώματος και φλεγμονή.

Μία άλλη υπόθεση, αποτελεί την ρήξη – σπάσιμο των θυλάκων των τριχών, την αντίδραση φλεγμονής και την δημιουργία κύστης στο υποδόριο στην περιοχή του κόκκυγα. Οι τρίχες που βρίσκονται και σ’ αυτή την περίπτωση στο εσωτερικό της κοιλότητας προέρχονται από το περιβάλλον δέρμα. Η παραπάνω θεωρίες δεν έχουν αποδειχθεί με πειραματικές μελέτες αλλά αποτελούν απόψεις που επικρατούν για την αιτιοπαθογένεση της νόσου.

Κύστη κόκκυγος τι είναι

Η θεωρία της δημιουργίας της κύστης κόκκυγος από την είσοδο τριχών μέσα στο δέρμα, στηρίζεται στα εμπειρικά δεδομένα όπου αντίστοιχη τριχοφωλεακή κύστη συναντάται σε χέρια ανθρώπων που η εργασία τους είναι να κουρεύουν σκύλους ή πρόβατα, με  εισόδου των τριχών στο υποδόριο στις μεσοδακτύλιες πτυχές.

Κύστη κόκκυγος παράγοντες κινδύνου

Οι προδιαθεσικοί παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες να νοσήσει κάποιος από κύστη κόκκυγος αποτελούν το αντρικό φύλο , η νεαρή ηλικία, η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή, το επάγγελμα κατά το οποίο οι ασθενείς κάθονται για πολλές ώρες, η υπερβολική τριχοφυία, η σκληρή τριχοφυία.

Επιπλοκές κύστη κόκκυγος

Κάποιες από τις επιπλοκές της κύστης κόκκυγος είναι οι παρακάτω:

  • το απόστημα,
  • η δημιουργία πολλαπλών συριγγίων
  • η επέκταση της νόσου στον πρωκτό, στο όσχεο, στους γλουτούς,
  • περινεϊκή σήψη

Η χρόνια παραμονή φλεγμονώδους ιστού στην περιοχή του κόκκυγα σε ανθρώπους με συμπαραμαρτούντα νοσήματα μπορεί οδηγήσει σε πολύ μικρό ποσοστό, ακόμη και σε καρκίνο.

Κύστη κόκκυγος θεραπεία στο σπίτι

Η πρόληψη για την κύστη κόκκυγος μπορεί να γίνει με

  • καθαριότητα της περιοχής
  • απώλεια βάρους
  • αποφυγή παρατεταμένης καθιστικής θέσης

κύστη κόκκυγος διάγνωση | Πρωκτολόγος Θεσσαλονίκη Ιωάννης Παπαγιαννόπουλος

Κύστη κόκκυγος διάγνωση

H διάγνωση για κύστη κόκκυγος επιτυγχάνεται με την κλινική εξέταση, και τις απεικονιστικές εξετάσεις.

Απεικονιστικές εξετάσεις είναι απαραίτητο να καθορίθουν εκ των προτέρων την επέκταση της νόσου καθώς και διακλαδώσεις της. Αυτό μπορεί να γίνει με τη χρήση υπερηχογραφήματος μαλακών μορίων ή μαγνητικής τομογραφίας. Η αξονική τομογραφία δεν ενδείκνυται.

Κύστη κόκκυγος θεραπεία

Στην οξεία φάση της κύστης κόκκυγος, δηλαδή απόστημα κύστη κόκκυγος, η θεραπεία είναι να παροχετεύεται υπό τοπική αναισθησία. Η θεραπεία της κύστης κόκκυγα αποτελεί αποκλειστικά η χειρουργική επέμβαση και όχι η χορήγηση αντιβιοτικής θεραπείας. Η χορήγηση αντιβιοτικών συνιστάται μόνο σε περιπτώσεις που υπάρχει σημαντικού βαθμού φλεγμονή πέριξ, και δεν εξαφανίζει την αιτία.

Μετά την διάνοιξη και παροχέτευση του αποστήματος θα πρέπει η κύστη κόκκυγος να αντιμετωπιστεί ριζικά. Διαφορετικά, από τη στιγμή που η αιτία παραμένει στη θέση της, είναι πολύ πιθανό να υποτροπιάσει.

Κάθε υποτροπή που συμβαίνει και κάθε έξαρση δημιουργεί τις προυποθέσεις για επέκταση και επιδείνωση της νόσου. Μειώνει παράλληλα τις πιθανότητες οριστικής θεραπείας.

Κύστη κόκκυγος αντιβίωση

Η αντιβιοτική αγωγή δεν μπορεί να εκριζώσει την κάψα της κύστης η το τοίχωμα του συριγγώδους πόρου. Δρα επικουρικά στους ιστούς γύρω από το συρίγγιο ή το απόστημα και δεν αποτελεί αγωγή οριστικής θεραπείας. Μπορεί να επιφέρει υποχώριση συμπτωμάτων. η υποχώρηση των συμπτωμάτων δεν σημαίνει οτι η κύστη δεν υπάρχει πλέον.

Η αντιβιωτική αγωγή έχει ένδειξη για τον έλεγχο της λοίμωξης των μαλακών μορίων και της πιθανής συστημικής αντιδράσεις.

Στην χρονία φλεγμονή, θεραπεία αποτελεί επίσης η χειρουργική επέμβαση.

Κύστη κόκκυγος χειρουργείο

Οι χειρουργικές επεμβάσεις για την κύστη κόκκυγος χωρίζονται στις ελάχιστες επεμβατικές τεχνικές και στις τεχνικές που είσαι οποίες αφαιρείται όλος ο ιστός που νοσεί καθώς και το υποδόριο λίπος γύρω από αυτόν.

Στις εκτομικές χειρουργικές τεχνικές  το τραύμα είτε συρράπτεται απευθείας αποτελώντας την κλειστή τεχνική, είτε αφήνετε ανοιχτό για να επουλωθεί κατά δεύτερο σκοπό και αποτελεί την ανοιχτή τεχνική.

Υπάρχουν ακόμη, τεχνικές κατάργησης της μέσης γραμμής με χρήση δερματικών κρημνών.

Οι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές για κύστη κόκκυγος δεν κόβουν και δεν αφαιρούν κομμάτια ιστού. Καταστρέφουν κατευθείαν το τοίχωμα και το επιθήλιο του συριγγίου ή της κύστης κόκκυγος και το κλείνουν.

Σοβαρότητα Υπευθηνότητα 

Αγαπητοί αναγνώστες 

Πρέπει να είναι ξεκάθαρο 100%, το γεγονός ότι η θεραπεία λέιζερ, αποτελεί μια επιλογή θεραπείας, μια επέμβαση, όχι μαγικό ραβδί και ελιξίριο ζωής. Όπως όλες οι τεχνικές , έχει ποσοστά επιτυχίας , ποσοστά αποτυχίας, και επιπλοκών. Τα ποσοστά επιτυχίας ποικίλουν ανάλογα με την περίπτωση. Μπορεί να είναι από χαμηλά, άλλοτε αρκετά ικανοποιητικά και άλλοτε υψηλά. Σίγουρα τα ποσοστά επιτυχίας δεν είναι 100% , το οποίο βέβαια ισχύει και για τις υπόλοιπες τεχνικές.

Αρα η θεραπεία λέιζερ, είναι μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική και αποτελεί μαζί με τις υπόλοιπες , μια θεραπευτική επιλογή, όχι θαυματουργό ραβδί, έχει καποια πλεονεκτήματα, όπως η άμεση επιστροφή στις δραστηριοτητες, έχει καποια μειονέκτηματα , όπως το υψηλό κόστος, η απαραίτητη γνωση της τεχνικής, και έχει καλα ποσοστα επιτυχίας για κάποιες, όχι όλες, τις περιπτώσεις. Η τεχνική Δεν ειναι μαγικό ραβδί.

Το παραπάνω άρθρο διέπεται από ιατρική δεοντολογία, βασίζεται σε διεθνή ιατρικά άρθρα, δεν είναι διαφημιστικό. Ο σκοπός του είναι η σύντομη ενημέρωση του κοινού. Η ανάγνωση του δεν υποκαθιστά την επίσκεψη στον ειδικό χειρουργό πρωκτολόγο ούτε παρέχει κατευθυντήριες οδηγίες που θα οδηγήσουν το κοινό σε λανθασμένα συμπεράσματα

Your Title Goes Here

Valantis Milonas
Valantis Milonas
2024-06-14
Μπράβο γιατρέ.Σε ευχαριστούμε για όλα
Fotiadis Vasilis
Fotiadis Vasilis
2024-06-08
Μπράβο γιατρε Είσαι εξαιρετικος στο είδος σου
Basilhs Tsoule
Basilhs Tsoule
2024-06-08
Σέ ευχαριστώ πολύ γιατρέ
Xristos Mpakirtzhs
Xristos Mpakirtzhs
2024-06-08
Ότι καλητερο υπαρχει σε κυστη κοκκιγος
stathis kretsios
stathis kretsios
2024-06-08
Σε ευχαριστώ πολυ γιατρέ
Νικος Ρ
Νικος Ρ
2024-06-08
Μετά από πολύ ταλαιπωρία βρήκα την καθημερινότητα μου Σε ευχαριστώ πολύ γιατρέ
Στέλιος Τζαφέρης
Στέλιος Τζαφέρης
2024-06-08
Γιατρέ σέ ευχαριστώ πολύ για όλα Τελείωσε η ταλαιπωρία
Αγάπη Κυριακίδου
Αγάπη Κυριακίδου
2024-06-07
Άψογος γιατρός Άνθρωπος πάνω από όλα!
Stella Mavroudi
Stella Mavroudi
2024-06-06
Μπράβο γιατρέ
Ρενια Αλ
Ρενια Αλ
2024-06-04
Μετά από πολύ ψάξιμο κατέληξε στο κύριο παπαγιανοπουλο .Σε ευχαριστώ πολύ γιατρε για ολα Μου έδωσες καθημερινότητα Σε ευχαριστώ

Επικοινωνία

Τηλέφωνο

2310-230562

Ιατρείο

Μητροπόλεως 46, Θεσσαλονίκη

Email

ioannis_papagiannopoulos@yahoo.com

Έχεις κύστη κόκκυγος; κλείσε ραντεβού για laser