Πρωκτολόγος Παπαγιαννόπουλος Ιωάννης

2310-230562, Μητροπόλεως 46, Θεσσαλονίκη


Ορθίτιδα | Πρωκτολόγος Θεσσαλονίκη Ιωάννης Παπαγιαννόπουλος

Η ορθίτιδα είναι φλεγμονή της εσωτερικής επιφάνειας του ορθού. Το ορθό (τμήμα του παχέος εντέρου) είναι ένας μυϊκός σωλήνας που στο εσωτερικό του καλύπτεται από βλεννογόνο και συνδέει το παχύ έντερο με τον πρωκτικό σωλήνα. Τα περιττώματα περνάνε από το ορθό πριν εξέλθουν από τον πρωκτό.

Ορθίτιδα – τι μπορεί να προκαλέσει

Η ορθίτιδα μπορεί να προκαλέσει πόνο στο ορθό, διάρροια, αιμορραγία και εκκρίσεις, καθώς και την συνεχή αίσθηση επικείμενης αφόδευσης. Τα συμπτώματα της πρωκτίτιδας μπορεί να είναι σύντομης διάρκειας ή μπορεί να γίνουν και χρόνια.

Ορθίτιδα ποτε συναντάται

Η ορθίτιδα είναι συχνή σε άτομα που πάσχουν από φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (νόσος του Crohn ή ελκώδης κολίτιδα). Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι μια άλλη συχνή αιτία. Η ορθίτιδα μπορεί επίσης να είναι μια παρενέργεια της ακτινοθεραπείας στην θεραπεία ορισμένων καρκίνων.

Ορθίτιδα Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της ορθίτιδας μπορεί να περιλαμβάνουν

  1. Συχνή ή συνεχή αίσθηση επικείμενης κένωσης
  2. Αιμορραγία από το ορθό
  3. Έκκριση βλέννας μέσω του ορθού σας
  4. Πόνος στο ορθό
  5. Πόνος στην αριστερή πλευρά της κοιλιάς σας
  6. Μια αίσθηση πληρότητας / φουσκώματος στο ορθό σας
  7. Διάρροια
  8. Πόνος από τις κενώσεις του εντέρου

Ορθίτιδα Αίτια

Διάφορες ασθένειες και καταστάσεις μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή της επιφάνειας του ορθού. Αυτές περιλαμβάνουν:

  • Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου. Περίπου το 30% των ατόμων με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (νόσος του Crohn ή ελκώδης κολίτιδα) έχουν φλεγμονή του ορθού.
  • Λοιμώξεις. Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, που μεταδίδονται ιδιαίτερα από άτομα που έχουν προβεί σε πρωκτική επαφή, μπορεί να οδηγήσουν σε ορθίτιδα. Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα που μπορούν να προκαλέσουν ορθίτιδα περιλαμβάνουν την γονόρροια, τον έρπητα των γεννητικών οργάνων και τη χλαμύδια. Λοιμώξεις που σχετίζονται με τροφικές δηλητηριάσεις, όπως λοιμώξεις από σαλμονέλα, shigella και campylobacter, μπορούν επίσης να προκαλέσουν ορθίτιδα.
  • Ακτινοθεραπεία για καρκίνο. Η ακτινοθεραπεία στην περιοχή του ορθού ή σε κοντινές περιοχές, όπως ο προστάτης, μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο ορθό. Η ορθίτιδα λόγω ακτινοβολίας μπορεί να ξεκινήσει κατά τη διάρκεια της θεραπείας με ακτινοβολία και να διαρκέσει μερικούς μήνες μετά τη θεραπεία. Ή μπορεί να συμβεί χρόνια μετά τη θεραπεία.
  • Αντιβιοτικά. Μερικές φορές τα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία μιας λοίμωξης μπορούν να σκοτώσουν χρήσιμα βακτήρια στο έντερο, επιτρέποντας στα επιβλαβή βακτήρια (π.χ.Clostridium difficile) να αναπτυχθούν στο ορθό.
  • Ορθίτιδα σε στομία. Η ορθίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα που έχουν υποβληθεί σε κάποιους τύπους χειρουργικής επέμβασης του παχέος εντέρου, στο οποίο η διέλευση των κοπράνων εκτρέπεται από το ορθό σε ένα χειρουργικά δημιουργημένο άνοιγμα (στομία).

Ορθίτιδα Παράγοντες κινδύνου

Οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση ορθίτιδας περιλαμβάνουν :

  • Μη ασφαλές σεξ. Πρακτικές που αυξάνουν τον κίνδυνο σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ) μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ορθίτιδας. Ο κίνδυνος μόλυνσης από μια ΣΜΝ αυξάνεται εάν έχετε πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους, εάν δεν χρησιμοποιείτε προφυλακτικά και εάν κάνετε σεξ με άτομο που έχει κάποιο ΣΜΝ.
  • Φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου. Μία προϋπάρχουσα φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (νόσος του Crohn ή ελκώδης κολίτιδα) αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ορθίτιδας.
  • Ακτινοθεραπεία για καρκίνο. Η ακτινοθεραπεία που κατευθύνεται προς ή κοντά στο ορθό (όπως για καρκίνο του ορθού, των ωοθηκών ή του προστάτη) αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ορθίτιδας. 

Ορθίτιδα Επιπλοκές

Η ορθίτιδα που δεν αντιμετωπίζεται εγκαίρως ιατρικά ή δεν ανταποκρίνεται στη θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές, όπως:

Αναιμία. Η χρόνια αιμορραγία από το ορθό μπορεί να προκαλέσει αναιμία. Στην αναιμία, δεν έχετε αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια για να μεταφέρετε επαρκές οξυγόνο στους ιστούς σας, με αποτέλεσμα την πρόκληση της αίσθησης της κούρασης, ενώ μπορεί επίσης να προκληθεί ζάλη, δύσπνοια, κεφαλαλγία, ανοιχτόχρωμο δέρμα και ευερεθιστότητα. Σε περιπτώσεις πτώσης του αιματοκρίτη, θα πρέπει να διαφοροδιαγνωσθεί η πρωκτορραγία από άλλες καλοήθεις παθήσεις όπως αιμορροΐδες.

Έλκη. Η χρόνια φλεγμονή στο ορθό μπορεί να οδηγήσει σε ανοιχτές πληγές (έλκη) στην εσωτερική επιφάνεια του ορθού.

Συρίγγια. Μερικές φορές τα έλκη εκτείνονται ακόμα περισσότερο μέσω του εντερικού τοιχώματος, δημιουργώντας ένα συρίγγιο, μια μη φυσιολογική σύνδεση που μπορεί να δημιουργηθεί μεταξύ διαφόρων τμημάτων του εντέρου σας, μεταξύ του εντέρου και του δέρματος σας, ή μεταξύ του εντέρου σας και άλλων οργάνων, όπως η ουροδόχος κύστη και ο κόλπος. 

Ορθίτιδα Πρόληψη

Για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης ορθίτιδας, λάβετε τα απαραίτητα μέτρα για να προστατευτείτε από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ). Ο πιο σίγουρος τρόπος για να αποτρέψετε ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα είναι να αποφύγετε το μη ασφαλές σεξ, ειδικά το πρωκτικό σεξ. Εάν επιλέξετε να κάνετε σεξ, μειώστε τον κίνδυνο μετάδοσης ΣΜΝ με:

  • Περιορισμό του αριθμού των σεξουαλικών συντρόφων
  • Χρήση προφυλακτικού λατέξ κατά τη διάρκεια κάθε σεξουαλικής επαφής
  • Αποφυγή σεξουαλικής πράξης με οποιονδήποτε έχει ασυνήθιστες / περίεργες πληγές ή εκκρίσεις στην περιοχή των γεννητικών οργάνων
  • Εάν έχετε διαγνωστεί με σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη, σταματήστε τις σεξουαλικές επαφές μέχρι να ολοκληρώσετε τη θεραπεία.

Ορθίτιδα Διάγνωση

Οι εξετάσεις που απαιτούνται για τη διάγνωση της πρωκτίτιδας περιλαμβάνουν :

  • ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΙΜΑΤΟΣ. Ανιχνεύουν απώλεια αίματος ή λοιμώξεις.
  • Εξέταση κοπράνων. Μπορεί να σας ζητηθεί να συλλέξετε ένα δείγμα κοπράνων για εξέταση. Ένα τεστ κοπράνων μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν η ορθίτιδα προκαλείται από βακτηριακή λοίμωξη.
  • Εξέταση ενδοσκόπησης του τελικού τμήματος του παχέος εντέρου σας. Κατά τη διάρκεια αυτής της εξέτασης (σιγμοειδοσκόπηση), εξετάζεται υπό άμεση όραση το εσωτερικό του τελευταίο μέρους του παχέος εντέρου σας (ορθοσιγμοειδές), χρησιμοποιώντας ένα λεπτό, εύκαμπτο, σωλήνα με φωτογραφική κάμερα και πηγή φωτός. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, μπορεί να παρθεί δείγμα ιστού (βιοψία) για εργαστηριακή ανάλυση.
  • Ενδοσκοπικός έλεγχος ολόκληρου του παχέος εντέρου σας. Αυτή η δοκιμή (κολονοσκόπηση) επιτρέπει να εξεταστεί ολόκληρο το παχύ έντερο χρησιμοποιώντας έναν λεπτό, εύκαμπτο, σωλήνα με προσαρτημένη κάμερα και πηγή φωτός. Κατά την εξέταση μπορεί επίσης να ληφθεί δείγμα ιστού για βιοψία.
  • Εξετάσεις για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Αυτές οι εξετάσεις περιλαμβάνουν λήψη δείγματος από την εσωτερική επιφάνεια του ορθού.

Ορθίτιδα Θεραπεία

Η θεραπεία για την ορθίτιδα εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία της φλεγμονής.

Θεραπεία για ορθίτιδα που προκαλείται από λοίμωξη: φάρμακα για τη θεραπεία της λοίμωξης. Οι επιλογές μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Αντιβιοτικά. Για ορθίτιδα που προκαλείται από βακτηριακές λοιμώξεις
  • Αντιιικά. Για ορθίτιδα που προκαλείται από ιογενείς λοιμώξεις, όπως ο σεξουαλικά μεταδιδόμενος έρπης,

Θεραπεία για ορθίτιδα που προκαλείται από ακτινοθεραπεία

Ήπιες περιπτώσεις ορθίτιδα λόγω ακτινοβολίας μπορεί να μην χρειάζονται θεραπεία. Σε άλλες περιπτώσεις, η ορθίτιδα λόγω ακτινοβολίας μπορεί να προκαλέσει σοβαρό πόνο και αιμορραγία που απαιτεί θεραπεία:

  • Φάρμακα. Τα φάρμακα χορηγούνται σε μορφή χαπιού, υπόθετου ή κλύσματος. Περιλαμβάνουν σουκραλφάτη, μεσαλαμίνη, σουλφασαλαζίνη και μετρονιδαζόλη . Αυτά τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο της φλεγμονής και στη μείωση της αιμορραγίας.
  • Μαλακτικά κοπράνων. Αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην κένωση του εντέρου.

Ορθίτιδα που προκαλείται από φλεγμονώδη νόσο του εντέρου

Η θεραπεία της ορθίτιδας που σχετίζεται με τη νόσο του Crohn ή την ελκώδη κολίτιδα στοχεύει στη μείωση της φλεγμονής στο ορθό σας. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Φάρμακα για τον έλεγχο της φλεγμονής του ορθού.  Ο παθολόγος γαστρεντερολόγος συνταγογραφεί αντιφλεγμονώδη φάρμακα, είτε από το στόμα, είτε ως υπόθετο ή κλύσμα, όπως η μεσαλαμίνη – ή κορτικοστεροειδή – όπως πρεδνιζόνη. Η φλεγμονή σε άτομα με νόσο του Crohn συχνά απαιτεί θεραπεία με φάρμακο που καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως η αζαθειοπρίνη ή το infliximab.
  • Χειρουργική επέμβαση. Εάν η φαρμακευτική θεραπεία δεν ανακουφίσει τα σημεία και τα συμπτώματά σας, θα εξεταστεί η περίπτωση χειρουργικής επέμβασης για την αφαίρεση του κατεστραμμένου τμήματος του πεπτικού σας σωλήνα.

Το παραπάνω άρθρο διέπεται από ιατρική δεοντολογία, βασίζεται σε διεθνή ιατρικά άρθρα, δεν είναι διαφημιστικό και ο σκοπός του είναι η σύντομη ενημέρωση του κοινού. Η ανάγνωση του δεν υποκαθιστά την επίσκεψη στον ειδικό χειρουργό πρωκτολόγο, ούτε παρέχει κατευθυντήριες οδηγίες που θα οδηγήσουν το κοινό σε λανθασμένα συμπεράσματα

Βιβλιογραφία

 

  1. Non-surgical interventions for late rectal problems (proctopathy) of radiotherapy in people who have received radiotherapy to the pelvis. Fleur T van de Wetering  1 , Leen Verleye, H Jervoise N Andreyev, Jane Maher, Joan Vlayen, Bradley R Pieters, Geertjan van Tienhoven, Rob J P M Scholten
  2. Radiation-Induced Problems in Colorectal Surgery. Jean H. Ashburn, MD1 and Matthew F. Kalady, MD1
  3. Sexually Transmitted Proctitis. Gavin W. Sigle, MD, MBA1,2 Rebekah Kim, MD3