Αναλυτική Περιγραφή 10 καταστάσεων που μπορεί μνα προκαλέσουν πόνο στην πρωκτική περιοχή

Πόνος στον πρωκτό όταν κάθομαι

Πόνος στον πρωκτό όταν κάθομαι

Πολύ συχνά οι ασθενείς αναφέρουν ότι ο πόνος στην περιοχή του πρωκτού εντείνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας και συγκεκριμένα όταν κάθονται. Ας δούμε τι μπορεί να Να οξύνει να χειροτερέψει ή να προκαλέσει πόνο στον πρωκτό όταν κάθομαι.

  1. Αιμορροΐδες
  2. Φλεγμονές
  3. Δυσκοιλιότητα
  4. Απόστημα πρωκτού
  5. Συρίγγιο πρωκτού
  6. Καρκίνος πρωκτού
  7. Κονδυλώματα πρωκτού
  8. Κακή στάση του σώματος
  9. Κύστη κόκκυγος
  10. Ραγάδα πρωκτού

 

Αιμορροΐδες

Οι αιμορροΐδες αποτελούν μια πολύ συχνή αιτία πόνου στον πρωκτό όταν καθόμαστε. Οι λόγοι για τους οποίους η αιμορροΐδες θα προκαλέσουμε πόνο στην καθιστική θέση είναι είτε γιατί έχω κάποια επιπλοκή, είτε γιατί είναι σε προχωρημένο στάδιο και πιέζονται από το βάρος του σώματος και της εξωτερικής επιφάνειας στην οποία καθόμαστε.

Για παράδειγμα μια προχωρημένη κατάσταση αιμορροϊδοπάθειας που έχουμε εξωτερικές και οι εσωτερικές αιμορροΐδες που μπορεί να είναι συνεχώς προπίπτουσες, (δηλαδή φουσκωμένες, να κρέμονται). Μετά την τουαλέτα είναι διογκωμένες και γεμάτες με αίμα με αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις να πονάνε έτσι κι αλλιώς και αυτός ο πόνος να χειροτερεύει όταν πιέζεται από το βάρος του σώματος και την προς την εξωτερική επιφάνεια στην οποία καθόμαστε. Αν έχουμε κάποια θρόμβωση λόγω πίεσης κατά τη διάρκεια της τουαλέτας αυτή πονάει από μόνη της σε περιπτώσεις πονάει όταν πιεστεί και δημιουργεί τον πόνο στον πρωκτό όταν κάθομαι.

Φλεγμονές στον πρωκτό

Οι φλεγμονές στον πρωκτό μπορούν να είναι απότοκο των φλεγμονωδών νόσων του παχέος εντέρου και άλλων καταστάσεων. Αν έχουμε μια φλεγμονή από συρίγγια ή αποστήματα πρωκτού ή ραγάδα πρωκτού από νόσο του κρον ,αυτό μπορεί να είναι επώδυνο όταν καθόμαστε. Η φλεγμονή μπορεί να χειροτερεύει σε καθιστική θέση. Φλεγμονές ακόμα και κάποια δερματίτιδα, δηλαδή ένας ερεθισμός στην περιοχή του πρωκτού, είτε από μια αιμορροϊδοπάθεια είτε από την ύπαρξη συριγγίου πρωκτού, μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα πόνο στον πρωκτό όταν καθόμαστε. Οποιαδήποτε δερματική πάθηση στην περιοχή του πρωκτού μπορεί να προκαλέσει το ίδιο σύμπτωμα. Είναι απαραίτητο να διαφοροδιαγνωστεί , δηλαδή να ξεχωρίσουμε ποια ακριβώς είναι η αιτία που προκαλεί τον πόνο και πόσο σοβαρή ή όχι είναι αυτή.

Δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα συνήθως δεν προκαλεί άμεσα πόνο στον πρωκτό όταν κάθομαι. Μπορεί όμως έμμεσα να ευθύνεται για μια ενόχληση ή πόνο στον πρωκτό όταν Κάθομαι. Λόγω δυσκοιλιότητας πολλές παθήσεις του πρωκτού αναπτύσσονται, όπως για παράδειγμα αιμορροΐδες, ραγάδα πρωκτού (ραγάδα πρωκτικού δακτυλίου), και  διάφορες αλλοιώσεις στην ανατομία της περιοχής. Τα παραπάνω μπορούν να προκαλέσουν πόνο στον πρωκτό σε κάποιον που κάθεται. .

Απόστημα πρωκτού

Το απόστημα πρωκτού ή αλλιώς περιπρωκτικό ή περιεδρικό απόστημα μπορεί σίγουρα να προκαλέσει πόνο στον πρωκτό σε όρθια ή και σε καθιστική θέση. Πολλές φορές ο ασθενής το αντιλαμβάνεται όταν αυτό έχει προχωρήσει και ενώ δεν πονάει όταν είναι όρθιος, όταν κάθεται νιώθει πόνο γιατί η περιοχή πιέζεται, και πιέζεται, και η περιοχή που φλεγμαίνει. Σε περίπτωση που το απόστημα είναι μικρό μπορεί με την πίεση να δώσει συμπτώματα τα οποία δεν δίνει σε διαφορετική θέση η στάση του σώματος. Είναι απαραίτητο να διαφοροδιαγνωσθεί και να ξεκαθαριστεί με ακρίβεια η έκταση του προβλήματος.

Συρίγγιο πρωκτού

Περιεδρικό συρίγγιο –  πρωκτικό συρίγγιο – συρίγγιο πρωκτού είναι μια πάθηση που μπορεί να επιφέρει μια όξυνση της συμπτωματολογίας του και πόνο στον πρωκτό όταν κάθομαι. Κάποιες από αυτές τις καταστάσεις αποτελούν: να έχουμε εκτεταμένη φλεγμονή που προκαλείται από το συρίγγιο, τοπική φλεγμονή σε οξεία φάση, να έχουμε ένα συνδυασμό μιας μικρής κοιλότητας δηλαδή ένας μικρό αποστήματο σε σχέση με το συρίγγιο, και αυτό να προκαλεί πιεστικά φαινόμενα τα οποία εντείνονται κατά τη διάρκεια του καθίσματος.

Καρκίνος του πρωκτού

Μία από τις αιτίες που μπορεί να προκαλέσει πόνο στον πρωκτό δυστυχώς είναι και ο καρκίνος του πρωκτού. Η εικόνα με την οποία παρουσιάζεται συνήθως είναι διαφορετική από τις υπόλοιπες καλοήθεις παθήσεις παρόλα αυτά, επειδή μπορεί να συνυπάρχουν και οι αιμορροΐδες και όλα τα προηγούμενα που έχουμε αναφέρει, μπορεί να χαθεί μια πολύ σοβαρή διάγνωση λόγω κάλυψης. Ο ασθενής θα πρέπει να εξετάζεται από γιατρό ειδικό. Δεν είναι ο πόνος στον πρωκτό όταν κάθομαι χαρακτηριστικό γνώρισμα του καρκίνου του πρωκτού αλλά ο πόνος μπορεί να υπάρχει σε αυτές τις περιπτώσεις. Η εξέταση από ειδικό γιατρό δίνει την απάντηση.

Κονδυλώματα πρωκτού

Τα κονδυλώματα πρωκτού που είναι μικροσκοπικές βλάβες της λοίμωξης του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων ,μπορεί να προκαλέσει απώλεια αίματος, ενόχλησει, κνησμό και κάποιες φορές πόνο. Αυτός ο πόνος μπορεί να ενταθεί κατά τη διάρκεια του καθίσματος.

Κακή στάση σώματος

Πόνος στον πρωκτό από κακή στάση του σώματος προκαλείται όταν καθόμαστε με τρόπο ώστε να πιέζουμε πάρα πολύ την περιοχή του κόκκυγα με αποτέλεσμα αυτή να φλεγμαίνει και να δημιουργεί κοκκυγοδυνία δηλαδή πόνος στην περιοχή του κόκκυγα το οποίο μπορεί να αντανακλά στην περιοχή του πρωκτού.

Κύστη κόκκυγος

Πόνος στον πρωκτό όταν κάθομαι μπορεί να οφείλεται και στην πάθηση της κύστης κόκκυγος. Η κύστη κόκκυγος κάποιες φορές μπορεί να επεκταθεί μέχρι και τον πρωκτό με αποτέλεσμα να προκαλεί συμπτώματα σε αυτή την περιοχή. Ένα μεγάλο απόστημα στο κατώτερο μέρος, που οφείλεται σε κύστη κόκκυγος,  μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο ο οποίος αντανακλά ή πηγαίνει και στον πρωκτό. Η επέκταση της νόσου στον πρωκτό μπορεί να προκαλέσει τα ίδια συμπτώματα. Χρειάζεται εξειδικευμένος γιατρός για να μπορείτε να διαφοροδιαγνώσει και να καταλάβει τη διαφορά μεταξύ κύστης κόκκυγος, συρίγγιο από κύστη κόκκυγος, συρίγγιο πρωκτού, συρίγγιο από νόσου κρον , ή από οποιαδήποτε άλλη αιτιολογία. Επίσης χρειάζονται και εξετάσεις.

Ραγάδα πρωκτού

Η ραγάδα πρωκτού η ραγάδα πρωκτικού δακτυλίου, είναι ένα μικρό σχίσιμο, μια ρωγμή, που τη συναντάμε μέσα στον πρωκτικό σωλήνα. Αυτό που την προκαλεί συνήθως είναι τα πολύ σκληρά κόπρανα δηλαδή ένας τραυματισμός όταν αυτά εξέρχονται κατά την αφόδευση. Η ραγάδα του πρωκτού δυστυχώς προκαλεί έντονο πόνο, δυσφορία, τσούξιμο, αίμα, αίσθηση ότι σε σχίζουν σαν ξυράφι.

Ενίοτε η ραγάδα του πρωκτού μπορεί να παραμείνει και να γίνει χρόνια. Τότε αρχίζουν οι επιπλοκές της ραγάδας του πρωκτού και η συνέχιση των συμπτωμάτων. Οι χρόνιες ραγάδες που επιμένουν απαιτούν χειρουργική θεραπεία από ειδικό ή εξειδικευμένο χειρουργό. Οι επιλογές στη χειρουργική αντιμετώπιση είναι ελάχιστα επεμβατικές και αυτές που κόβουν . Οι ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές επεμβάσεις δεν κόβουν και δεν αφαιρούν κομμάτια ιστού.

Έτσι λοιπόν όταν η συντηρητική αντιμετώπιση θα αποτύχει, η χειρουργική θεραπεία με λέιζερ αποτελεί μια επιλογή τεχνική χειρουργικής θεραπείας. Το βασικό πλεονέκτημα αυτής της τεχνικής είναι ότι δεν κόβει τον σφιγκτήρα του πρωκτού. Ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στις καθημερινές του συνήθειες γιατί το τραύμα είναι ελάχιστο.

Έχεις πόνο στην πρωκτική περιοχή όταν κάθεσαι;

Μην αφήνετε τη δυσφορία και τον πόνο να γίνει μέρος της ζωής σας. Κλείστε σήμερα ραντεβού με τον γιατρό και κάντε το πρώτο βήμα προς την αποτελεσματική αντιμετώπιση.

0 898ccd4e ebc5 4466 b3a9 4d6b2844af38