Κέντρο Αντιμετώπισης Παθήσεων Πρωκτού

Laser Proctology Center, Μητροπόλεως 46,

Θεσσαλονίκη

Έχεις ραγάδα πρωκτού;

Z

Θεραπεία laser

Z

Χωρίς κόψιμο

Z

Χωρίς Διαθερμία

Z

Όχι νυστέρι

Πρωκτολόγος Χειρουργός Παπαγιαννόπουλος Ιωάννης, Μητροπόλεως 46, Θεσσαλονίκη

ραγάδα πρωκτού λέιζερ

Z

Θεραπεία laser

Z

Χωρίς κόψιμο

Z

Όχι νυστέρι

Ραγάδα πρωκτού

Ραγάδα πρωκτού λέιζερ Θεσσαλονίκη

 

Ραγάδα πρωκτού | Πρωκτολόγος ΘεσσαλονίκηΤι είναι η ραγάδα πρωκτού;

Η ραγάδα πρωκτού είναι ένας σχίσιμο στο εσωτερικό του πρωκτικού σωλήνα. Αυτό το σκίσιμο τις περισσότερες φορές οφείλεται σε έντονη δυσκοιλιότητα. Το πέρασμα σκληρών κοπράνων με έντονη προσπάθεια, τραυματίζει το πρωκτικό βλεννογόνο. Προκύπτει έτσι μια ραγάδα πρωκτού, μία πληγή, η οποία προκαλεί έντονο διαξιφιστικό πόνο, κάθε φορά που εξέρχονται κόπρανα.

Ο πόνος από την ραγάδα πρωκτού είναι έντονος και ο ασθενής συχνά φοβάται να πάει στην τουαλέτα. Οι επαναλαμβανόμενες κενώσεις, σκληρών και αφυδατωμένων κοπράνων οδηγεί στην χρονιότητα της ραγάδας πρωκτού.

Τι συμπτώματα δίνει η ραγάδα πρωκτού;

Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα της ραγάδας πρωκτού είναι ο έντονος πόνος, σαν κόψιμο, κατά την αφόδευσή. Ο πόνος αυτός μπορεί να διαρκεί για ώρες έως και εικοσιτετράωρο μετά την κένωση. Μπορεί να υπάρχει μεσοδιάστημα ύφεσης, ενώ μπορεί να είναι τόσο δυνατός που να καθιστά ανέφικτη την κλινική εξέταση του ασθενούς.

Προκαλεί η Ραγάδα πρωκτού αίμα στα κόπρανα;

Η ραγάδα πρωκτού μπορεί να προκαλέσει κατά την αφόδευσή την απώλεια αίματος. Το αίμα από ραγάδα πρωκτού συνήθως έχειι ζωηρό κόκκινο χρώμα. Κάποιες φορές απαλείφει τα κόπρανα, το χαρτί τουαλέτας μετά το σκούπισμα. Ενίοτε εμφανίζεται στη λεκάνη τουαλέτας.

Σε ποιες κατηγορίες διαχωρίζονται οι ραγάδες;

Οι ραγάδες πρωκτού ανάλογα με το χρόνο εμφάνισης και την διάρκεια της, διακρίνονται σε οξείες και χρόνιες.

ραγάδα δακτυλίου | Πρωκτολόγος Θεσσαλονίκη Ιωάννης Παπαγιαννόπουλος

Τι είναι η οξεία ραγάδα πρωκτού;

Μετά τις 20 με 30 μέρες από την εμφάνιση της ραγάδας πρωκτού, προοδευτικά

Η ραγάδα πρωκτού διαχωρίζεται σε οξεία και χρόνια.

Τι είναι η Οξεία ραγάδα πρωκτού;

Όταν η ραγάδα πρωκτού εμφανιστεί για πρώτη φορά χαρακτηρίζεται ως οξεία. Είναι συνήθως επιφανειακή και σε περιπτώσεις μπορεί να επουλωθεί. Το αρχικό αυτό στάδιο εμφάνισης διαρκεί μέχρι 20 με 30 μέρες. Στην συνέχεια χαρακτηρίζεται ως χρόνια.

Τι είναι η Χρόνια ραγάδα πρωκτού;

Mετά τις 20 – 30 μέρες από τη εκδήλωση της η ραγάδα του πρωκτού που δεν επουλώθηκε χαρακτηρίζεται ως χρόνια. Μπορεί να επεκταθεί σε βάθος αποκαλύπτοντας τις μυϊκές ίνες του σφιγκτήρα μυ. Με την πάροδο του χρόνου δημιουργούνται κι άλλες βλάβες όπως μία πτυχή του δέρματος στο κάτω όριο της ραγάδας πρωκτου που ονομάζεται σύνοδος αιμορροΐδα και μία υπερτροφική θηλή κεντρικά της ραγάδας πρωκτού.

Άλλες συνοδές βλάβες αποτελούν οι Αιμορροΐδες, το περιεδρικό συρίγγιο πρωκτού, το Απόστημα πρωκτού, η φλεγμονή περιξ, και μπορούν ή να συνοδεύουν ή να οφείλονται στην χρόνια ραγάδα πρωκτού.

Από τι προκαλείται η Ραγάδα πρωκτού; 

Η ραγάδα πρωκτού συνήθως οφείλεται σε τραυματισμό από σκληρά αφυδατωμένα κόπρανα και έντονη δυσκοιλιότητα. Αυτή η θεωρία έρχεται σε αντίθεση με την παρουσία της ραγάδας πρωκτού μετά από διαδοχικές διαρροϊκές κενώσεις, σε άτομα με φυσιολογικό ρυθμό κενώσεων και απουσία δυσκοιλιότητας.

Παράγοντες που ενοχοποιούνται, αποτελούν η αυξημένη σύσπαση του σφιγκτήρα μύ, και η ελαττωμένη αιμάτωση που δεν επιτρέπει την επούλωση της ραγάδας πρωκτού.

Πως γίνεται η διάγνωση για την Ραγάδα πρωκτού;

Ένα λεπτομερειακό ιστορικό, επισκόπηση του πρωκτού, δακτυλική εξέταση, πρωκτοσκόπηση συμβάλουν στην διάγνωση.

Αρκετές φορές η εξέταση είναι δύσκολη λόγω έντονου πόνου. Η κλινική εικόνα της ραγάδας πρωκτού ενώ συνήθως χαρακτηριστική, με πόνο στον πρωκτό μετά την αφόδευσή. Παρόλα αυτά υπάρχουν περιπτώσεις άτυπης κλινικής εικόνας και γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να διενεργούνται εξετάσεις για τον αποκλεισμό ή την ύπαρξη άλλων παθήσεων του πρωκτού όπως Περιεδρικό συρίγγιο, περιεδρικού απόστημα, καρκίνος πρωκτού. Οι παθήσεις που θα πρέπει να διαφοροποιηθούν από την ραγάδα πρωκτού είναι όπως αναφέρθηκε παραπάνω το περιεδρικού απόστημα, το συρίγγιο πρωκτού, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, η πρωκτίτιδα, επιπλοκές χημειοθεραπείας, καρκίνος του πρωκτού.

Υπάρχουν Χάπια για την θεραπεία της ραγάδας δακτυλίου;

Για την θεραπεία της ραγάδας πρωκτού δεν υπάρχουν χάπια που να επουλώνουν την πληγή.

H θεραπεία της ραγάδας πρωκτού μπορεί να είναι η συντηρητική αντιμετώπιση και αποτελείται από μία πλούσια σε φυτικές ίνες δίαιτα, αυξημένη πρόσληψη νερού έτσι ώστε τα κόπρανα να είναι μαλακά και να μην τραυματίζουν την περιοχή κατά την αφόδευση.

Για σύντομο χρονικό διάστημα και μόνο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν αλοιφές που καταπραΰνουν τον πόνο. Οι ασθενείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στο χρονικό διάστημα το οποίο εφαρμόζουν τις διάφορες αλοιφές.

Η χρονία χρήση αλοιφών μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο πρωκτόδερμα, ερεθισμό στην περιοχή, περιπρωκτίτιδα και άλλες δερματολογικές παθήσεις.

Βιβλιογραφία

  1. The management of patients with primary chronic anal fissure: a position paper. F. Altomare • G. A. Binda • S. Canuti • V. Landolfi • M. Trompetto • R. D. Villani
  2. Non surgical therapy for anal fissure. Nelson RL1, Thomas K, Morgan J, Jones A.
  3. Ragade anale, R. Lombard-Platet, X.Barth . E.M.C – Roma – 40700 – 1.1996
  4. Current Surgical Therapy, 9th Edition. By John L. Cameron, MD, FACS, FRCS(Eng) (hon), FRCS(Ed) (hon), FRCSI(hon) and Andrew M Cameron, MD, PhD, FACS
  5. The ASCRS Textbook of Colon and Rectal Surgery, Second Edition. Anal Fissure, Rocco Ricciardi, Sharon L. Dykes, and Robert D. Madoff
  6. Dis Colon Rectum. 2004 Apr;47(4):422-31. Epub 2004 Mar 4. A systematic review of medical therapy for anal fissure. Nelson R1.
  7. Identifying the best therapy for chronic anal fissure. Mariusz H Madalinski. World J Gastrointest Pharmacol Ther 2011 April 6; 2(2): 9-16
  8. Nyam DC, Pemberton JH. Long-term results of lateral inter- nal sphincterotomy for chronic anal fissure with particular reference to incidence of fecal incontinence. Dis Colon Rectum 1999; 42: 1306-1310
  9. Anal Fissure. www.nps.org.au
  10. Clinical Practice Guideline for the Management of Anal Fissures. David B. Stewart, Sr., M.D. • Wolfgang Gaertner, M.D. • Sean Glasgow, M.D. John Migaly, M.D. • Daniel Feingold, M.D. • Scott R. Steele, M.D.

 

Το παραπάνω άρθρο διέπεται από ιατρική δεοντολογία, βασίζεται σε διεθνή ιατρικά άρθρα, δεν είναι διαφημιστικό. Ο σκοπός του είναι η σύντομη ενημέρωση του κοινού. Η ανάγνωση του δεν υποκαθιστά την επίσκεψη στον ειδικό χειρουργό πρωκτολόγο ούτε παρέχει κατευθυντήριες οδηγίες που θα οδηγήσουν το κοινό σε λανθασμένα συμπεράσματα

Επικοινωνία

Τηλέφωνο

2310-230562

Ιατρείο

Μητροπόλεως 46, Θεσσαλονίκη

Email

ioannis_papagiannopoulos@yahoo.com

Έχεις ραγάδα πρωκτού; Κλείσε ραντεβού για laser