Πρωκτολόγος Θεσσαλονίκη | Ιωάννης Παπαγιαννόπουλος

Οι κυριοτερες παθολογίες που αντιμετωπίζω είναι οι παρακάτω¨

Αιμορροΐδες – Κύστη κόκκυγα – Κονδυλώματα – Συρίγγιο και απόστημα πρωκτού – προβλήματα αφόδευσης όπως δυσκοιλιότητα αποφρακτικής κένωσης – πρωκτική ακράτεια – πρόπτωση περινεϊκών οργάνων.


 

Αιμορροΐδες – Κύστη κόκκυγα –

Ραγάδα πρωκτικού δακτυλίου – 

Συρίγγιο και απόστημα πρωκτού 


Walk In

Curabitur non nulla sit amet nisl tempus convallis quis ac lectus.

Urgent Care

Curabitur non nulla sit amet nisl tempus convallis quis ac lectus.

Schedule

Curabitur non nulla sit amet nisl tempus convallis quis ac lectus.

Κύστη κόκκυγος laser, SiLaT (Sinus laser therapy)

Ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική καταστροφής (ablation) τριχοφωλεακής κύστης /συριγγίου κόκκυγα με  λέιζερ διόδου, 1470nm.

(Με ίνα λέιζερ μίας χρήσης, κυκλικής εκπομπής ακτινοβολίας μήκους κύματος 1470nm, – radial diode laser probe)

Εισαγωγή 

Το άρθρο που ακολουθεί αποτελεί δίαυλο επικοινωνίας – ενημέρωσης με το κοινό και τους ασθενείς με στόχο την εκπαίδευση τους σε ένα τρόπο σκέψης ώστε να είναι ικανοί να ‘‘φιλτράρουν’’ κατά το δυνατόν τις ιατρικές πληροφορίες που λαμβάνουν από τα διάφορα ΜΜΕ.

Με την παραδοχή ότι η ιατρική επιστημονική πληροφορία είναι συχνά βαρετή, απαιτεί χρόνο, συγκέντρωση και βασικές γνώσεις ιατρικής ορολογίας ώστε να κατανοηθεί, ανθίζει στις μέρες μας η ‘‘πειραγμένη’’, εύκολη, τροποποιημένη πληροφορία εντυπωσιασμού.

Αυτού του είδους η πληροφορία είναι ανακριβής, δεν έχει στόχο την πληροφόρηση, στοχεύει μόνο στις εντυπώσεις και την έκκλυση συναισθήματος με στόχο την κατευθυνόμενη αντίδραση. Ενίοτε αποτελεί παραπληροφόρηση ενώ ταυτόχρονα αγγίζει τα όρια της δυσπληροφόρησης.

Το αντίδοτο στις αποσπασματικές, ανακριβείς ιατρικές πληροφορίες είναι η εκπαίδευση σε ένα τρόπο σκέψης που στηρίζεται στην λογική, σε τεκμηριωμένα επιστημονικά δεδομένα και σε αντικειμενικά επιχειρήματα.

Η διάδοση της ορθής και επιστημονικά τεκμηριωμένης πληροφορίας από ειδικούς αποτελεί την απάντηση στην φαινομενικά ενδιαφέρουσα, ‘‘πιασάρικη’’, ανακριβή και χειριστική πληροφορία εντυπωσιασμού.

Κύστη κόκκυγος SiLaT θεραπεία με λέιζερ

Η νόσος κύστη κόκκυγος αναφέρεται στην παρουσία υποδορίου φλεγμονής στο άνω μισό της μεσογλουτιαίας σχισμής. Η παθογένεια της νόσου δεν είναι ξεκαθαρισμένη, παρόλο ότι τα τελευταία χρόνια επικρατεί η θεωρεία της επίκτητης νόσου που σχετίζεται είτε με την είσοδο τριχών μέσα στο δέρμα και την πρόκληση αντίδρασης ξένου σώματος – φλεγμονής είτε με την δημιουργία κύστης λόγω ρήξεων των θυλάκων των τριχών.

Κύστη κόκκυγος και επιλογές θεραπείας

Η ιδανική χειρουργική θεραπεία στοχεύει στην τάχιστη ανάρρωση, κατά το δυνατόν άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες, τοπική αναισθησία και ελάχιστο χρόνο νοσηλείας, ταχύτερη επούλωση του τραύματος, υψηλά ποσοστά επιτυχίας, χαμηλά ποσοστά υποτροπής – επιπλοκών, και χαμηλό κόστος.

Από το τις πρώτες περιγραφές και μελέτες το 1833 μέχρι και σήμερα περίπου 15 διαφορετικές τεχνικές έχουν περιγραφεί χωρίς καμία από αυτές να έχει τεκμηριωθεί μέχρι σήμερα ως η ιδανική τεχνική (Gold Standard) αποδεκτή από όλους [3,4,]

Το κύριο ζήτημα που περιορίζει την ποιότητα ζωής μετά την επέμβαση για κύστη κόκκυγος είναι η διαχείριση του τραύματος με τις συνεχείς απαιτητικές αλλαγές. Η απάντηση σε αυτό το θέμα ήρθε με τις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές στις οποίες δεν πραγματοποιείται αφαίρεση ιστών με αποτέλεσμα το ελάχιστο δυνατό τραύμα.

Κύστη κόκκυγα, (SiLaT- FiLaC) χειρουργική θεραπεία

Η χειρουργική θεραπεία της κύστης κόκκυγα μπορεί να ταξινομηθεί σε δύο κύριες κατηγορίες [5]

 1. στις επεμβάσεις που πραγματοποιείται εκτομή (δηλαδή αφαιρείται η κύστη/συρίγγια). Το έλλειμα που δημιουργείται αποκαθίσταται με απευθείας συρραφή κατά πρώτο σκοπό (κλειστή μέθοδος), κατά δεύτερο σκοπό όταν αφήνεται ανοιχτό με συνεχείς αλλαγές και περιποίηση (κλειστή μέθοδος), και τέλος με χρήση δερματικών κρημνών. Για την διατομή των ιστών (τομή, αιμόσταση, παρασκευή) μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορα χειρουργικά εργαλεία διατομής και παρασκευής ιστών (νυστέρι, διαθερμία, νυστέρι λέιζερ κτλ.). Αναξέρτητα το εργαλείο η εξαίρεση της κύστης παραμένει μία χειρουργική εκτομή.
 2. στις επεμβάσεις που δεν πραγματοποιείται εκτομή, δηλαδή δεν αφαιρείται αλλά καταστρέφεται (ablation) και καταργείται. Στην κατηγορία που δεν πραγματοποιείται εκτομή ανήκουν
 • οι ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές τεχνικές καταστροφής του επιθήλιου με χρήση διοδικού λέιζερ 1470 nm, SiLat (και όχι με χρήση νυστεριού λέιζερ CO2) και η ενδοσκοπική μέθοδος (V.A.A.P.S ή E.P.Si.T.)
 • οι συντηρητικές επεμβατικές τεχνικές αποτρίχωσης με Nd- YAG λέιζερ,  καταστροφής διαδερμικά , καταστροφής του επιθηλίου με έγχυση φαινόλης, που όμως στην πράξη έχουν εγκαταλειφθεί (δεν έχουν ένδειξη για όλες τις περιπτώσεις, στην πρώτη χρειάζονται πολλαπλές επαναληπτικές συνεδρίες ανά δύο εβδομάδες μέχρι και 5 μήνες, ενώ η δεύτερη χαρακτηρίζεται από επίπονο μετεγχειρητικό διάστημα).

Η διαφορά μεταξύ των δυο κατηγοριών (εκτομής και όχι εκτομής) δεν βρίσκεται τόσο στην αποτελεσματικότητα όσο στον χρόνο ανάρρωσης και επιστροφής στην καθημερινή εργασία λόγω απουσίας μεγάλου τραύματος που χρειάζεται καθημερινές απαιτητικές αλλαγές.

Κύστη κόκκυγος laser, συζήτηση.

Ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική καταστροφής (ablation) κύστης κόκκυγα με καθετήρα κυκλικής εκπομπής ακτινοβολίας διοδικού λέιζερ 1470nm (radial laser probe).

Με την παραδοχή ότι δεν υπάρχει η ιδανική χειρουργική τεχνική (Gold Standard) για την θεραπεία της κύστης κόκκυγα προτάθηκε, καταγράφηκε και μελετήθηκε τα τελευταία χρόνια η καταστροφή της τριχοφωλεακής κοιλότητας με κυκλική διάχυση θερμικής ενέργειας λέιζερ από ίνα διοδικού λέιζερ 1470nm. Η τεχνική ήταν γνωστή και αποδεκτή για την αντιμετώπιση του περιεδρικού συριγγίου, της αιμορροϊδοπάθειας και των φλεβικών κιρσών.

Με διάχυση 360ο από το  άκρο της ειδικής ίνας, εκπέμπεται ομοιογενώς ακτινοβολία από διοδικό λέιζερ, μήκους κύματος  1470nm και ισχύς μέχρι 10 w, με αποτέλεσμα την καταστροφή του επιθήλιου που απαλείφει την κοιλότητα και την ρίκνωση – σύγκλειση της.

Το χειρουργείο εκτελείται με τοπική αναισθησία και ενίοτε με ήπια ελεγχόμενη καταστολή.

Διαρκεί 20 λεπτά κατά μέσο όρο ενώ ο ασθενής μπορεί να εξέλθει από την κλινική μετά το τέλος της διαδικασίας. Συνοδεύεται συνήθως από ήπιο έως ελάχιστο άλγος.

Η παραμονή στην κλινική είναι ελάχιστη (εξιτήριο μετά το τέλος του χειρουργείου).

Η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες είναι τις περισσότερες φορές ταχύτατη.

Υπάρχει λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος και χρειάζεται απλή φροντίδα τραύματος.

Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι πολύ καλό.

Οι υπάρχουσες κλινικές μελέτες προτείνουν την τεχνική ως μία ασφαλή και αποτελεσματική επιλογή για την θεραπεία της κύστης κόκκυγος. Επειδή όμως έχουν διεξαχθεί σε μικρό σχετικά αριθμό ασθενών, μεγαλύτερες, τυχαιοποιημένες πολυκεντρικές κλινικές μελέτες είναι απαραίτητο να επιβεβαιώσουν τα μέχρι τώρα αποτελέσματα και να συγκρίνουν την μέθοδο με τις παλαιότερες. Όμως, από την στιγμή που δεν υπάρχει η ιδανική μέθοδος (Gold Standard), η τεχνική με την οποία πρέπει να συγκρίνουμε την επέμβαση με λέιζερ διόδου 1470nm παραμένει ερώτημα. Η εφαρμογή της ακτινοβολίας στο εσωτερικό της κοιλότητας ή του πόρου δεν συμβαίνει υπό άμεση όραση, με αποτέλεσμα να υπάρχει η πιθανότητα κάποια διακλάδωση να διαλάθει της προσοχής.

Σε όλες τις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές η μη εξαίρεση της κύστης στερεί την δυνατότητα ιστολογικής εξέτασης. Πρέπει να αναφερθεί ότι σε παραμελλημένα χρόνια περιστατικά κύστης κόκκυγος ( >10 χρόνια νόσου, ηλικία ασθενούς >40έτη , συνύπαρξη άλλων νοσημάτων, μη αντιμετώπιση για πολλά χρόνια, φτωχή υγιεινή) υπάρχει και έχει καταγραφεί η πιθανότητα μετάλλαξης σε κακοήθη νεοπλασία (συνήθως σε ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα). Η πιθανότητα κακοήθους μετάλλαξης είναι πολύ σπάνια, υπολογίζεται στο 0,1% του συνόλου των ασθενών, τις περισσότερες φορές όμως είναι πολύ επιθετική.

Συζήτηση

Από την διεθνή βιβλιογραφία προτείνεται η τεχνική καταστροφής της τριχοφωλεακής κύστης – συριγγίων (Pilonidal Cyst, pilonidal sinus) με χρήση διοδικού λέιζερ στα 1450 nm. Η μέθοδος αυτή δεν αποτελεί κάποιου είδους «μαγικό ραβδί» που εξαφανίζει με ένα άγγιγμα την νόσο, αλλά την επιλογή μίας τεκμηριωμένης ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής τεχνικής για την θεραπεία της κύστης κόκκυγα (απουσία τεχνικής Gold Standard). Όπως όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις έχει συγκεκριμένες ενδείξεις, καλά ποσοστά επιτυχίας που ποικίλουν ανάλογα την περίπτωση και το στάδιο της νόσου, συνοδεύεται από αποδεκτά ποσοστά υποτροπής και επιπλοκών, διατηρώντας όμως το βασικό πλεονέκτημα συγκριτικά με τις τεχνικές εξαίρεσης το γεγονός ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχουν επιπλοκές, το μικρότερο τραύμα και η εύκολη διαχείριση του τα οποία συνεπάγονται ταχύτερη, ευκολότερη, λιγότερο επίπονη και ενίοτε άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες.

Κόστος

Το κόστος της επέμβασης είναι αυξημένο σε σχέση με την παραδοσιακή τεχνική λόγω αναλώσιμων (οπτική ίνα λέιζερ μίας χρήσης) υλικών. Το συνολικό κόστος θεραπείας παρόλα αυτά ενίοτε είναι μειωμένο σε σχέση με την παραδοσιακή τεχνική διότι ο ασθενής επιστρέφει συντομότερα και σε περιπτώσεις άμεσα στην εργασία του, ενώ η περιποίηση  του ελάχιστου μετεγχειρητικού τραύματος συνήθως δεν χρήζει παρουσία εξειδικευμένου προσωπικού και πραγματοποιείται από το εγγύς περιβάλλον ή τον ίδιο τον ασθενή.

Επίλογος

Την υπεραπλούστευση του όρου θεραπεία κύστης κόκκυγος με λέιζερ θα πρέπει να διαδέχεται η επίσκεψη στον θεράποντα χειρουργό, η εκτίμηση του ασθενούς με ένα λεπτομερειακό ιστορικό, κλινική εξέταση και ενίοτε απεικόνιση ή συμπληρωματικές εξετάσεις – προεγχειρητικές οδηγίες. Στην συνέχεια πρέπει να  ακολουθεί η εξήγηση με σαφήνεια για την/τις μέθοδο/ους  που για το εκάστοτε περιστατικό έχουν ένδειξη, το συνολικό κόστος και πως προκύπτει αυτό, την αποτελεσματικότητα καθώς και την πιθανότητα επιπλοκών ή υποτροπής με ότι αυτά μπορεί να συνεπάγονται. Στην περίπτωση που θα χρησιμοποιηθεί ακτινοβολία λέιζερ, είναι απαραίτητο να ακολουθεί η διευκρίνιση για το ποιά ακριβώς τεχνική θα εφαρμοστεί.

 

Βιβλιογραφία

 1. Lexicon of Lies: Terms for Problematic Information. Caroline Jack
 2. The Future of Truth and Misinformation Online. Janna Anderson and Lee Rainie
 3. Mayo OH. Observations on injuries and diseases of the rectum. London: Burgess and Hill, 1833:45-6
 4. Treatment of pilonidal disease by phenol application. Mustafa Emiroğlu, Cem Karaali, Hüseyin Esin, Göksever Akpınar, and Cengiz Aydın
 5. Practice Parameters for the Management of Pilonidal Disease. Scott R. Steele, M.D. W. Brian Perry, U.S.A.F., M.C. Steven Mills, M.D. W. Donald Buie, M.D.
 6. Nd:YAG laser surgery for the excision of pilonidal cysts: a comparison with traditional techniques. Palesty JA1, Zahir KS, Dudrick SJ, Ferri S, Tripodi G.
 7. A new minimally invasive treatment of pilonidal sinus disease with the use of a diode laser: a prospective large series of patients. A. F. Pappas* and D. K. Christodoulou†
 8. Endoscopic pilonidal sinus treatment (E.P.Si.T.): a minimally invasive approach. Carlos Ramon Silveira Mendesa,b,c,∗, Luciano Santana de Miranda Ferreiraa,c, Ricardo Aguiar Sapucaiaa,c, Meyline Andrade Limaa,c
 9. Lindholt-Jensen CS, Lindholt JS, Beyer M, et al. Nd- YAG laser treatment of primary and recurrent piloni- dal sinus. Lasers Med Sci. 2012;27:505–508
 10. Common surgical procedures in pilonidal sinus disease: A meta-analysis, merged data analysis, and comprehensive study on recurrence V. K. Stauffer1, M. M. Luedi2, P. Kauf3, M. Schmid3, M. Diekmann4, K. Wieferich4, B. Schnüriger5 & D. Doll4
 11. Lindholt-Jensen CS, Lindholt JS, Beyer M, et al. Nd- YAG laser treatment of primary and recurrent pilonidal sinus. Lasers Med Sci. 2012;27:505-508
 12. Recurrent squamous cell carcinoma arising in a neglected pilonidal sinus: report of a case and literature review. Ramazan Eryılmaz1, Tuna Bilecik2, İsmail Okan3, Orhan Veli Özkan3, Aytekin Çoşkun3, Mustafa Şahin3
 13. Ann Ital Chir. 2015 Feb. Squamous cell carcinoma and pilonidal cyst disease. Esposito F, Lauro M, Tirone LP, Festa RM, Peluso G, Mazzoni G, Scognamiglio M
 14. The American Society of Colon and Rectal Surgeons’ Clinical Practice Guidelines for the Management
  of Pilonidal Disease

  Eric K. Johnson, M.D.1 • Jon D. Vogel, M.D.2 • Michelle L. Cowan, M.D.2 Daniel L. Feingold, M.D.3 • Scott R. Steele, M.D., M.B.A.4

Κύστη κόκκυγος laser, SiLaT (Sinus laser therapy)

Ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική καταστροφής (ablation) τριχοφωλεακής κύστης /συριγγίου κόκκυγα με  λέιζερ διόδου, 1470nm.

(Με ίνα λέιζερ μίας χρήσης, κυκλικής εκπομπής ακτινοβολίας μήκους κύματος 1470nm, – radial diode laser probe)

Εισαγωγή 

Το άρθρο που ακολουθεί αποτελεί δίαυλο επικοινωνίας – ενημέρωσης με το κοινό και τους ασθενείς με στόχο την εκπαίδευση τους σε ένα τρόπο σκέψης ώστε να είναι ικανοί να ‘‘φιλτράρουν’’ κατά το δυνατόν τις ιατρικές πληροφορίες που λαμβάνουν από τα διάφορα ΜΜΕ.

Με την παραδοχή ότι η ιατρική επιστημονική πληροφορία είναι συχνά βαρετή, απαιτεί χρόνο, συγκέντρωση και βασικές γνώσεις ιατρικής ορολογίας ώστε να κατανοηθεί, ανθίζει στις μέρες μας η ‘‘πειραγμένη’’, εύκολη, τροποποιημένη πληροφορία εντυπωσιασμού.

Αυτού του είδους η πληροφορία είναι ανακριβής, δεν έχει στόχο την πληροφόρηση, στοχεύει μόνο στις εντυπώσεις και την έκκλυση συναισθήματος με στόχο την κατευθυνόμενη αντίδραση. Ενίοτε αποτελεί παραπληροφόρηση ενώ ταυτόχρονα αγγίζει τα όρια της δυσπληροφόρησης.

Το αντίδοτο στις αποσπασματικές, ανακριβείς ιατρικές πληροφορίες είναι η εκπαίδευση σε ένα τρόπο σκέψης που στηρίζεται στην λογική, σε τεκμηριωμένα επιστημονικά δεδομένα και σε αντικειμενικά επιχειρήματα.

Η διάδοση της ορθής και επιστημονικά τεκμηριωμένης πληροφορίας από ειδικούς αποτελεί την απάντηση στην φαινομενικά ενδιαφέρουσα, ‘‘πιασάρικη’’, ανακριβή και χειριστική πληροφορία εντυπωσιασμού.

Κύστη κόκκυγος SiLaT θεραπεία με λέιζερ

Η νόσος κύστη κόκκυγος αναφέρεται στην παρουσία υποδορίου φλεγμονής στο άνω μισό της μεσογλουτιαίας σχισμής. Η παθογένεια της νόσου δεν είναι ξεκαθαρισμένη, παρόλο ότι τα τελευταία χρόνια επικρατεί η θεωρεία της επίκτητης νόσου που σχετίζεται είτε με την είσοδο τριχών μέσα στο δέρμα και την πρόκληση αντίδρασης ξένου σώματος – φλεγμονής είτε με την δημιουργία κύστης λόγω ρήξεων των θυλάκων των τριχών.

Κύστη κόκκυγος και επιλογές θεραπείας

Η ιδανική χειρουργική θεραπεία στοχεύει στην τάχιστη ανάρρωση, κατά το δυνατόν άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες, τοπική αναισθησία και ελάχιστο χρόνο νοσηλείας, ταχύτερη επούλωση του τραύματος, υψηλά ποσοστά επιτυχίας, χαμηλά ποσοστά υποτροπής – επιπλοκών, και χαμηλό κόστος.

Από το τις πρώτες περιγραφές και μελέτες το 1833 μέχρι και σήμερα περίπου 15 διαφορετικές τεχνικές έχουν περιγραφεί χωρίς καμία από αυτές να έχει τεκμηριωθεί μέχρι σήμερα ως η ιδανική τεχνική (Gold Standard) αποδεκτή από όλους [3,4,]

Το κύριο ζήτημα που περιορίζει την ποιότητα ζωής μετά την επέμβαση για κύστη κόκκυγος είναι η διαχείριση του τραύματος με τις συνεχείς απαιτητικές αλλαγές. Η απάντηση σε αυτό το θέμα ήρθε με τις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές στις οποίες δεν πραγματοποιείται αφαίρεση ιστών με αποτέλεσμα το ελάχιστο δυνατό τραύμα.

Κύστη κόκκυγα, (SiLaT- FiLaC) χειρουργική θεραπεία

Η χειρουργική θεραπεία της κύστης κόκκυγα μπορεί να ταξινομηθεί σε δύο κύριες κατηγορίες [5]

 1. στις επεμβάσεις που πραγματοποιείται εκτομή (δηλαδή αφαιρείται η κύστη/συρίγγια). Το έλλειμα που δημιουργείται αποκαθίσταται με απευθείας συρραφή κατά πρώτο σκοπό (κλειστή μέθοδος), κατά δεύτερο σκοπό όταν αφήνεται ανοιχτό με συνεχείς αλλαγές και περιποίηση (κλειστή μέθοδος), και τέλος με χρήση δερματικών κρημνών. Για την διατομή των ιστών (τομή, αιμόσταση, παρασκευή) μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορα χειρουργικά εργαλεία διατομής και παρασκευής ιστών (νυστέρι, διαθερμία, νυστέρι λέιζερ κτλ.). Αναξέρτητα το εργαλείο η εξαίρεση της κύστης παραμένει μία χειρουργική εκτομή.
 2. στις επεμβάσεις που δεν πραγματοποιείται εκτομή, δηλαδή δεν αφαιρείται αλλά καταστρέφεται (ablation) και καταργείται. Στην κατηγορία που δεν πραγματοποιείται εκτομή ανήκουν
 • οι ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές τεχνικές καταστροφής του επιθήλιου με χρήση διοδικού λέιζερ 1470 nm, SiLat (και όχι με χρήση νυστεριού λέιζερ CO2) και η ενδοσκοπική μέθοδος (V.A.A.P.S ή E.P.Si.T.)
 • οι συντηρητικές επεμβατικές τεχνικές αποτρίχωσης με Nd- YAG λέιζερ,  καταστροφής διαδερμικά , καταστροφής του επιθηλίου με έγχυση φαινόλης, που όμως στην πράξη έχουν εγκαταλειφθεί (δεν έχουν ένδειξη για όλες τις περιπτώσεις, στην πρώτη χρειάζονται πολλαπλές επαναληπτικές συνεδρίες ανά δύο εβδομάδες μέχρι και 5 μήνες, ενώ η δεύτερη χαρακτηρίζεται από επίπονο μετεγχειρητικό διάστημα).

Η διαφορά μεταξύ των δυο κατηγοριών (εκτομής και όχι εκτομής) δεν βρίσκεται τόσο στην αποτελεσματικότητα όσο στον χρόνο ανάρρωσης και επιστροφής στην καθημερινή εργασία λόγω απουσίας μεγάλου τραύματος που χρειάζεται καθημερινές απαιτητικές αλλαγές.

Κύστη κόκκυγος laser, συζήτηση.

Ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική καταστροφής (ablation) κύστης κόκκυγα με καθετήρα κυκλικής εκπομπής ακτινοβολίας διοδικού λέιζερ 1470nm (radial laser probe).

Με την παραδοχή ότι δεν υπάρχει η ιδανική χειρουργική τεχνική (Gold Standard) για την θεραπεία της κύστης κόκκυγα προτάθηκε, καταγράφηκε και μελετήθηκε τα τελευταία χρόνια η καταστροφή της τριχοφωλεακής κοιλότητας με κυκλική διάχυση θερμικής ενέργειας λέιζερ από ίνα διοδικού λέιζερ 1470nm. Η τεχνική ήταν γνωστή και αποδεκτή για την αντιμετώπιση του περιεδρικού συριγγίου, της αιμορροϊδοπάθειας και των φλεβικών κιρσών.

Με διάχυση 360ο από το  άκρο της ειδικής ίνας, εκπέμπεται ομοιογενώς ακτινοβολία από διοδικό λέιζερ, μήκους κύματος  1470nm και ισχύς μέχρι 10 w, με αποτέλεσμα την καταστροφή του επιθήλιου που απαλείφει την κοιλότητα και την ρίκνωση – σύγκλειση της.

Το χειρουργείο εκτελείται με τοπική αναισθησία και ενίοτε με ήπια ελεγχόμενη καταστολή.

Διαρκεί 20 λεπτά κατά μέσο όρο ενώ ο ασθενής μπορεί να εξέλθει από την κλινική μετά το τέλος της διαδικασίας. Συνοδεύεται συνήθως από ήπιο έως ελάχιστο άλγος.

Η παραμονή στην κλινική είναι ελάχιστη (εξιτήριο μετά το τέλος του χειρουργείου).

Η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες είναι τις περισσότερες φορές ταχύτατη.

Υπάρχει λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος και χρειάζεται απλή φροντίδα τραύματος.

Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι πολύ καλό.

Οι υπάρχουσες κλινικές μελέτες προτείνουν την τεχνική ως μία ασφαλή και αποτελεσματική επιλογή για την θεραπεία της κύστης κόκκυγος. Επειδή όμως έχουν διεξαχθεί σε μικρό σχετικά αριθμό ασθενών, μεγαλύτερες, τυχαιοποιημένες πολυκεντρικές κλινικές μελέτες είναι απαραίτητο να επιβεβαιώσουν τα μέχρι τώρα αποτελέσματα και να συγκρίνουν την μέθοδο με τις παλαιότερες. Όμως, από την στιγμή που δεν υπάρχει η ιδανική μέθοδος (Gold Standard), η τεχνική με την οποία πρέπει να συγκρίνουμε την επέμβαση με λέιζερ διόδου 1470nm παραμένει ερώτημα. Η εφαρμογή της ακτινοβολίας στο εσωτερικό της κοιλότητας ή του πόρου δεν συμβαίνει υπό άμεση όραση, με αποτέλεσμα να υπάρχει η πιθανότητα κάποια διακλάδωση να διαλάθει της προσοχής.

Σε όλες τις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές η μη εξαίρεση της κύστης στερεί την δυνατότητα ιστολογικής εξέτασης. Πρέπει να αναφερθεί ότι σε παραμελλημένα χρόνια περιστατικά κύστης κόκκυγος ( >10 χρόνια νόσου, ηλικία ασθενούς >40έτη , συνύπαρξη άλλων νοσημάτων, μη αντιμετώπιση για πολλά χρόνια, φτωχή υγιεινή) υπάρχει και έχει καταγραφεί η πιθανότητα μετάλλαξης σε κακοήθη νεοπλασία (συνήθως σε ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα). Η πιθανότητα κακοήθους μετάλλαξης είναι πολύ σπάνια, υπολογίζεται στο 0,1% του συνόλου των ασθενών, τις περισσότερες φορές όμως είναι πολύ επιθετική.

Συζήτηση

Από την διεθνή βιβλιογραφία προτείνεται η τεχνική καταστροφής της τριχοφωλεακής κύστης – συριγγίων (Pilonidal Cyst, pilonidal sinus) με χρήση διοδικού λέιζερ στα 1450 nm. Η μέθοδος αυτή δεν αποτελεί κάποιου είδους «μαγικό ραβδί» που εξαφανίζει με ένα άγγιγμα την νόσο, αλλά την επιλογή μίας τεκμηριωμένης ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής τεχνικής για την θεραπεία της κύστης κόκκυγα (απουσία τεχνικής Gold Standard). Όπως όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις έχει συγκεκριμένες ενδείξεις, καλά ποσοστά επιτυχίας που ποικίλουν ανάλογα την περίπτωση και το στάδιο της νόσου, συνοδεύεται από αποδεκτά ποσοστά υποτροπής και επιπλοκών, διατηρώντας όμως το βασικό πλεονέκτημα συγκριτικά με τις τεχνικές εξαίρεσης το γεγονός ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχουν επιπλοκές, το μικρότερο τραύμα και η εύκολη διαχείριση του τα οποία συνεπάγονται ταχύτερη, ευκολότερη, λιγότερο επίπονη και ενίοτε άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες.

Κόστος

Το κόστος της επέμβασης είναι αυξημένο σε σχέση με την παραδοσιακή τεχνική λόγω αναλώσιμων (οπτική ίνα λέιζερ μίας χρήσης) υλικών. Το συνολικό κόστος θεραπείας παρόλα αυτά ενίοτε είναι μειωμένο σε σχέση με την παραδοσιακή τεχνική διότι ο ασθενής επιστρέφει συντομότερα και σε περιπτώσεις άμεσα στην εργασία του, ενώ η περιποίηση  του ελάχιστου μετεγχειρητικού τραύματος συνήθως δεν χρήζει παρουσία εξειδικευμένου προσωπικού και πραγματοποιείται από το εγγύς περιβάλλον ή τον ίδιο τον ασθενή.

Επίλογος

Την υπεραπλούστευση του όρου θεραπεία κύστης κόκκυγος με λέιζερ θα πρέπει να διαδέχεται η επίσκεψη στον θεράποντα χειρουργό, η εκτίμηση του ασθενούς με ένα λεπτομερειακό ιστορικό, κλινική εξέταση και ενίοτε απεικόνιση ή συμπληρωματικές εξετάσεις – προεγχειρητικές οδηγίες. Στην συνέχεια πρέπει να  ακολουθεί η εξήγηση με σαφήνεια για την/τις μέθοδο/ους  που για το εκάστοτε περιστατικό έχουν ένδειξη, το συνολικό κόστος και πως προκύπτει αυτό, την αποτελεσματικότητα καθώς και την πιθανότητα επιπλοκών ή υποτροπής με ότι αυτά μπορεί να συνεπάγονται. Στην περίπτωση που θα χρησιμοποιηθεί ακτινοβολία λέιζερ, είναι απαραίτητο να ακολουθεί η διευκρίνιση για το ποιά ακριβώς τεχνική θα εφαρμοστεί.

 

Βιβλιογραφία

 1. Lexicon of Lies: Terms for Problematic Information. Caroline Jack
 2. The Future of Truth and Misinformation Online. Janna Anderson and Lee Rainie
 3. Mayo OH. Observations on injuries and diseases of the rectum. London: Burgess and Hill, 1833:45-6
 4. Treatment of pilonidal disease by phenol application. Mustafa Emiroğlu, Cem Karaali, Hüseyin Esin, Göksever Akpınar, and Cengiz Aydın
 5. Practice Parameters for the Management of Pilonidal Disease. Scott R. Steele, M.D. W. Brian Perry, U.S.A.F., M.C. Steven Mills, M.D. W. Donald Buie, M.D.
 6. Nd:YAG laser surgery for the excision of pilonidal cysts: a comparison with traditional techniques. Palesty JA1, Zahir KS, Dudrick SJ, Ferri S, Tripodi G.
 7. A new minimally invasive treatment of pilonidal sinus disease with the use of a diode laser: a prospective large series of patients. A. F. Pappas* and D. K. Christodoulou†
 8. Endoscopic pilonidal sinus treatment (E.P.Si.T.): a minimally invasive approach. Carlos Ramon Silveira Mendesa,b,c,∗, Luciano Santana de Miranda Ferreiraa,c, Ricardo Aguiar Sapucaiaa,c, Meyline Andrade Limaa,c
 9. Lindholt-Jensen CS, Lindholt JS, Beyer M, et al. Nd- YAG laser treatment of primary and recurrent piloni- dal sinus. Lasers Med Sci. 2012;27:505–508
 10. Common surgical procedures in pilonidal sinus disease: A meta-analysis, merged data analysis, and comprehensive study on recurrence V. K. Stauffer1, M. M. Luedi2, P. Kauf3, M. Schmid3, M. Diekmann4, K. Wieferich4, B. Schnüriger5 & D. Doll4
 11. Lindholt-Jensen CS, Lindholt JS, Beyer M, et al. Nd- YAG laser treatment of primary and recurrent pilonidal sinus. Lasers Med Sci. 2012;27:505-508
 12. Recurrent squamous cell carcinoma arising in a neglected pilonidal sinus: report of a case and literature review. Ramazan Eryılmaz1, Tuna Bilecik2, İsmail Okan3, Orhan Veli Özkan3, Aytekin Çoşkun3, Mustafa Şahin3
 13. Ann Ital Chir. 2015 Feb. Squamous cell carcinoma and pilonidal cyst disease. Esposito F, Lauro M, Tirone LP, Festa RM, Peluso G, Mazzoni G, Scognamiglio M
 14. The American Society of Colon and Rectal Surgeons’ Clinical Practice Guidelines for the Management
  of Pilonidal Disease

  Eric K. Johnson, M.D.1 • Jon D. Vogel, M.D.2 • Michelle L. Cowan, M.D.2 Daniel L. Feingold, M.D.3 • Scott R. Steele, M.D., M.B.A.4

Το παραπάνω άρθρο διέπεται από ιατρική δεοντολογία, βασίζεται σε διεθνή ιατρικά άρθρα, δεν είναι διαφημιστικό. Ο σκοπός του είναι η σύντομη ενημέρωση του κοινού. Η ανάγνωση του δεν υποκαθιστά την επίσκεψη στον ειδικό χειρουργό μαστολόγο, ούτε παρέχει κατευθυντήριες οδηγίες που θα οδηγήσουν το κοινό σε λανθασμένα συμπεράσματα

Κύστη κόκκυγος laser

 • Τεχνική Sinus laser therapy (SiLaT)
 • Γρήγορη αποθεραπεία και επιστροφή στις δραστηριότητες
 • Ελάχιστο χειρουργικό τραύμα με εύκολη μετεγχειρητική διαχείριση
34 κ

Αιμορροΐδες στην εγκυμοσύνη

Η αιμορροϊδοπάθεια κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης αποτελεί ένα συχνό κλινικό φαινόμενο. Ο επιπολασμός της νόσου…

IMG 6202 2

Πρωκτολόγος Χειρουργός Ιωάννης Παπαγιαννόπουλος

Η χειρουργική πρωκτολογία – χειρουργική πυελικού εδάφους αποτελεί εξειδίκευση της Γενικής Χειρουργικής και εστιάζει στην θεραπεία των πρωκτικών παθήσεων, οι οποίες συχνά σχετίζονται με προβλήματα του πυελικού εδάφους.

Η αναζήτηση από την μεριά των ασθενών, εξειδικευμένων ιατρικών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου για την αντιμετώπιση των πρωκτικών παθήσεων, απορρέει από τα έντονα συμπτώματα και το σημαντικό αντίκτυπο που αυτά έχουν στην ποιότητα της ζωής τους.

Ο πρωκτολόγος Ιωάννης Παπαγιαννόπουλος είναι ελάχιστα επεμβατικός πρωκτολόγος χειρουργός. Αντιμετωπίζει τις πρωκτικές παθήσεις με σιγουριά, υπευθυνότητα και σοβαρότητα, προτείνοντας επιστημονικά τεκμηριωμένες σε διεθνές επίπεδο, ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές τεχνικές.

Οι κύριες παθήσεις που ο ελάχιστα επεμβατικός πρωκτολόγος χειρουργός αντιμετωπίζει αποτελούν οι αιμορροΐδες – κύστη κόκκυγος – ραγάδα πρωκτού – συρίγγιο πρωκτού – απόστημα πρωκτού (περιεδρικό).

Ο πρωκτολόγος Παπαγιαννόπουλος έχει εξελίξει την ελάχιστα επεμβατική τεχνική αντιμετώπιση της ραγάδας πρωκτικού δακτυλίου με χρήση λέιζερ υπό τοπική αναισθησία και έχει αναπτύξει την νέα τεχνική αντιμετώπισης κύστης κόκκυγα με διοδικό λέιζερ υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση SiLaD

N

Ραγάδα πρωκτού

Χωρίς τομή, μετεγχειρητικό πόνο και κίνδυνο ακράτειας. Με χρήση λειζερ, τοπική αναισθησία, χωρίς νοσηλεία. Πρωτοποριακή τεχνική.

N

Αιμορροίδες

Αντιμετώπιση αιμορροιδων με λέιζερ. Χωρίς τομες με νυστέρι που προκαλουν έντονο μετεγχειρητικό πόνο, διαρκειας μεχρι και εβδομάδων.

N

Απόστημα πρωκτού

 1. Αντιμετώπιση με διοδικό λέιζερ. Χωρίς τομή στον σφιγτκήρα που προκαλεί έντονο μετεγχειρητικό πόνο, διαρκειας μεχρι και εβδομάδων καθώς και κίνδυνο ακράτειας.
 2. Τοπική αναισθησία, χωρίς νοσηλεία (πρωτοποριακή τεχνική) με υπερηχογραφική καθοδήγηση
N

Κύστη κόκκυγα

Πρωτοποριακή τεχνική με υπερηχογραφικά κοθοδηγούμενη εξάχνωση λέιζερ.

N

Συρίγγιο πρωκτού

Αντιμετώπιση με διοδικό λέιζερ. Χωρίς τομή και κίνδυνο ακράτειας. Ενδοπρωκτκό υπερηχογραφημα προ και διεγχειρητικά. Χρησιμοποίηση διοδικου λέιζερ, ΟΧΙ νυστέρι λέιζερ και τομή. Τεχνική FiLaC

N

Primary Care

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium.

Πρωκτολόγος Θεσσαλονίκη | Ιωάννης Παπαγιαννόπουλος

Η χειρουργική πρωκτολογία – χειρουργική πυελικού εδάφους αποτελεί εξειδίκευση της Γενικής Χειρουργικής και εστιάζει στην θεραπεία των πρωκτικών παθήσεων, οι οποίες συχνά σχετίζονται με προβλήματα του πυελικού εδάφους.

Η αναζήτηση από την μεριά των ασθενών, εξειδικευμένων ιατρικών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου για την αντιμετώπιση των πρωκτικών παθήσεων, απορρέει από τα έντονα συμπτώματα και το σημαντικό αντίκτυπο που αυτά έχουν στην ποιότητα της ζωής τους.

Ο πρωκτολόγος Ιωάννης Παπαγιαννόπουλος είναι ελάχιστα επεμβατικός πρωκτολόγος χειρουργός. Αντιμετωπίζει τις πρωκτικές παθήσεις με σιγουριά, υπευθυνότητα και σοβαρότητα, προτείνοντας επιστημονικά τεκμηριωμένες σε διεθνές επίπεδο, ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές τεχνικές.

Οι κύριες παθήσεις που ο ελάχιστα επεμβατικός πρωκτολόγος χειρουργός αντιμετωπίζει αποτελούν οι αιμορροΐδες – κύστη κόκκυγος – ραγάδα πρωκτού – συρίγγιο πρωκτού – απόστημα πρωκτού (περιεδρικό).

Ο πρωκτολόγος Παπαγιαννόπουλος έχει εξελίξει την ελάχιστα επεμβατική τεχνική αντιμετώπιση της ραγάδας πρωκτικού δακτυλίου με χρήση λέιζερ υπό τοπική αναισθησία και έχει αναπτύξει την νέα τεχνική αντιμετώπισης κύστης κόκκυγα με διοδικό λέιζερ υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση SiLaD

IMG 6202 2

Σοβαρότητα

Υπευθηνότητα

Ειλικρίνια

2310/758732

Καραολή και Δημητρίου 92, Εύοσμος Θεσσαλονίκη

Γωνία με Αριστοτέλους, πάνω από το καφέ Mikel Εύοσμου

ioannis_papagiannopoulos@yahoo.com

Contact us

Call Us

(255) 352-6258

Email Us

Hello@divihealth.com

Our Location

5678 Extra Rd. #123
San Francisco, CA 96120

Get in touch