Κονδυλώματα Πρωκτού
Πρωκτολόγος Θεσσαλονίκη, Ιωάννης Παπαγιαννόπουλος Μητροπόλεως 46
Θεραπεία laser
Εξάχνωση
Πρωκτοσκόπηση
Άμεση θεραπεία
Κονδυλώματα πρωκτού
Τα κονδυλώματα πρωκτού αποτελούν μια θηλωματώδη νόσο που οφείλεται στον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (Human Papilloma Virus – HPV). Τα κονδυλώματα προκαλούνται από περίπου 40 με 60 υποτύπους του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων, από τους οποίους το 1\3 προκαλεί κονδυλώματα πρωκτού. Οι συχνότεροι υπότυποι ιου HPV είναι ο 6 και ο 11. Οι υποτύποι 16, 18 και πιθανώς οι 31,33,και 35 έχουν συσχετισθεί με κακοήθη εξαλλαγή (προκαρκινωματώδης και καρκινική βλάβη)
Κονδυλώματα πρωκτού τί είναι
Συνήθως έχουν εμφάνιση μικρών διακριτών επηρμένων μορφωμάτων του δέρματος ή πιο απλά μικρά επίπεδα ογκίδια που μοιάζουν με σπυράκια ή έχουν όψη κουνουπιδιού. Αναπτύσσονται γύρω από τον πρωκτό – περιπρωκτικά, ενδοπρωκτικά δηλαδή εντός του πρωκτικού αυλού και στην ουρογεννητική περιοχή. Η θεραπεία σε βλάβες εξωτερικές θα αποτύχει στην περίπτωση που υπάρχουν και εσωτερικά και δεν αντιμετωπίζονται.
Κονδυλώματα πρωκτού συμπτώματα
Τα κονδυλώματα πρωκτού έχουν χαρακτηριστική εμφάνιση μικρών διακριτών επηρμένων μορφωμάτων που μοιάζουν με φακή ή κουνουπίδι. Συνήθως είναι πολλαπλά και εντοπίζονται περιμετρικά στον πρωκτικό σωλήνα. Τα συμπτώματα που μπορεί να εκδηλώσουν είναι αιμορραγία, πόνος στον πρωκτό, κνησμό πρωκτού, αίσθημα βάρους, έντονη μυρωδιά.
Τις περισσότερες φορές δεν προκαλούν πόνο, παραμένουν ασυμπτωματικά με αποτέλεσμα να καθυστερεί η διάγνωση τους. Σε κάποιες περιπτώσεις προκαλούν φαγούρα, τσούξιμο ενίοτε έκκριση υγρού. Σε περιπτώσεις που υπάρχει γνωστή αιμορροιδοπάθεια, συρίγγιο ή ραγάδα πρωκτού, ο ασθενής αποδίδει κάποιες φορές τα συμπτώματα στις παραπάνω παθολογίες με αποτέλεσμα να καθυστερεί η διάγνωση. Αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα υπάρχει περίπτωση να μεγαλώσουν να πολλαπλασιαστούν και να προκαλέσουν επιπλοκές.
Η θεραπεία του εξωτερικού τμήματος θα αποτύχει εάν ο ασθενής έχει ενδοπρωκτικά κονδυλώματα.
Κονδυλώματα πρωκτού, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα
Τα κονδυλώματα πρωκτού αποτελούν μια από τις συχνότερες παθήσεις στην κατηγορία των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Σχεδόν στο σύνολο του, ο ενεργός σεξουαλικά πληθυσμός των ανθρώπων, θα μολυνθεί κάποια στιγμή κατά την διάρκεια της ζωής του, από έναν τύπο ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV).
Τα κονδυλώματα πρωκτού εκδηλώνονται στην περιοχή γύρω από τον πρωκτό, (περιπρωκτικά) καθώς και στο εσωτερικό του, ενδοπρωκτικά (αυλός του πρωκτού). Συνήθως η μόλυνση πραγματοποιείται με σεξουαλική επαφή. Η μετάδοση συμβαίνει συνήθως από ασθενή που δεν έχει κλινικές εκδηλώσεις της νόσου, ενώ για τα κονδυλώματα που εντοπίζονται περιπρωκτικά δεν είναι απαραίτητη η πρωκτική συνουσία για να συμβεί μόλυνση, ενίοτε συμβαίνει μόλυνση επί απουσίας επαφής.
Κονδυλώματα πρωκτού, που εντοπίζονται
Τα κονδυλώματα πρωκτού αποτελούν νεοπλασματικές βλάβες στο επιθήλιο που καλύπτει τον πρωκτικό σωλήνα. Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (Human Papilloma Virus – HPV) που προκαλεί κονδυλώματα πρωκτού έχει την τάση να εγκαθίσταται στο σημείο μετάπτωσης του πλακώδους επιθήλιου σε κυλινδρικό που ονομάζεται οδοντωτή γραμμή.
Τα κονδυλώματα πρωκτού μπορεί να εντοπιστούν
- Στο δέρμα μετά τα 5 εκατοστά από την πρωκτική σχισμή
- Περιπρωκτικά, στα 5 εκ από την πρωκτική σχισμή
- Στον πρωκτικό σωλήνα, τα ενδοπρωκτικά κονδυλώματα
- Στην ζώνη μετάπτωσης, άνωθεν της οδοντωτής γραμμής
Κονδυλώματα πρωκτού, ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία
Τα κονδυλώματα πρωκτού αναπτύσσονται στον πρωκτικό αυλό, ενδοεπιθηλιακά και αποτελούν κάποιου βαθμού δυσπλασία. Η ενδοεπιθηλιακή δυσπλασία από τα κονδυλώματα πρωκτού κυμαίνεται από ήπια δυσπλασία μέχρι καρκίνο.
Οι πιο συχνοί υποτύποι του ιού που προκαλούν κονδυλώματα πρωκτού με ήπια δυσπλασία είναι ο 6 και 11, ενώ οι τύποι 16 και 18 ανιχνεύονται συχνότερα σε δυσπλασία και ενδοεπιθηλιακό καρκίνωμα (in situ) της ορθοπρωκτικής περιοχής.
Κονδυλώματα πρωκτού ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία/δυσπλασία
Τα κονδυλώματα πρωκτού οφείλονται σε μόλυνση από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (Human Papilloma Virus – HPV). Ο HPV εκτός από τα κονδυλώματα πρωκτού προκαλεί πρωκτική ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία – AIN (Anal intraepithelial Neoplasia).
Κονδυλώματα πρωκτού και καρκίνος
Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) προκαλεί εκτός από τα κονδυλώματα, στην περιοχή του πρωκτού, δυσπλασίες που μπορούν να αποτελέσουν προκαρκινικές ή καρκινικές βλάβες. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα και ριζικά.
Κονδυλώματα πρωκτού θεραπεία
Εξαιτίας της υψηλής συχνότητας των υποτροπών, έχουν προταθεί πολλές μέθοδοι θεραπείας, χωρίς να υπάρχει μία λύση που προσφέρει σε ποσοστό 100% ίαση.
Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν
- τοπικές θεραπείες
- χειρουργικές επεμβάσεις αφαίρεσης – εξάχνωσης με laser
Οι ασθενείς θα πρέπει να ενημερώνονται για την υποτροπιάζουσα φύση του προβλήματος και για το ότι η θεραπεία και η παρακολούθηση ίσως διαρκέσουν περισσότερο από το αναμενόμενο.
Κονδυλώματα πρωκτού, αφαίρεση
Υπάρχουν 3 τεχνικές για την χειρουργική αντιμετώπιση
- Εκτομή με ψαλίδι
- Αφαίρεση – Θεραπεία με λέιζερ
- Εκτομή και καυτηριασμός
Κονδυλώματα πρωκτού – laser
Σύμφωνα με μελέτες, η θεραπεία με λέιζερ είναι η καλύτερη θεραπευτική προσέγγιση ως αρχική θεραπεία , αλλά και για την περίπτωση υποτροπής. Τα ποσοστά ίασης φτάνουν σε περιπτώσεις σε υψηλά ποσοστά. Οι ασθενείς επανεξετάζονται κάθε λίγες εβδομάδες για τους πρώτους μήνες και οι νέες βλάβες αντμετωπίζονται άμεσα. Δεν αποτελεί μέθοδο εκλογής (Gold Standard).
Σύμφωνα με κάποιες επιστημονικές μελέτες, η αφαίρεση και ο καυτηριασμός με ηλεκτροδιαθερμία αποτελεί την μέθοδο εκλογής.
Κονδυλώματα πρωκτού, ελάχιστα επεμβατική αντιμετώπιση
Η θεραπευτική αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων θα πρέπει να αρχίζει με πρωκτοσκόπηση, ώστε να γίνεται σαφής η επέκταση ή όχι της νόσου στον πρωκτικό σωλήνα. Στην συνέχεια θα πρέπει κατά περίπτωση να αποφασίζεται η θεραπευτική επιλογή ή συνδυασμός, όπως για παράδειγμα εξάχνωση. Οι ασθενείς πρέπει να παρακολουθούνται στενά για τυχόν υποτροπές, ανά μήνα για τους 3 πρώτους μήνες, και ακολούθως ανά 2-3 μήνες μεχρι να είναι ελεύθεροι νόσου για 1 χρόνο.
Βιβλιογραφία
- Adv Clin Exp Med. 2014 Mar-Apr;23(2):307-11. Anal warts (condylomata acuminata) – current issues and treatment modalities. Leszczyszyn J1, Łebski I2, Łysenko L3, Hirnle L4, Gerber H5.
- Gynecol Oncol. 2007 Nov;107(2 Suppl 1):S6-13. The spectrum and clinical sequelae of human papillomavirus infection. Monk BJ1, Tewari KS.
- Schiller JT, Day PM, Kines RC. Current understanding of the mechanism of HPV infection. Gynecol Oncol 2010; 118(1, Suppl):S1
Το παραπάνω άρθρο αποτελεί δίαυλο επικοινωνίας – ενημέρωσης με το κοινό και τους ασθενείς με στόχο την εκπαίδευση τους σε ένα τρόπο σκέψης ώστε να είναι ικανοί να ‘‘φιλτράρουν’’ κατά το δυνατόν τις ιατρικές πληροφορίες που λαμβάνουν από τα διάφορα ΜΜΕ.
Με την παραδοχή ότι η ιατρική επιστημονική πληροφορία είναι συχνά βαρετή, απαιτεί χρόνο, συγκέντρωση και βασικές γνώσεις ιατρικής ορολογίας ώστε να κατανοηθεί, ανθίζει στις μέρες μας η ‘‘πειραγμένη’’, εύκολη, τροποποιημένη πληροφορία εντυπωσιασμού.
Αυτού του είδους η πληροφορία είναι ανακριβής, δεν έχει στόχο την πληροφόρηση, στοχεύει μόνο στις εντυπώσεις και την έκκλυση συναισθήματος με στόχο την κατευθυνόμενη αντίδραση. Ενίοτε αποτελεί παραπληροφόρηση ενώ ταυτόχρονα αγγίζει τα όρια της δυσπληροφόρησης.
Το αντίδοτο στις αποσπασματικές, ανακριβείς ιατρικές πληροφορίες είναι η εκπαίδευση σε ένα τρόπο σκέψης που στηρίζεται στην λογική, σε τεκμηριωμένα επιστημονικά δεδομένα και σε αντικειμενικά επιχειρήματα.
Η διάδοση της ορθής και επιστημονικά τεκμηριωμένης πληροφορίας από ειδικούς αποτελεί την απάντηση στην φαινομενικά ενδιαφέρουσα, ‘‘πιασάρικη’’, ανακριβή και χειριστική πληροφορία εντυπωσιασμού.
Το παραπάνω άρθρο διέπεται από ιατρική δεοντολογία, βασίζεται σε διεθνή ιατρικά άρθρα, δεν είναι διαφημιστικό. Ο σκοπός του είναι η σύντομη ενημέρωση του κοινού. Η ανάγνωση του δεν υποκαθιστά την επίσκεψη στον ειδικό χειρουργό πρωκτολόγο ούτε παρέχει κατευθυντήριες οδηγίες που θα οδηγήσουν το κοινό σε λανθασμένα συμπεράσματα