Κύστη κόκκυγος αρχικό στάδιο, τι ακριβώς είναι;

Κύστη κόκκυγος αρχικό στάδιο

Κύστη κόκκυγος είναι μια πάθηση από τις πιο συχνές στην περιοχή του δέρματος και του υποδόριου στην περιοχλη του κόκκυγα και συναντάται πολύ συχνά σε άντρες μικρής ηλικίας. Αποτελέι μια από τις πιο συχνές αιτίες που οι ασθενείς αναζητούν Χειρουργό Πρωκτολόγο με εκειδίκευση στην κύστη κόκκυγος. Η κύστη κόκκυγος εκδηλώνεται ως μια χρόνια φλεγμονή ακόμα μπορεί να περιέχει πύον και να είναι απόστημα, να περιέχει τρίχες, να έχει κάνει τρυπούλες στο δέρμα δηλαδή τρέχω φάλαια κ συρίγγια, και να βγάζει υγρό ενοχλώντας τον ασθενή. Το μέρος του σώματος που εμφανίζεται συνήθως η κύστη κόκκυγος όπως αναφέρθηκε είναι πάνω από την περιοχή που βρίσκεται το ιερό οστό και ο κόκκυγας.

Η κύστη κόκκυγος οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, κυρίως όμως είναι συνδεδεμένη με το κάθισμα και κυρίως με τη λανθασμένη στάση που έχουμε τις περισσότερες φορές στην καθιστική θέση για πολλές ώρες. Για πρώτη φορά περιγράφηκε ως σύ νης ή νόσου στον τζιμ στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, για τον λόγο ότι οι στρατιώτες καθόταν πολλή ώρα σε σκληρά καθίσματα και είχαν πολύ κακή υγιεινή στην περιοχή. Από αυτό μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ο παράγοντας της υγιεινής και το πώς πληρωνόμαστε στην περιοχή καθώς η ύπαρξη έντονης τριχοφυΐας στους άνδρες ιδιαίτερα, και ο ιδρώτας σε συνδυασμό με την πίεση συμβάλλουν σημαντικά στη δημιουργία της κύστης κόκκυγος.

Κύστη κόκκυγος αρχικό στάδιο συμπτώματα

Η κύστη κόκκυγος δημιουργείται συνήθως στα χρόνια της εφηβείας και εκδηλώνεται κλινικά σε μεγαλύτερες ηλικίες. Αυτό σημαίνει ότι προϋπάρχει σε λανθάνουσα κατάσταση, δηλαδή κοιμάται, για πολύ καιρό χωρίς να δίνει συμπτώματα. Πολλές φορές δίνει κάποια ήπια συμπτώματα ο ασθενής δεν τα λαμβάνει υπόψη του όπως κάποια μικρή ενόχληση, ένα μικρό φούσκωμα, ίσως λίγο υγρό, μια φαγούρα, που όμως επειδή είναι παροδικά και εμφανίζουν εξάρσεις και υφέσεις περνούν απαρατήρητα.

Άρα ιατρικά,η κύστη κόκκυγος σε αρχικό στάδιο, δεν καθορίζεται από την ύπαρξη ή όχι των συμπτωμάτων και χρειάζεται μεγάλη εμπειρία από τον εξεταστή γιατρό για να κατανοήσει και να καταλάβει την έκταση του προβλήματος. Διότι όπως αναφέρθηκε πριν μπορεί να υπάρχει σε μεγάλη έκταση από πολλά χρόνια και να μην δίνει κανένα απολύτως σύμπτωμα ή ελαφριά συμπτώματα τα οποία αγνοούμε παντελώς.

Τα συμπτώματα που μπορούνε να φανερώσουν ότι υπάρχει νόσος της κύστης κόκκυγος είναι τα παρακάτω

Φούσκωμα

Ερυθρότητα

Πόνος

Ψηλαφητό μόρφωμα

Εκροή ρυπαρού δύσοσμου υγρού

Εκροή υγρού ακόμα και αν δεν μυρίζει

Ενόχληση στον κόκκυγα

Κύστη κόκκυγος αρχικό στάδιο απόστημα

Η κύστη κόκκυγος όταν θα εμφανιστεί μπορεί να είναι σε οξεία φάση δηλαδή να είναι ένα απόστημα που χρήζει άμεσης παρέμβασης δηλαδή διάνοιξη της παροχέτευσης. Το απόστημα συνήθως πονάει και εμφανίζεται σαν μεγάλο φούσκωμα που μας εμποδίζει να καθίσουμε. Πολύ συχνά όμως τα παραπάνω συμπτώματα εμφανίζονται στο τέλος όταν η κατάσταση έχει αρχίσει να χειροτερεύει εκθετικά. Όταν ο ασθενής θα νιώσει ότι κάτι δεν πάει καλά θα πρέπει άμεσα να επικοινωνήσει με έναν εξειδικευμένο γιατρό ώστε να μπορέσει να διαγνώσει την έκταση του προβλήματος και όχι να το αφήσει να φτάσει σε απροχώρητο σημείο όπου εκεί η διάγνωση πλέον γίνεται Δια γυμνού οφθαλμού. Είναι προς το συμφέρον του ασθενούς να διαγνωστεί το απόστημα πριν να πάρει έκταση σηπτικών φαινομένων.

Κύστη κόκκυγος αρχικό στάδιο χρόνια φάση

Η κύστη κόκκυγος όμως μπορεί να είναι και σε μία χρόνια κατάσταση, όπου τα συμπτώματα να είναι ήπια και να μην ενοχλούν τον ασθενή. Η κύστη κόκκυγος όταν υπάρχει δεν μπορεί να εξαφανιστεί από μόνη της, δεν μπορεί να εξαφανιστεί με κανενός είδους αλοιφή, δεν μπορεί να εξαφανιστεί με καμία αντιβίωση. Μπορεί να υφεθεί συνήθως από μόνη της κάνοντας κύκλους εξάρσεων και υφέσεων, που δυστυχώς τις περισσότερες φορές καταλήγουν σε επέκταση τη νόσο δημιουργώντας συρίγγια κάτω από το δέρμα.

Κύστη κόκκυγος αρχικό στάδιο αντιμετώπιση

Για να είμαστε λοιπόν ακριβείς, και να μην έχουμε παραπληροφόρηση, η ορολογία και η έκφραση κύστη κόκκυγος αρχικό στάδιο θα είναι καλό να χρησιμοποιηθεί ως η έναρξη των συμπτωμάτων και όχι ως σταδιοποίηση. Ο οποίος χρησιμοποιεί αυτόν τον όρο κύστη κόκκυγος αρχικό στάδιο εννοώντας ότι έχει αρχίσει αυτή τη στιγμή που έχει εκδηλωθεί η κύστη κόκκυγος, είναι παντελώς ιατρικά ανακριβές, διότι χρειάζονται λεπτομερειακές απεικονιστικές εξετάσεις ώστε να είμαστε σίγουροι για την έκταση του προβλήματος και τότε μόνο να το χαρακτηρίσουμε σε παρένθεση σαν αρχικό στάδιο. Ο λόγος είναι διότι δεν υπάρχει στην επίσημη βιογραφία αυτή τη στιγμή σταδιοποίηση της νόσου που να είναι αποδεκτή από την ιατρική διεθνή κοινότητα.

Κύστη κόκκυγος αρχικό στάδιο τι είναι;

Στην καθομιλουμένη λοιπόν κύστη κόκκυγος σε αρχικό στάδιο εννοούμε ότι τώρα το καταλάβαμε για πρώτη φορά. Και όχι αν το στάδιο είναι προχωρημένο ή όχι.

Χειρουργική αντιμετώπιση κύστης κόκκυγος σε αρχικό στάδιο

Όπως αναφέρθηκε πριν όταν μιλάμε για αρχικό στάδιο, ιατρικά είναι ανακριβές πριν μια πλήρη απεικονιστική εξέταση ακόμα λήψη ιατρικού ιστορικού και τα λοιπά. Ας πούμε λοιπόν πώς θα αντιμετωπιστεί η κύστη κόκκυγος που πρωτοεμφανίστηκε. Θα πρέπει να τη διαγνώσουμε και στη συνέχεια ανάλογα με την ανατομική της μορφή και την κλινική της εικόνα να συστήσουμε τη θεραπεία η οποία δεν διαφέρει από τη νόσο όταν είναι σε προχωρημένο στάδιο.

Ας δούμε τις μεθόδους θεραπείας που έχουν ένδειξη. Και λέμε ένδειξη, διότι για την κύστη κόκκυγος δεν υπάρχει μέθοδος εκλογής βιογραφικά σε διεθνές επίπεδο. Άρα το να λέμε ότι μία μέθοδος είναι η πιο αποτελεσματική και η καλύτερη, ιατρικά και επιστημονικά είναι παντελώς ανακριβές, ο λόγος είναι γιατί δεν υπάρχουν συγκριτικές μελέτες των διαφόρων τεχνικών μέσα που να έχουνε δώσει σαφή συμπεράσματα.

Άρα εφόσον έχουμε ξεκαθαρίσει την ιατρική πραγματικότητα, οι τεχνικές που έχουν ένδειξη για να αντιμετωπίσουμε μια πρωτοεμφανισθείσα κύστη κόκκυγος, είτε είναι σε αρχικό στάδιο είτε σε προχωρημένο, που επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά, δεν εξαρτάται από τον χρόνο εμφάνισης, ενδεικτικά αναφέρονται οι παρακάτω

Κύστη κόκκυγος αρχικό στάδιο χειρουργείο

Η Μέθοδος FiLaC Αποτελεί μια τεχνική σύγκλεισης των συριγγίων του πρωκτού που λανθασμένα αναφέρεται σε πολλά κείμενα ως μέθοδος τεχνικήσ laser για την κύστη κόκκυγος. Προφανώς αυτοί που το έχουν γράψει, εννοούν τη χρήση διοδικού λέιζερ για την καταστροφή της κύστης κόκκυγος με λέιζερ βκαι όχι την τεχνική η οποία περιγράφτηκε με λεπτομέρεια και αναφέρεται στα πρωκτικά συρίγγια.

Η Μέθοδος Ιωάννη Παπαγιαννόπουλου, Us Guided SiLaD, για την καταστροφή της κύστης κόκκυγος με διοδικό λέιζερ υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση, περιγράφτηκε και αναπτύχθηκε για πρώτη φορά από τον ίδιο, ενώ έχει δημοσιευτεί στη διεθνή βιβλιογραφία, για πρώτη φορά, παγκοσμίως, ως η πρωτη τεχνική που χρησημοποιεί η υπερηχογραφική καθοδήγηση.

Είναι μια πρωτοποριακή τεχνική με καλά αποτελέσματα και είναι ασφαλής. Για πολλοστή φορά θα επαναλάβουμε ότι δεν υπάρχει καμία τεχνική αποδεκτή από την διεθνή ιατρική κοινότητα ως η καλύτερη ή ακόμα και ως η χειρότερη. Δεν υπάρχει αυτό που αναφέρεται μέθοδος εκλογής. Όποιος αναφέρει για οποιαδήποτε τεχνική και υπόσχεται 100% αποτελέσματα ή ακόμα και 90% και την παρουσιάζει ως μαγικό ραβδί, είναι 100% ιατρικά ανακριβές. Ο ασθενής θα πρέπει να επιλέξει πρώτον τον θεράποντα ιατρό και δεύτερον μαζί του την τεχνική που έχει ένδειξη για την περίπτωσή του αφού του εξηγηθεί με ακρίβεια ποια θα είναι αυτή, τι ποσοστά υποτροπής και τι ποσοστά επιπλοκών θα έχει.

Έχεις κύστης κόκκυγος σε αρχικό στάδιο;

Μην αφήνετε τη δυσφορία και τον πόνο απο την υποτροπή της κύστης κόκκυγος να σας περιορισει την καθημερινότητα σας. Κλείστε σήμερα ραντεβού με τον γιατρό και κάντε το πρώτο βήμα προς την αποτελεσματική αντιμετώπιση.

0 898ccd4e ebc5 4466 b3a9 4d6b2844af38