Facebook Pixel

Κύστη κόκκυγος σε γυναίκες

Πίνακας Περιεχομένων

Κύστη κόκκυγος οι γυναίκες και παράγοντες κινδύνου

Η κύστη κόκκυγος σε γυναίκες είναι μια πάθηση η οποία εμφανίζεται πολύ συχνά. Η συχνότητα βέβαια με την οποία εμφανίζεται σε γυναίκες είναι πολύ μικρότερη από αυτήν που εμφανίζεται σε άντρες. Είναι μια φλεγμονώδης πάθηση που ουσιαστικά παρουσιάζεται στην περιοχή της ιεροκοκκυγικής χώρας, με άλλα λόγια κοντά στην περιοχή του κόκκυγα. Η κύστη κόκκυγος σε γυναίκες είναι μία φλεγμονή στην περιοχή του υποδόριου που είναι γνωστή και ως τριχοφωλεακη κύστη ή κύστη κόκκυγος.

Αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά μπορεί να φτάσει μέχρι και την περιοχή του πρωκτού δημιουργώντας συρίγγια πρωκτού τα οποία είναι δύσκολα στη διαχείριση. Άρα η άμεση επίσκεψη σε ειδικό χειρουργό πρωκτολόγο είναι καίριας σημασίας.

Οι παράγοντες κινδύνου μπορούν να συνεισφέρουν και να προκαλέσουν να είναι η αιτία κύστης κόκκυγος είναι οι παρακάτω:

  • Κληρονομικότητα: Υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να έχουμε κύστη κόκκυγος σε γυναίκες, ή άνδρες στων οποίων την οικογένεια οι συγγενείς έχουν την ίδια πάθηση.
  • Αυξημένη τριχοφυΐα: Οι ασθενείς με αυξημένη τριχοφυΐα και υπερτρίχωση στην περιοχή του κόκκυγα μπορεί να εμφανίσουν τη νόσο της κύστης κόκκυγος σε βαθμό μεγαλύτερο σε σχέση με αυτές που δεν έχουν πολλές τρίχες.
  • Παχυσαρκία: Αυξημένο υποδόριο στην περιοχή του κόκκυγα, δηλαδή κάποια κιλά παραπάνω από το κανονικό μπορεί να επιφέρουν αυξημένες πιθανότητες για κύστη κόκκυγα σε γυναίκες και να αποτελέσουν παράγοντα κινδύνου. Βέβαια το ίδιο ισχύει και για τους άνδρες, δεν υπάρχει διαφορά.
  • Τραύμα στην περιοχή: Μικροτραυματισμοί, μικρές αμυχές ή κάποια τραύματα στην περιοχή του κόκκυγα μπορεί να επιμολυνθούν και έτσι να αρχίσει μια φλεγμονή που θα καταλήξει στη δημιουργία τριχοφωλεακής νόσου.

Ποια είναι τα συμπτώματα με τα οποία θα έχουμε κύστη κόκκυγος σε γυναίκες

Ποια είναι λοιπόν τα συμπτώματα τα οποία μας καθορίζουν και μας βοηθούν να κάνουμε διάγνωση για κύστη κόκκυγος σε γυναίκες;

  • Πόνος στην περιοχή του κόκκυγα: Ο πόνος μπορεί να εμφανίζεται στο κάθισμα, στο περπάτημα, ακόμα και χωρίς ο ασθενής να κάνει κάτι ιδιαίτερο.
  • Κοκκίνισμα και πρήξιμο στην περιοχή του κόκκυγα: Όταν θα εμφανιστεί κοκκίνισμα, πρήξιμο και πόνος υποδηλώνουν ότι υπάρχει κάποια φλεγμονή. Οι ασθενείς πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορεί να υπάρχει φλεγμονή σε λανθάνουσα κατάσταση και να μην δίνει τα παραπάνω συμπτώματα, άρα η εξέταση από ειδικό είναι αναγκαία.
  • Εκροή υγρού: Σε περιπτώσεις που έχουμε, κύστη κόκκυγος σε γυναίκες, αναφέρουν ότι το εσώρουχο λερώνεται στην περιοχή χωρίς όμως να έχουν κάποιο άλλο σύμπτωμα. Αυτό συμβαίνει διότι η φλεγμονή μπορεί να εκκρίνει ρυπαρό πυώδες υγρό με άσχημη μυρωδιά. Η φλεγμονή στο υποδόριο μπορεί να προκαλέσει αυτού του είδους τα φαινόμενα, γι’ αυτό η εξέταση από ειδικό είναι απαραίτητη.
  • Αίσθημα καύσου: Αίσθημα δυσφορίας, κάποιου είδους φαγούρα όλα αυτά μπορούν να είναι σύμπτωμα φλεγμονής στην περιοχή και μπορεί να υποδηλώνουν κάποια κύστη κόκκυγος. Μπορεί όμως να είναι και κάποια δερματική πάθηση αλλά και πάλι συστήνεται η εξέταση από ειδικό.

Κύστη κόκκυγος σε γυναίκες και επιλογές θεραπείας

Η θεραπεία για την κύστη κόκκυγος σε γυναίκες δεν διαφέρει σε καμία περίπτωση από τη θεραπεία για κύστη κόκκυγος σε άνδρες. Όταν υπάρχει απόστημα χρειάζεται διάνοιξη, παροχέτευση και στη συνέχεια οριστική θεραπεία της βλάβης της κύστης κόκκυγος. Θα λάβουμε βέβαια υπόψη την κατάσταση του ασθενούς, για παράδειγμα αν είναι μια έφηβη γυναίκα όσον αφορά τον πόνο, τον μετεγχειρητικό και το αισθητικό αποτέλεσμα που σίγουρα έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία σε μια γυναίκα από ότι σε έναν άντρα.

Επιλογές θεραπείας:

  • Συντηρητική θεραπεία: Η συντηρητική θεραπεία που αναφέρεται σε κάποια κείμενα στο ίντερνετ και αφορά τη χρήση της αντιβιοτικής αγωγής για την καταπολέμηση της κοκκυγος είναι σύμφωνα με τις μελέτες χωρίς ένδειξη και χωρίς νόημα. Είναι απαραίτητο ο ασθενής να εξεταστεί έτσι ώστε να καταλάβουμε αν είναι σε οξεία φάση ή σε χρόνια, αν υπάρχουν συρίγγια και με ποια ακριβώς εικόνα κλινικά εμφανίζεται η νόσος.
  • Διάνοιξη παροχέτευση της κύστης: Η μόνη θεραπεία που είναι σωστή και γράφεται στα βιβλία είναι στην περίπτωση που έχουμε απόστημα κύστης κόκκυγος ή διάνοιξη, παροχέτευση και όχι η χρήση αντιβιοτικής αγωγής. Με την τεχνική που εφαρμόζουμε στο Laser Proctology Center, ο ασθενής έχει την ίδια ανακούφιση με την κλασική τεχνική που κάνει μεγάλη τομή. Η διαφορά είναι ότι ο ασθενής δεν έχει το κόψιμο, άρα δεν έχει τον πόνο και την ταλαιπωρία της κλασικής τεχνικής μετά την επέμβαση με τη δικιά μας τεχνική.
  • Χειρουργική επέμβαση: Η χειρουργική επέμβαση εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την κάθε περίπτωση και από το στάδιο της νόσου. Άρα η εξέταση, η διάγνωση και η ένδειξη για την κατάλληλη θεραπεία μπορεί να συμβεί μόνο αν εξεταστεί ο ασθενής από ειδικό χειρουργό πρωκτολόγο. Η πιο ανώδυνη χειρουργική διαδικασία είναι η τεχνική κύστης κόκκυγος με laser.
doctor 02

 Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση της κύστης κόκκυγος

Η διάγνωση της κύστης κόκκυγος γίνεται κυρίως μέσω κλινικής εξέτασης που γίνεται στο ιατρείο μας. Ο χειρουργός πρωκτολόγος αξιολογεί την περιοχή γύρω από τον κόκκυγα και θα ελέγξει αν υπάρχουν σημεία φλεγμονής, οιδήματος ή εκροή υγρού. Σε περιπτώσεις σοβαρών ή χρόνιων καταστάσεων, μπορεί να χρειαστεί απεικονιστικός έλεγχος, όπως υπερηχογράφημα, για καλύτερη εκτίμηση της κατάστασης. Στο Laser Proctology Center υπάρχουν όλα τα κατάλληλα μηχανήματα για την σωστή εξέταση του ασθενούς με σκοπό την ακριβή διάγνωση του προβλήματος

Κυστη_κόκκυγος_σε_γυναικες | Laser Proctology Center

Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται χειρουργική αντιμετώπιση της κύστης;

Η χειρουργική αντιμετώπιση ενδείκνυται όταν:

  • Υπάρχει έντονη φλεγμονή ή μόλυνση.
  • Η κύστη προκαλεί συνεχή ενόχληση και περιορίζει τις καθημερινές δραστηριότητες.
  • Υπάρχει σοβαρή εκροή υγρού ή πύου από την περιοχή.

Πώς γίνεται η αφαίρεση της κύστης κόκκυγος;

Η αφαίρεση της κύστης κόκκυγος μπορεί να γίνει με διάφορες χειρουργικές μεθόδους, ανάλογα με την έκταση και το είδος της κύστης. Μια από τις πιο σύγχρονες και αποτελεσματικές τεχνικές είναι η ελάχιστα επεμβατική μέθοδος με laser, που προσφέρει γρήγορη ανάρρωση, λιγότερο πόνο και ελάχιστες ουλές.

Κύστη κόκκυγα Laser

Κύστη κόκκυγα laser, διοδικό συγκεκριμένα, είναι το λέιζερ σε περίπτωση που θα εφαρμόσουμε την ελάχιστα επεμβατική τεχνική για να θεραπεύσουμε την κύστη κόκκυγα. Για την τεχνική λοιπόν, την ελάχιστα επεμβατική για κύστη κόκκυγα laser, επισημαίνουμε ότι είναι η τεχνική στην οποία χρησιμοποιούμε μια οπτική ίνα, κυκλικής εκπομπής η οποία καταστρέφει τον παθολογικό ιστό. Δεν τον κόβει. Κυκλική ακτινοβόληση σημαίνει 360ο. Άρα είναι απαραίτητο να ξεκαθαριστεί ποια τεχνική ακριβώς θα χρησιμοποιηθεί για να διορθωθεί την κύστη κόκκυγα με λέιζερ.

Κύστη κόκκυγα επούλωση

Κύστη κόκκυγα επούλωση, σημαίνει η όλη διαδικασία που συντελείται από τον οργανισμό μετά από τον τραυματισμό ή αυτό που αναφέρεται ως χειρουργικό τραύμα. Κάθε φορά που εφαρμόζεται και πραγματοποιείται μια χειρουργική επέμβαση, το χειρουργημένο σημείο του σώματος έχει υποστεί τραυματισμό το οποίο ονομάζεται χειρουργικό τραύμα. Μετά το πέρας του χειρουργείου, ο οργανισμός θα επουλώσει αυτό το τραύμα και στην καλύτερη περίπτωση όπου θα έχουμε ίαση, θα κλείσει αυτό που ονομάζεται στην καθομιλουμένη, την πληγή.