Facebook Pixel

Κέντρο Αντιμετώπισης Ορθοπρωκτικών Παθήσεων

Laser Proctology Center, Μητροπόλεως 46,

Θεσσαλονίκη

Παθήσεις του παχέος εντέρου.

Z

Λαπαροσκοπική Χειρουργική

Z

Ογκολογική Χειρουργική

Z

Ρομποτική Χειρουργική

Z

Ανοιχτή Χειρουργική

Πρωκτολόγος Χειρουργός Παπαγιαννόπουλος Ιωάννης, Μητροπόλεως 46, Θεσσαλονίκη

ραγάδα πρωκτού λέιζερ

Z

Θεραπεία laser

Z

Χωρίς κόψιμο

Z

Όχι νυστέρι

Παθήσεις του Παχέος Εντέρου

Πίνακας Περιεχομένων

Εισαγωγή

Οι παθήσεις του παχέος εντέρου, καθώς και συγκεκριμένα οι χειρουργικές παθήσεις που σχετίζονται με το παχύ έντερο, είναι ένα από τα πιο σημαντικά και κρίσιμα κομμάτια της χειρουργικής επιστήμης, με διάφορες ποικίλες και διαφορετικές καταστάσεις που πολύ συχνά απαιτούν επεμβατική αντιμετώπιση και προσεκτική παρακολούθηση.

Παρακάτω θα αναφέρουμε και θα αναπτύξουμε σύντομα τις περισσότερες παθήσεις του παχέος εντέρου και του ορθού και συγκεκριμένα:

Καρκίνος του παχέος εντέρου

Πολύποδες Εντέρου

Εκκολπώματα

Ελκώδης Κολίτιδα

Νόσος του Crohn

Καρκίνος του Παχέος Εντέρου (Ορθοκολικός Καρκίνος)

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου όπως και του ορθού είναι από τις συχνότερες χειρουργικές παθήσεις του παχέος εντέρου αφού καλύπτει το 95% των κακοήθων όγκων του πεπτικού συστήματος. Το υπόλοιπο ποσοστό αναφέρεται στο καρκινοειδές, τα σαρκώματα όπως επίσης και τα κακοήθη νεοπλάσματα του πρωκτικού σωλήνα και δακτυλίου. Σημαντικό να αναφέρουμε ότι στο δυτικό κόσμο ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η δεύτερη αιτία θανάτου μετά τον καρκίνο του πνεύμονα.

Η συχνότητα εμφάνισης του σχετίζεται με τον τρόπο ζωής και διατροφής που ακολουθεί ο δυτικός λαός. Στην Αφρική σπανίζει ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Αυτό συμβαίνει λόγω των διατροφικών συνηθειών τους. Αν και οι άνθρωποι από την Αφρική ακολουθήσουν τον δυτικό τρόπο ζωής, όσο πιθανό είναι να εμφανίσουν οι «λευκοί» έχουν και οι «έγχρωμοι».

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου αναπτύσσεται πιο συχνά σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Επίσης, οι έρευνες αυτές έχουν αποκαλύψει ότι υπάρχει διαφορά στην εμφάνιση του καρκίνου του παχέος εντέρου μεταξύ ανδρών και γυναικών. Συγκεκριμένα, οι άνδρες εμφανίζουν συχνότερα περιπτώσεις καρκίνου στο ορθό, ενώ οι γυναίκες τείνουν να διαγιγνώσκονται πιο συχνά με καρκίνο στο κόλον, το οποίο είναι ένα τμήμα του παχέος εντέρου.

Διάβασε περισσότερα εδώ.

Πολύποδες Εντέρου

Οι πολύποδες του παχέος εντέρου είναι και αυτοί από τις συχνότερες παθήσεις του παχέος εντέρου. Οι πολύποδες είναι εξογκώματα του βλεννογόνου του εντέρου. Βλεννογόνος του εντέρου είναι το εσωτερικό κομμάτι που καλύπτει το παχύ έντερο. Μπορούν να χωριστούν σε κατηγορίες ανάλογα με το σχήμα τους. Δηλαδή μπορεί να είναι έμμισχοι (έχουν τη μορφή ενός μανιταριού) οι άμισχοι. Σύμφωνα με τα στατιστικά περίπου το 70% των πολυπόδων είναι ορατή με το σιγμοειδοσκόπιο (εργαλείο για την εξέταση του παχέος εντέρου).

Πολύποδες παχέος εντέρου | Ιωάννης Παπαγιαννόπουλος Χειρουργός Πρωκτολόγος Θεσσαλονίκη Η αφαίρεσή τους είναι υψίστης σημασίας διότι υπάρχει αρκετά μεγάλη πιθανότητα να εξελιχθούν σε καρκίνο όσο αναπτύσσονται στο παχύ έντερο.

Ακόμα τους πολύποδες μπορούμε να τους χωρίσουμε ανάλογα με τον τύπο τους. Υπάρχουν πέντε κύριοι τύποι πολυπόδων: 1) οι νεοπλαστικοί 2) οι νεανικοί 3) οι κληρονομικοί 4) οι αμαρτωματώδεις 5) οι φλεγμονώδεις ψευδοπολύποδες.

Διάβασε περισσότερα εδώ.

Εκκολπώματα

Τα εκκολπώματα είναι μικρές προεξοχές του τοιχώματος του παχέος εντέρου. Η δημιουργία εκκολπωμάτων οφείλεται στην υπερτροφία του μυϊκού τοιχώματος μαζί με την αυξημένη πίεση που ασκείται τα οποία προκαλούν πρόπτωση του βλεννογόνου (δηλαδή του εσωτερικού τοιχώματος του εντέρου). Τα εκκολπώματα συνήθως εμφανίζονται στην περιοχή εισόδου των αιμοφόρων αγγείων του εντερικού τοιχώματος.

Η εκκολπωμάτωση είναι μια απο τις παθήσεις του παχέος εντέρου η οποία είναι συνήθως ασυμπτωματική, μπορεί όμως να δημιουργηθεί φλεγμονή, η λεγόμενη εκκολπωματίτιδα όπου εκεί εμφανίζονται και τα συμπτώματα της (οξύ πόνο στην κοιλιακή χώρα, πυρετό, δυσκολία κατά την κένωση). Η επίπτωση της νόσου αυξάνεται με την ηλικία του ασθενούς. Τα εκκολπώματα συνήθως τα βρίσκουμε στο σιγμοειδές τμημα του παχέος εντέρου αλλά μπορούν να υπάρχουν και στα υπόλοιπα τμήματα του.

Διάβασε περισσότερα εδώ.

Ελκώδης Κολίτιδα

Η ελκώδης κολίτιδα είναι μία χρόνια, σοβαρή φλεγμονώδης νόσος που επηρεάζει το παχύ έντερο (κόλον), κατά την οποία το εσωτερικό τοίχωμα του εντέρου (το βλεννογόννο τμήμα) αναπτύσσει έντονες φλεγμονές και μικρές ή μεγαλύτερες πληγές (έλκη).

Τα αίτια της ελκώδους κολίτιδας είναι ποικίλα και περιλαμβάνουν γενετική προδιάθεση (κληρονομικότητα), δηλαδή όταν υπάρχει κληρονομικό υπόβαθρο στην οικογένεια, αυτοάνοση αιτιολογία (όπου ο ίδιος ο οργανισμός καταστρέφει τα κύτταρά του, θεωρώντας τα ως ξένα), αλλά και ιογενείς ή βακτηριακές λοιμώξεις.

Άλλοι παράγοντες, όπως περιβαλλοντικοί και διατροφικοί, καθώς και το άγχος, μπορούν να συμβάλουν στην εμφάνιση και την εξέλιξη της ασθένειας. Η νόσος ξεκινά τυπικά από το ορθό, το κατώτερο τμήμα του παχέος εντέρου, και προχωράει σταδιακά προς τα κεντρικότερα τμήματα του εντέρου.

Η φλεγμονή που προκαλεί η ελκώδης κολίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε έντονα συμπτώματα, όπως επίμονο κοιλιακό πόνο, συχνές διαρροϊκές κενώσεις με αίμα και αυξημένη διάθεση για άμεση κένωση, προκαλώντας έντονη δυσφορία στον ασθενή.

Διάβασε περισσότερα εδώ

Νόσος του Crohn (Κολίτις Crohn)

Η νόσος του Crohn μπορεί να εμφανίζεται σε οποιοδήποτε τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα και στις σημερινές ημέρες φαίνεται ότι καλύπτει το 50% των περιπτώσεων που στο παρελθόν μπορεί να θεωρούνταν ελκώδης κολίτιδα. Σύμφωνα με διάφορες μελέτες, προσβάλλει το λεπτό έντερο στο 50% περίπου, ενώ το 20% περιορίζεται στο παχύ έντερο.

Νόσος του Crohn | Ιωάννης Παπαγιαννόπουλος Χειρουργός Θεσσαλονίκη

Αυτή η πάθηση προκαλεί φλεγμονή στα τοιχώματα του εντέρου, με συμπτώματα:

  • Πόνο στην κοιλιά
  • Διάρροια
  • Απώλεια όρεξης και βάρους
  • Αίσθημα κόπωσης
  • Μερικές φορές πυρετό

Σήμερα υπάρχουν πολλές συντηρητικές και εναλλακτικές θεραπείες αντιμετώπισης της νόσου Crohn, ο ειδικός ιατρός όμως που θα διαγνώσει την νόσο σας θα σας προτείνει την κατάλληλη και πιο αποτελεσματική για την δική σας περίπτωση. Κάθε περιστατικό και κάθε ασθενής διαφέρει σημαντικά και θα πρέπει να λαμβάνει την ειδικά διαμορφωμένη και εξατομικευμένη θεραπεία για τον ίδιο, ώστε να επιτευχθούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Διάβασε περισσότερα εδώ.

 

Βιβλιογραφία

  1. The management of patients with primary chronic anal fissure: a position paper. F. Altomare • G. A. Binda • S. Canuti • V. Landolfi • M. Trompetto • R. D. Villani
  2. Non surgical therapy for anal fissure. Nelson RL1, Thomas K, Morgan J, Jones A.
  3. Ragade anale, R. Lombard-Platet, X.Barth . E.M.C – Roma – 40700 – 1.1996
  4. Current Surgical Therapy, 9th Edition. By John L. Cameron, MD, FACS, FRCS(Eng) (hon), FRCS(Ed) (hon), FRCSI(hon) and Andrew M Cameron, MD, PhD, FACS
  5. The ASCRS Textbook of Colon and Rectal Surgery, Second Edition. Anal Fissure, Rocco Ricciardi, Sharon L. Dykes, and Robert D. Madoff
  6. Dis Colon Rectum. 2004 Apr;47(4):422-31. Epub 2004 Mar 4. A systematic review of medical therapy for anal fissure. Nelson R1.
  7. Identifying the best therapy for chronic anal fissure. Mariusz H Madalinski. World J Gastrointest Pharmacol Ther 2011 April 6; 2(2): 9-16
  8. Nyam DC, Pemberton JH. Long-term results of lateral inter- nal sphincterotomy for chronic anal fissure with particular reference to incidence of fecal incontinence. Dis Colon Rectum 1999; 42: 1306-1310
  9. Anal Fissure. www.nps.org.au
  10. Clinical Practice Guideline for the Management of Anal Fissures. David B. Stewart, Sr., M.D. • Wolfgang Gaertner, M.D. • Sean Glasgow, M.D. John Migaly, M.D. • Daniel Feingold, M.D. • Scott R. Steele, M.D.

Το παραπάνω άρθρο διέπεται από ιατρική δεοντολογία, βασίζεται σε διεθνή ιατρικά άρθρα, δεν είναι διαφημιστικό. Ο σκοπός του είναι η σύντομη ενημέρωση του κοινού. Η ανάγνωση του δεν υποκαθιστά την επίσκεψη στον ειδικό χειρουργό πρωκτολόγο ούτε παρέχει κατευθυντήριες οδηγίες που θα οδηγήσουν το κοινό σε λανθασμένα συμπεράσματα

Επικοινωνία

Τηλέφωνο

2310-230562

Ιατρείο

Μητροπόλεως 46, Θεσσαλονίκη

Email

ioannis_papagiannopoulos@yahoo.com

Παθήσεις του παχέος εντέρου. Κλείσε ραντεβού!