Facebook Pixel

συριγγιο πρωκτου λειζερ

Laser θεραπεία για συρίγγιο πρωκτού

Πίνακας Περιεχομένων

Επιπλοκές από συρίγγιο πρωκτού

Κύρια επιπλοκή από συρίγγιο πρωκτού είναι το απόστημα πρωκτού, γνωστό και ως περιεδρικό απόστημα, το οποίο μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στον ασθενή. Το απόστημα πρωκτού μπορεί να προηγείται του συριγγίου αλλά συχνά αποτελεί και επιπλοκή αυτού. Επιπλέον προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από το συρίγγιο πρωκτού περιλαμβάνουν μόνιμη φλεγμονή με εκροή υγρού, ενόχληση και φαγούρα στην περιοχή, περιορίζοντας έτσι την καθημερινότητα των ασθενών. Η χρόνια φλεγμονή και ο ερεθισμός μπορούν, σε περίπτωση έντονων εξάρσεων και υφέσεων, να προκαλέσουν ανατομικές αλλοιώσεις στον πρωκτικό σωλήνα και κάποιου βαθμού στένωση λόγω του ουλώδους ιστού. Το συρίγγιο πρωκτού μπορεί να επεκταθεί και να μετατραπεί σε σύνθετη ή πολύπλοκη νόσο. Μπορεί επίσης να περάσει σε χρόνια φάση και ύφεση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει εξαφανιστεί. Η διάγνωση του συριγγίου πρωκτού είναι απαραίτητη, όπως και η παρακολούθησή του από εξειδικευμένο γιατρό.

Φωτογραφίες από περιπτώσεις συριγγίου

Οι φωτογραφίες είναι χρήσιμες για την αναγνώριση περιπτώσεων παρόμοιων με τη δική μας, επιτρέποντάς μας να υποπτευθούμε την ύπαρξη συριγγίου και να απευθυνθούμε σε χειρουργό για αντιμετώπιση. Συνεπώς, οι φωτογραφίες μπορούν να είναι βοηθητικές όταν μας κατευθύνουν προς έναν ειδικό, αλλά η χρήση τους για αυτοδιάγνωση και αυτοθεραπεία είναι επισφαλής διαδικασία. Στις φωτογραφίες συχνά παρατηρούμε το συρίγγιο και το ερύθημα, δηλαδή το κοκκίνισμα γύρω από το στόμιο του συριγγίου.

Κόστος θεραπείας περιεδρικού συριγγίου με laser

Η τεχνική θεραπείας του συριγγίου του πρωκτού με λέιζερ είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος που χρησιμοποιεί μια ειδική οπτική ίνα. Η ίνα αυτή εισάγεται στο συρίγγιο και στη συνέχεια εκπέμπει ακτινοβολία, προκαλώντας θερμική αλλοίωση η οποία επιτρέπει στον οργανισμό να επουλώσει και να κλείσει το συρίγγιο. Το κόστος της θεραπείας, σύμφωνα με διαδικτυακές πηγές, κυμαίνεται από 1.200€ έως 4.000€, ανάλογα με την κλινική, τον γιατρό, την πόλη και άλλες παραμέτρους. Οι τιμές αυτές δεν είναι επίσημες και μπορεί να διαφέρουν. Η τεχνική θεραπείας FiLaC (Fistula Laser Closure) γενικά θεωρείται ασφαλής και αποτελεσματική, με καλά ποσοστά επιτυχίας στα περιστατικά που ενδείκνυται.

Ανάρρωση μετά από περιεδρικό συρίγγιο

Η ανάρρωση μετά από χειρουργική επέμβαση για περιεδρικό συρίγγιο εξαρτάται από την επιλεγμένη τεχνική και τον τύπο της αναισθησίας που θα χρησιμοποιηθεί. Εάν εφαρμοστεί συριγγιοτομή, όπου το συρίγγιο κόβεται και αφαιρείται, ο χρόνος ανάρρωσης είναι μεγαλύτερος σε σχέση με τη χρήση λέιζερ, καθώς αυτή η μέθοδος προκαλεί μικρότερο τραύμα και συνεπώς απαιτεί λιγότερο χρόνο ανάρρωσης. Η ταχύτητα επιστροφής στην καθημερινότητα διαφέρει ανάλογα με το περιστατικό, τον γιατρό και την τεχνική που χρησιμοποιείται. Κατά κανόνα, οι ασθενείς επανέρχονται στις δραστηριότητές τους αρκετά γρήγορα, αλλά αυτό μπορεί να διαφέρει ανά περίπτωση.

Τι είναι το δερματικό συρίγγιο;

Ο όρος “δερματικό συρίγγιο” δεν αποτελεί τυπικό ιατρικό όρο που βρίσκουμε σε ιατρικά συγγράμματα, αλλά χρησιμοποιείται ευρέως στις διαδικτυακές αναζητήσεις για πληροφορίες σχετικά με συρίγγια. Ο όρος αναφέρεται σε ένα συρίγγιο που εκβάλει στο δέρμα μέσω ενός στομίου. Στην ιατρική, ο όρος “πρωκτοδερματικό συρίγγιο” περιγράφει μια επικοινωνία μεταξύ του πρωκτού και του δέρματος, γνωστή και ως περιεδρικό συρίγγιο. Άλλοι σχετικοί ιατρικοί όροι περιλαμβάνουν το “εντεροδερματικό συρίγγιο”, που αναφέρεται σε επικοινωνία μεταξύ εντέρου και δέρματος. Επομένως, όταν αναφερόμαστε σε “δερματικό συρίγγιο”, εννοούμε απλώς κάποιο συρίγγιο που καταλήγει στην επιφάνεια του δέρματος μέσω ενός στομίου.

Ποια είναι η καλύτερη αλοιφή για συρίγγιο;

Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να δημιουργείται η εντύπωση ότι κάποια αλοιφή μπορεί να θεραπεύσει ένα συρίγγιο πρωκτού. Το συρίγγιο πρωκτού αποτελεί μια συγκεκριμένη παθολογοανατομική οντότητα, για την οποία δεν υπάρχει ένδειξη χρήσης οποιασδήποτε αλοιφής στη θεραπεία του. Η άποψη ότι το συρίγγιο πρωκτού μπορεί να αντιμετωπιστεί με αλοιφή είναι ιατρικά αβάσιμη. Οι αλοιφές στην περιοχή μπορούν να προκαλέσουν επιπλοκές, όπως ερεθισμούς και χρόνια πρωκτίτιδα.
Το περιεδρικό συρίγγιο συνιστά μια συγκεκριμένη χειρουργική παθολογοανατομική κατάσταση, η οποία αντιπροσωπεύει μια μη φυσιολογική επικοινωνία μεταξύ του αυλού του πρωκτού ή του ορθού και του περιπρωκτικού δέρματος, ως αποτέλεσμα επιπλοκής οξείας περιοεδρικής φλεγμονής ή αποστήματος. Η πεποίθηση ότι μπορεί να θεραπευτεί με αλοιφή είναι αντίθετη με τις αρχές της ιατρικής επιστήμης.

Πώς κλείνει το συρίγγιο;

Το συρίγγιο πρωκτού συνήθως κλείνει μετά από κάποια παρεμβατική θεραπεία. Αν είναι πολύ μικρό και επιφανειακό, δηλαδή δεν αφορά περιεδρικό συρίγγιο αλλά μια μικρή επικοινωνία ή ένα επιφανειακό τυφλό συρίγγιο, μπορεί να εισέλθει σε ύφεση από μόνο του. Ωστόσο, το περιεδρικό συρίγγιο, όπως ορίζεται στην ιατρική ορολογία, για να κλείσει απαιτεί κάποια μορφή θεραπείας, είτε αυτή είναι ελάχιστα επεμβατική, είτε εκτομή, είτε συντηρητική αντιμετώπιση. Μικρά και περιορισμένα συρίγγια μπορούν να εισέλθουν σε ύφεση αυτόματα, κάτι που δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχουν εξαφανιστεί. Διαφορετικό είναι να μην μας ενοχλεί πλέον ένα συρίγγιο και διαφορετικό το να έχει εξαλειφθεί πλήρως.
Όπως αναφέρθηκε, οι χειρουργικές τεχνικές περιλαμβάνουν μεθόδους εκτομής καθώς και τη χρήση διοδικού λέιζερ, γνωστή και ως FiLaC (laser θεραπεία), που δεν απαιτεί κοπή ιστών. Υπάρχουν επίσης και άλλες τεχνικές, οι οποίες δεν θα αναφερθούν σε αυτή την παράγραφο.

Φάρμακα για τη θεραπεία συριγγίου

Όπως έχει ήδη αναφερθεί, η εφαρμογή τοπικών αλοιφών, αναλγητικών ή αντιφλεγμονωδών για την αντιμετώπιση του περιεδρικού συριγγίου, δηλαδή της επικοινωνίας μεταξύ βλεννογόνου και περιπρωκτικού δέρματος, δεν είναι σύμφωνη με τις ιατρικές πρακτικές. Τα φάρμακα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση της λοίμωξης, η οποία μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να προκαλέσει σηπτικά συμπτώματα και να απειλήσει τη ζωή του ασθενούς, είναι τα αντιβιοτικά. Τα αντιβιοτικά πρέπει να χορηγούνται μόνο από εξειδικευμένους ιατρούς και συνήθως βάσει αντιβιογράμματος, όταν υπάρχει διαθέσιμος χρόνος.
Οι ασθενείς με περιεδρικό συρίγγιο πρέπει να συμβουλεύονται έναν ειδικό χειρουργό, ιδανικά έναν χειρουργό που ειδικεύεται στις παθήσεις του πρωκτού. Σε γενικές γραμμές, δεν υπάρχουν φάρμακα ειδικά, για το συρίγγιο, δηλαδή για τον συριγγώδη πόρο που εμφανίζει μερική ή εστιακή επιθηλιοποίηση και επένδυση από κοκκιώδη ιστό. Τα διαθέσιμα φάρμακα αφορούν κυρίως την περιφερική φλεγμονή και λοιμώξεις.

Επικοινωνία

Τηλέφωνο

2310-230562

Ιατρείο

Μητροπόλεως 46, Θεσσαλονίκη

Email

ioannis_papagiannopoulos@yahoo.com

Η εναλλακτική σου στην Εκτομική Χειρουργική