Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου | Πρωκτολόγος Θεσσαλονίκη Ιωάννης Παπαγιαννόπουλος
Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μια κοινή διαταραχή του γαστρεντερικού συστήματος που προσβάλλει πάνω από το 15% του πληθυσμού. Οι ακόλουθες πληροφορίες έχουν σκοπό την πληροφόρηση όσον αφορά τα συμπτώματα, τα αίτια, την διάγνωση και την θεραπεία.
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ορισμός
Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μία από τις κλινικές οντότητες που είναι γνωστές ως λειτουργικές διαταραχές του εντέρου. Ενώ δεν υπάρχουν δομικές ανωμαλίες και τίποτα μη φυσιολογικό δεν φαίνεται στις εξετάσεις, το έντερο μπορεί να μην λειτουργεί κανονικά. Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου μερικές φορές αναφέρεται ως σπαστική εντεροκολίτιδα, σπαστική κολίτιδα. Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου δεν πρέπει να συγχέεται με τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου η οποία αποτελείται κυρίως από δύο νόσους ,την ελκώδη κολίτιδα και την νόσο του Crohn. Είναι σημαντικό ότι η θεραπεία για του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου είναι συντηρητική και η χειρουργική επέμβαση δεν ενδείκνυται.
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου τι είναι
Αποτελεί μία λειτουργική διαταραχή του εντέρου που χαρακτηρίζεται από κοιλιακό πόνο, δυσφορία εντοπισμένη συνήθως σε όλη την κοιλιά, κοιλιακό φούσκωμα καθώς και αλλαγές στις κενώσεις, χωρίς να υπάρχουν τεκμηριωμένες οργανικές διαταραχές.
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, συμπτώματα
Τα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου μπορεί να παρουσιάσουν κοιλιακό άλγος και αλλαγές στην αφόδευση, για παράδειγμα διάρροια, δυσκοιλιότητα ή και τα δύο σε διαφορετικούς χρόνου. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια ή σοβαρά και ποικίλλουν από άτομο σε άτομο. Τα συμπτώματα μπορεί να έρθουν και να φύγουν και μπορεί να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου είναι κοιλιακό άλγος, αίσθημα πληρότητας, αέρια και φούσκωμα. Άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου περιλαμβάνουν κοιλιακές κράμπες, γενικευμένους κοιλιακούς πόνους, αίσθημα ελλιπούς κένωσης του εντέρου. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συχνά όταν υπάρχει αλλαγή στη συχνότητα των κενώσεων του εντέρου. Η δυσφορία του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου συχνά βελτιώνεται μετά από μια κένωση του εντέρου. Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου δεν προκαλεί χειρουργικές παθήσεις όπως συρίγγιο πρωκτού, ραγάδα πρωκτού ή αιμορροϊδοπάθεια
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, αίτια
Ενώ δεν υπάρχει συγκεκριμένη αιτία αυτού του συνδρόμου, τα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου φαίνεται να εμφανίζονται ως αποτέλεσμα μη φυσιολογικής λειτουργίας ή επικοινωνίας μεταξύ του νευρικού συστήματος και των μυών του εντέρου. Στην επιφάνεια του εντέρου εντοπίζονται πολλές νευρικές απολήξεις. Αυτή η μη φυσιολογική ρύθμιση μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του εντέρου ή να το καθιστά πιο ευαίσθητο. Οι μύες του τοιχώματος του εντέρου μπορεί να συστέλλονται πολύ δυνατά ή πολύ αδύναμα, ή ακόμη και πολύ αργά ή γρήγορα σε ορισμένες χρονικές στιγμές. Αν και δεν υπάρχει φυσική απόφραξη στα κόπρανα, ένας ασθενής μπορεί να αισθανθεί τις κράμπες σαν να υπήρχε απόφραξη στη διέλευση των κοπράνων μέσω του παχέος εντέρου.
Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου συμβαίνει σχεδόν δύο φορές συχνότερα στις γυναίκες από τους άνδρες.
Μερικές φορές το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου εμφανίζεται μετά από εντερική λοίμωξη – γνωστό ως μεταμολυσματικό σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Περιβαλλοντικοί παράγοντες, γενετικοί παράγοντες, βακτηριακή υπερανάπτυξη, δυσανεξία στα τρόφιμα, αλλοιωμένη κινητικότητα του εντέρου, εντερική υπερευαισθησία, αλλοιωμένη λειτουργία του νευρικού συστήματος και αλλοιώσεις στην ορμονική ρύθμιση έχουν θεωρηθεί ως πιθανές αιτίες του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.
Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι τα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου δεν προκαλούνται όλα από έναν μόνο μηχανισμό, αλλά είναι το αποτέλεσμα διαφορετικών μηχανισμών που δρουν στο έντερο. Τα εντερικά ερεθιστικά, όπως υδατάνθρακες ή λίπη με χαμηλή πέψη, υπερβολική έκκριση χολής, δυσανεξία σε ορισμένα τρόφιμα και γενετική προδιάθεση για εντερική φλεγμονή μπορεί να διαδραματίσουν όλα ρόλο στην εκδήλωση των συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου. Αυτοί οι διάφοροι παράγοντες που επιδρούν στο έντερο ή στο τοίχωμα του εντέρου μπορεί να ενεργοποιήσουν αντανακλαστικά που αλλάζουν την εντερική λειτουργία ή έκκριση. Όλα τα παραπάνω αλλά επίσης και το στρες μπορεί επίσης να διεγείρουν τις νευρικές απολήξεις στο τοίχωμα του εντέρου οδηγώντας σε εντερική υπερευαισθησία και πόνο.
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και στρες
Το στρες δεν αποτελεί αιτιολογικό παράγοντα για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Δεν είναι ψυχολογική ή ψυχιατρική διαταραχή. Ωστόσο, το συναισθηματικό στρες μπορεί να συμβάλει στην εκδήλωση των συμπτωμάτων. Πολλοί άνθρωποι μπορεί να παρουσιάσουν αυξημένα συμπτώματα στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, όταν είναι νευρικά ή ανήσυχα. Η μείωση των πηγών στρες στη ζωή μας μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, εξετάσεις διάγνωσης
Δεν υπάρχουν ειδικές εξετάσεις για να διαγνώσουμε το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Αντ ‘αυτού, συχνά πραγματοποιείται «διάγνωση με αποκλεισμό», που σημαίνει ότι άλλες ασθένειες πρέπει να αποκλειστούν προτού ονομάσετε το πρόβλημα σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου σε έναν δεδομένο ασθενή. Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για να διαγνωστεί το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου συμπεριλαμβανομένου του κοιλιακού πόνου ή της δυσφορίας τουλάχιστον 3 ημέρες το μήνα τους προηγούμενους 3 μήνες με δύο ή περισσότερα από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: βελτίωση των συμπτωμάτων μετά από την αφόδευση, έναρξη που μπορεί να σχετίζεται με αλλαγή στη συχνότητα των κενώσεων ή / και αλλαγή στη ποιότητα (εμφάνιση) των κοπράνων. Απαιτείται προσεκτικό ιστορικό και φυσική εξέταση από γαστρεντερολόγο, χειρουργό του παχέος εντέρου και του ορθού ή άλλου ιατρού για τον αποκλεισμό πιο σοβαρών νοσημάτων. Οι εξετάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν εξετάσεις αίματος, εξετάσεις κοπράνων, σιγμοειδοσκόπηση ή κολονοσκόπηση και πιθανώς ακτινογραφίες.
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου , άλλα συμπτώματα
Ο πυρετός, η αναιμία, η πρωκτική αιμορραγία και η ανεξήγητη απώλεια βάρους δεν είναι συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου και πρέπει να αξιολογηθούν αμέσως. Άλλα σημεία ή συμπτώματα που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή περιλαμβάνουν: εμφάνιση συμπτωμάτων σε ατομα με ηλικία 50 ετών και άνω, συμπτώματα που ξυπνούν τον ασθενή τη νύχτα, αλλαγές στην ποιότητα των κοπράνων, πρόσφατη χρήση αντιβιοτικών ή οικογενειακό ιστορικό άλλων εντερικών παθήσεων όπως φλεγμονώδης νόσος του εντέρου ή καρκίνος.
Το περιεχόμενο του παρόντος άρθρου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματία υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.