Δυσκοιλιότητα τι είναι
Δυσκοιλιότητα τι είναι
Η χρόνια δυσκοιλιότητα είναι οι σπάνιες κενώσεις του εντέρου (λιγότερο από 3 την εβδομάδα) ή η δύσκολη διέλευση κοπράνων που επιμένει για αρκετές εβδομάδες ή περισσότερο.
Αν και η περιστασιακή δυσκοιλιότητα είναι πολύ συχνή, μερικοί άνθρωποι βιώνουν χρόνια δυσκοιλιότητα που μπορεί να τους επηρεάσει στο να πραγματοποιούν τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Η χρόνια δυσκοιλιότητα μπορεί επίσης να αναγκάσει τους ανθρώπους να πιέσουν και ζοριστούν υπερβολικά για να έχουν μια κένωση με αποτέλεσμα την αύξηση των πιθανοτήτων να έχουν επιπλοκές από την δυσκοιλιότητα.
Η θεραπεία για χρόνια δυσκοιλιότητα εξαρτάται εν μέρει από την υποκείμενη αιτία. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν υπάρχει ποτέ αιτία.
Δυσκοιλιότητα χρόνια
Η χρόνια ιδιοπαθής δυσκοιλιότητα (Chronic idiopathic constipation – CIC) είναι μια από τις πιο συχνές γαστρεντερικές διαταραχές, με παγκόσμιο επιπολασμό 14%. Είναι συχνότερο στις γυναίκες και ο επιπολασμός της αυξάνεται με την ηλικία.
Δυσκοιλιότητα χρόνια υπότυποι
Υπάρχουν τρεις υποτύποι της χρόνια ιδιοπαθούς δυσκοιλιότητας:
- δυσυνεργική αφόδευση (dyssynergic defecation),
- δυσκοιλιότητα βραδείας διέλευσης (slow transit constipation)
- και δυσκοιλιότητα φυσιολογικής διέλευσης (normal transit constipation) που είναι ο πιο κοινός υπότυπος.
Δυσκοιλιότητα αξιολόγηση
Η κλινική αξιολόγηση του ασθενούς με δυσκοιλιότητα απαιτεί προσεκτική λήψη ιστορικού, προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν συμπτώματα που θα απαιτούσαν περαιτέρω διερεύνηση για να αποκλειστεί η παρουσία κακοήθειας του παχέος εντέρου. Θα πρέπει να γίνει έλεγχος για υπερασβεστιαιμία, υποθυρεοειδισμό και κοιλιοκάκη με κατάλληλες εξετάσεις αίματος. Θα πρέπει να διενεργηθεί ψηφιακή αφοδευσιογραφία για να αξιολογηθεί η δυσλειτουργική αφόδευσης. Εάν υπάρχει υποψία, θα πρέπει να διεξαχθεί περαιτέρω διερεύνηση με ορθοπρωκτική μανομετρία.
Δυσκοιλιότητα αντιμετώπιση
Η ορθοπρωκτική βιοανάδραση μπορεί να προσφερθεί σε ασθενείς με δυσλειτουργική αφόδευση ως μέσο διόρθωσης της σχετικής βλάβης του πυελικού εδάφους, του κοιλιακού τοιχώματος και της ορθικής λειτουργίας. Οι τροποποιήσεις του τρόπου ζωής, όπως η αύξηση των φυτικών ινών, είναι το πρώτο βήμα για τη διαχείριση της χρόνιας ιδιοπαθούς δυσκοιλιότητας.. Εάν οι ασθενείς δεν ανταποκρίνονται σε αυτές τις απλές αλλαγές, τότε θα πρέπει να δοκιμαστεί η θεραπεία με ωσμωτικά και διεγερτικά καθαρτικά. Οι ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στα παραδοσιακά καθαρτικά ( γλυκερίνη με ωσμωτική κυρίως δράση) λαμβάνουν θεραπεία με προκινητικά καθαρτικά όπως προυκαλοπρίδη (prucalopride), λινακλοτίδη.
Δυσκοιλιότητα χειρουργείο
Εάν δεν υπάρχει ανταπόκριση στη φαρμακολογική θεραπεία, μπορεί να εξεταστεί η χειρουργική επέμβαση, αλλά είναι κατάλληλη μόνο για ένα προσεκτικά επιλεγμένο υποσύνολο ασθενών με αποδεδειγμένη δυσκοιλιότητα βραδείας διέλευσης.
Δυσκοιλιότητα συμπτώματα
Τα σημεία και τα συμπτώματα της χρόνιας δυσκοιλιότητας περιλαμβάνουν:
- Λιγότερες από τρεις κενώσεις την εβδομάδα
- Αφυδατωμένα ή σκληρά κόπρανα
- Πίεση και ζόρισμα για τις κενώσεις
- Αίσθηση σαν να υπάρχει απόφραξη στο ορθό σας που εμποδίζει τις κενώσεις του εντέρου
- Αίσθηση σαν να μην μπορείτε να αδειάσετε εντελώς το έντερο
- Χρειάζεστε βοήθεια με χειρισμούς για την πραγματοποίηση της κένωσης, όπως χρησιμοποιώντας τα χέρια σας για να πιέσετε την κοιλιά σας και χρησιμοποιώντας ένα δάχτυλο για να αφαιρέσετε τα κόπρανα από το ορθό σας
Η δυσκοιλιότητα μπορεί να θεωρηθεί χρόνια εάν έχετε παρουσιάσει δύο ή περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα τους τελευταίους τρεις μήνες.
Δυσκοιλιότητα προβλήματα
Οι επιπλοκές της χρόνιας δυσκοιλιότητας περιλαμβάνουν:
- Πρησμένες φλέβες στον πρωκτό σας (αιμορροΐδες). Η έντονη πίεση που ασκείται κατά την αφόδευση μπορεί να προκαλέσει διόγκωση του φλεβικού δικτύου (αιμορροΐδες) με αποτέλεσμα την δημιουργία αιμορροϊδοπάθειας ή την επιδείνωση της, με αποτέλεσμα διογκώσεις, πρήξιμο μέσα και γύρω από τον πρωκτό σας.
- Σχισμένο δέρμα στον πρωκτό σας (πρωκτική ραγάδα). Μεγάλο ή σκληρά κόπρανα μπορούν να προκαλέσουν μικροσκοπικά σχισίματα στον πρωκτό.
- Κόπρανα που δεν μπορούν να αποβληθούν και συσσωρεύονται στο ορθό. Η χρόνια δυσκοιλιότητα μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση σκληρυσμένων κοπράνων και αδυναμία αποβολής
- Παχύ έντερο που προεξέχει από τον πρωκτό ( πρόπτωση ορθού). Η έντονη προσπάθεια για κένωση μπορεί να προκαλέσει την πρόπτωση του ορθού και να προεξέχει από τον πρωκτό.
Δυσκοιλιότητα πρόληψη
Τα ακόλουθα μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε την ανάπτυξη χρόνιας δυσκοιλιότητας.
- Συμπεριλάβετε πολλά τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες στη διατροφή σας, όπως φασόλια, λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως και πίτουρο.
- Τρώτε λιγότερα τρόφιμα με χαμηλές ποσότητες φυτικών ινών, όπως μεταποιημένα τρόφιμα και γαλακτοκομικά προϊόντα και προϊόντα κρέατος.
- Πίνετε πολλά υγρά.
- Μείνετε όσο πιο ενεργοί γίνεται και προσπαθήστε να κάνετε τακτική άσκηση.
- Προσπαθήστε να διαχειριστείτε το άγχος.
- Μην αγνοείτε την επιθυμία για κένωση.
- Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά που αρχίζουν να τρώνε στερεά τρόφιμα έχουν πολλές φυτικές ίνες στη διατροφή τους.
Βιβιογραφία
- Comparison of Efficacy of Pharmacological Treatments for Chronic Idiopathic Constipation: A Systematic Review and Network Meta-Analysis. Alfred D Nelson 1 , Michael Camilleri 1 , Sakkarin Chirapongsathorn 1 , Priya Vijayvargiya 1 , Nelson Valentin 1 , Andrea Shin 2 , Patricia J Erwin 1 , Zhen Wang 3 , M Hassan Murad
- Constipation: Evaluation and Management Bhairvi Jani, MD. Elizabeth Marsicano, MDcorresponding author
- Recent Advances in Understanding and Managing Chronic Constipation. David O Prichard 1 , Adil E Bharucha
Το παραπάνω άρθρο διέπεται από ιατρική δεοντολογία, βασίζεται σε διεθνή ιατρικά άρθρα, δεν είναι διαφημιστικό και ο σκοπός του είναι η σύντομη ενημέρωση του κοινού. Η ανάγνωση του δεν υποκαθιστά την επίσκεψη στον ειδικό χειρουργό πρωκτολόγο, ούτε παρέχει κατευθυντήριες οδηγίες που θα οδηγήσουν το κοινό σε λανθασμένα συμπεράσματα
“Γενικά ένα άτομο χαρακτηρίζεται δυσκοίλιο όταν οι κενώσεις αποτελούνται από μικρή ποσότητα σκληρών κοπράνων, συνήθως λιγότερο από 3 φορές την εβδομάδα ενώ προσλαμβάνει τουλάχιστον 19 gr φυτικών ινών ημερησίως.”