Πόνος στην τουαλέτα

Πόνος Στην Τουαλέτα – Αίτια και ανριμετώπιση. Πρωκτολογικό Ιατρείο – Παπαγιαννόπουλος Ιωάννης, 2310/230562, Θεσσαλονίκη.

Πόνος στην τουαλέτα

Πόνος στην Τουαλέτα

Ο πόνος στην τουαλέτα είναι ένα σύμπτωμα το οποίο μπορεί να περιορίσει τη ζωή του ασθενούς. Αποτελεί σε κάποιους ανθρώπους καθημερινό πρόβλημα που τους εμποδίζει να έχουν μια ομαλή ροή στην ημέρα τους. Ας δούμε κάποιους λόγους για τους οποίους μπορεί κάποιος να έχει μια επώδυνη κένωση.

Πόνος στην Τουαλέτα  και Δυσκοιλιότητα

Δυσκοιλιότητα ειναι να  πηγαίνουμε λιγότερο από 3 φορές την εβδομάδα στην τουαλέτα ή το να ζοριζόμαστε και να πονάμε στην κένωση. Η δυσκοιλιότητα συνήθως είναι πολυπαραγοντική, αλλά κυρίως οφείλεται στις διατροφικές μας συνήθειες. Όταν κάποιος τρώει φαγητά με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πίνει λίγο νερό, τότε ο οργανισμός αδυνατεί να δημιουργήσει μαλακά κόπρανα και αρχίζουν τα προβλήματα της δυσκοιλιότητας. Κάποιες φορές η λήψη φαρμάκων μπορεί επίσης να προκαλέσει δυσκοιλιότητα.

Εσωτερικές Αιμορροΐδες | Πρωκτολόγος Θεσσαλονίκη Ιωάννης ΠαπαγιαννόπουλοςΕσωτερικές και εξωτερικές αιμορροιδες μπορεί να προκαλούν πόνο

Πόνος στην Τουαλέτα και Αιμορροΐδες

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο μπορεί να πονέσουμε όταν πηγαίνουμε στην τουαλέτα είναι η αιμορροιδοπάθεια δηλαδή οι αιμορροΐδες. Οι αιμορροΐδες αποτελούν μια ανατομική δομή που υπάρχει σε όλους τους ανθρώπους η πάθηση όμως των αιμορροϊδων δηλαδή αιμορροϊδοπάθεια δεν υπάρχει σε όλους τους ανθρώπους. Παρόλα αυτά είναι πάρα πολύ συχνή πάθηση και τις συναντάμε σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Τα προβλήματα που απορρέουν όταν κάποιος έχει αιμορροϊδοπάθεια δηλαδή αιμορροϊδες που νοσούν, μπορούν σε περιπτώσεις να δώσουν πόνο κατά την κένωση. Για παράδειγμα μια εξωτερική θρομβωμένη αιμορροϊδα μπορεί να δώσει πόνο.

Το πρώτο και βασικότερο όλων ,ιδιαίτερα όχι σε νέους ασθενείς, με επιβαρυμένο ιστορικό οικογενειακό, αποτελεί η σωστή διάγνωση και ο αποκλεισμός παθήσεων πολύ σοβαρότερων από τις αιμορροϊδες. Και ο λόγος είναι ότι αν μας διαφύγει η ύπαρξη σοβαρού προβλήματος τα αποτελέσματα και οι συνέπειες θα είναι σοβαρές.

“Ο πόνος κατά την κένωση είναι ένα σύμπτωμα το οποίο μπορεί να περιορίσει τη ζωή του ασθενούς”

Πόνος στην Τουαλέτα / απόστημα συρίγγιο πρωκτού

Ποιες είναι οι πιο συχνές λοιμώξεις πέριξ του πρωκτού που μπορεί να δώσουν πόνο στην περιοχή; το απόστημα πρωκτού , το συρίγγιο πρωκτού, και ο συνδυασμός αυτών των 2 μπορεί να προκαλέσουν πόνο στην περιοχή.

Ο διαχωρισμός και η σωστή διάγνωση είναι πολύ βασική για τη σωστή θεραπεία. Τα αποστήματα αποτελούν την οξεία φάση ενώ τα συρίγγια στη χρόνια φάση μιας λοίμωξης του πρωκτού. Η θεραπεία αποστήματος του πρωκτού είναι η αφαίρεση του περιεχομένου της κοιλότητας που έχει σχηματιστεί δηλαδή του πύου ή του ρυπαρού υγρού. Αυτό ονομάζεται τη χειρουργική διάνοιξη παροχέτευση.

Το πώς θα συμβεί αυτό εξαρτάται από την τεχνική που θα χρησιμοποιήσουμε. Το να δώσουμε αντιβίωση πρώτα από όλα, έχει πολύ περιορισμένη αποτελεσματικότητα, δεύτερον μπορεί να συγκαλύψει τη λοίμωξη προσωρινά και την επέκτασή της σε δεύτερο χρόνο, και τρίτον, μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη ανθεκτικών στελεχών μικροβίων τα οποία εγκαθίστανται στην περιοχή και μειώνουν κατά πολύ τις πιθανότητες να γίνει καλά ο ασθενής ακόμα και με χειρουργείο.

Η χορήγηση αντιβιοτικής αγωγής έχει συγκεκριμένες ενδείξεις τις οποίες θα αναλύσουμε σε ένα άλλο άρθρο. Κάποιες φορές είναι απολύτως απαραίτητη χωρίς να αποτελεί η ίδια από μόνη της τη θεραπεία του αποστήματος. Κάθε φορά που έρχεται ασθενής με απόστημα θα πρέπει να διευκρινίζεται αν ο ασθενής είναι σηπτικός ή όχι.

Πόνος στην Τουαλέτα – ελκώδης κολίτιδα, νόσος του κρον

Η ελκώδης κολίτιδα είναι νόσος του παχέος εντέρου που δεν προσβάλλει το λεπτό έντερο εκτός αν αναπτυχθεί σε ασθενείς που έχουν πολύ σοβαρή νόσο -τελική ειλειτιδα.  Η νόσος του κρον από την άλλη μεριά, προσβάλλει και το παχύ έντερο αλλά και το λεπτό έντερο. Η νόσος του crohn μπορεί να επηρεάσει ή και τα 2 μαζί ή ξεχωριστά.

Η ελκώδης κολίτιδα μπορεί να δώσει τοπικές βλάβες στην περιοχή του πρωκτού και του ορθού οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν πόνο. Αποστήματα συρίγγια πρωκτού, στενώσεις.

Η νόσος του κρον και αυτή μπορεί να δώσει πρωκτικές βλάβες ακόμα αποστήματα συρίγγια ραγάδες η πρωκτικές βλάβες μερικές φορές αποτελούν και την αφορμή να διαγνωστεί η νόσος του κρον.

Πόνος στην Τουαλέτα – Δερματικές παθήσεις πρωκτού

Πολύ συχνά ο ασθενής μπορεί να έχει ενόχληση ή πόνο ακόμα δυσφορία περιπρωκτικά λόγω δερματολογικών προβλημάτων της περιοχής. Από μια απλή περί πρωκτίτιδα, έως μια σοβαρή πρωκτίτιδα. Ψωρίαση, κονδυλώματα, έκζεμα καθώς και άλλες παθήσεις του δέρματος μπορούν να δώσουν συμπτώματα στην περιοχή του πρωκτού.

Πόνος στην Τουαλέτα – Ραγάδα πρωκτού

Μια πολύ συχνή πάθηση που αναφέρεται στην αιτιολογία ο προκαλεί πόνο κατά την κένωση. Η ραγάδα του πρωκτού μπορεί να δώσει πόνο και μετά την κένωση σε συνέχεια από αυτή, ή με κάποιο κενό που μεσολαβεί μεταξύ αφόδευσης και έναρξης των συμπτωμάτων. Η ραγάδα του πρωκτού μπορεί να είναι πρωτοπαθής δευτεροπαθής. Συνήθως σχετίζεται με δυσκοιλιότητα.

 

 

Το παραπάνω άρθρο δεν είναι διαφημιστικό και ο σκοπός του είναι η σύντομη ενημέρωση του κοινού. Η ανάγνωση του δεν υποκαθιστά την επίσκεψη στον ειδικό χειρουργό ούτε παρέχει κατευθυντήριες οδηγίες που θα οδηγήσουν το κοινό σε λανθασμένα συμπεράσματα

Screen Shot 2017 12 02 at 20.18.58

Οι θρομβωμένες εξωτερικές αιμορροΐδες,  προκαλούν πόνο. Μάθε περισσότερα

Απόστημα πρωκτού

Το απόστημα προκαλεί πόνο. Μάθε περισσότερα

Ραγάδα πρωκτού | Πρωκτολόγος Θεσσαλονίκη

Η ραγάδα πρωκτού προκαλεί πόνο. Μαθε περισσότερα