Κύστη κόκκυγος Αιτίες

Laser Proctology Center

Μητροπόλεως 46, Θεσσαλονίκη

Κύστη κόκκυγος

Η κύστη κόκκυγος προκαλείται από μία χρόνια φλεγμονή στο δέρμα και στο υποδόριο λίπος συνήθως στην περιοχή του κόκκυγα. Σε μία ιατρική μελέτη που έγινε σε 298 άτομα, για τους παράγοντες που προδιαθέτουν στην εμφάνιση κύστης κόκκυγα, βρέθηκε ότι η παχυσαρκία το οικογενειακό ιστορικό και η έντονη τριχοφυΐα αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες για την εμφάνιση της νόσου, ενώ παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της.

Κυστη κόκκυγος αιτίες, χρόνια φλεγμονή

Η κύστη κόκκυγος, αποτελεί μία χρόνια φλεγμονή που εμφανίζεται περισσότερο σε νεαρούς άντρες και προκαλεί μία σημαντική χρονική απουσία, από τη δουλειά και το σχολείο. Για πρώτη φορά έχει περιγραφή 1833 και οι πρώτες επεμβάσεις περιγράφηκαν το 1844. Τα συμπτώματα ποικίλουν από ασυμπτωματικές τρυπούλες στο δέρμα με χρόνια φλεγμονή και ενόχληση μέχρι μεγάλα αποστήματα που απαιτούν χειρουργικές άμεσες επεμβάσεις.

αιτία της κύστης κόκκυγος

Η αιτία της κύστης κόκκυγος έχει αποτελέσει αντικείμενο έντονης διαφωνίας στην επιστημονική.   Ενώ μέχρι το πρώτο μισό του 20ου αιώνα υπήρχε η θεωρεία της συγγενούς αιτιολογίας από το 1992 και μετά ο Καρυδάκης περιέγραψε την εμπλοκή του δέρματος και των τριχών, σε μία βαθιά μεσογλουτιαία πτυχή, συνδέοντας της ανάπτυξη της κύστη κόκκυγος μα τους παραπάνω παράγοντες. Υποστήριξε με τον τρόπο αυτό την θεωρεία ότι η κύστη κόκκυγος δημιουργείται και δεν προϋπάρχει, άρα είναι επίκτητη νόσος.

 Κύστη κόκκυγος οικογενειακό ιστορικό

Το οικογενειακό ιστορικό,  ο αρσενικό φύλο,  οι σεξουαλικές ορμόνες (στεροειδείς ορμόνες, ανδρογόνα, προγεστερόνη κτλ) και το επίπεδό τους, η νεαρή ηλικία, η ύπαρξη τοπικού τραύματος,  η έντονη τριχοφυΐα και η έντονη εφίδρωση, αναγνωρίστηκαν ως παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη κύστης κόκκυγος.  Ο μέσος όρος του δείκτη μάζας σώματος (BMI) των ασθενών, έχει αναφερθεί σε ιατρικές μελέτες να είναι πάνω από 25 (χιλιόγραμμα ανά τετραγωνικό μέτρο ), το οποίο σημαίνει ότι οι περισσότεροι από τους ασθενείς που είχαν εμφανίσει κύστη κόκκυγος ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

 Κύστη κόκκυγος Ηλικία

Η ηλικία, ποσοστό λιπώδους ιστού, και ο δείκτη μάζας σώματος (BMI) σε μία άλλη μελέτη ανέδειξε ότι η παχυσαρκία προδιαθέτει μέχρι και 13% για κύστη κόκκυγος ενώ το να είσαι τώρα είναι κάποιος υπέρβαρος στο 37%. Τα παραπάνω συμβαίνουν γιατί δημιουργείται μία βαθιά μεσογλουτιαία πτυχή με υγρασία και εύθρυπτες τρίχες και δέρμα που τραυματίζεται εύκολα, σε υπέρβαρους και παχύσαρκους ασθενείς. Οι παράγοντες αυτοί προδιαθέτουν για τη δημιουργία κύστη κόκκυγος.

 Κύστη κόκκυγος τρίχες

Η εισαγωγή κομμένων τριχών σε μικρές ήδη υπάρχουσες τρυπούλες στη μεσογλουτιαία στιγμή η σε εκδορές λόγω τραύματος από διάφορες κινήσεις στην περιοχή των γλουτών αποτελούν το κύριο πρόβλημα με το οποίο δημιουργείται φλεγμονή και τοπική λοίμωξη σε ασθενείς που είναι παχύσαρκοι οι υπέρβαροι.

Το οικογενειακό ιστορικό για κύστη κόκκυγος περιγράφηκε το 1974 και κατόπιν επιβεβαιώθηκε από μία άλλη Μελέτη. Σε αυτές τις μελέτες Αναφέρθηκε ότι το 23% με 38% των ατόμων που είχαν Κύστη κόκκυγος υπήρχαν στην οικογένειά τους άτομα που είχαν νοσήσει από την ίδια ασθένεια, συμπεραίνοντας με αυτό τον τρόπο ότι το οικογενειακό ιστορικό αποτελεί προδιαθεσικό παράγοντα για την ανάπτυξη κύστης κόκκυγος.

 Κύστη κόκκυγος και τριχοφυΐα

Σε μία άλλη Μελέτη το οικογενειακό ιστορικό αποδείχτηκε ότι συναντάται πολύ πιο συχνά σε ασθενείς που έχουν έντονη τριχοφυΐα και έντονη τάση για να ιδρώνουν.  Το συμπέρασμα από αυτή τη μελέτη ήταν ότι σε άτομα που στην οικογένεια έχουν έντονη τριχοφυΐα συχνά συναντάται κύστη κόκκυγος και η έντονη αυτή τριχοφυΐα αποτελεί προδιαθεσικό παράγοντα. Οταν δε, με την έντονη τριχοφυΐα συνδυάζονται μεγάλες περίοδοι καθίσματος, καθημερινά, δηλαδή πάνω από 4 ώρες, οι πιθανότητες ανάπτυξης κύστη κόκκυγα είναι αυξημένες. Το παρατεταμένο κάθισμα για πάνω από τέσσερις ώρες την ημέρα λόγω εργασίας ή συνηθειών σε συνδυασμό με έντονη τριχοφυΐα, αποτελούν επιβαρυντικό παράγοντα για την ανάπτυξη ή την επιδείνωση κύστης κόκκυγος.

Κύστη κόκκυγος και ορμόνες

Όσον αφορά την σχέση της κύστης κόκκυγα με τις σεξουαλικές ορμόνες, το επίπεδο τεστοστερόνης στις γυναίκες δεν είχε καμία διαφορά μεταξύ των ασθενών με ή χωρίς έντονη τριχοφυΐα. Ενώ τα επίπεδα της γυναικείας τεστοστερόνης δεν ήταν σημαντικά διαφορετικά σε ασθενείς με ή χωρίς υπερτρίχωση η γυναικεία προγεστερόνη ήταν σημαντικά υψηλότερη σε αυτούς τους ασθενείς. Οι στεροειδείς ορμόνες εκτός από τα ανδρογόνα έχουν μία ήπια επίδραση στην ανάπτυξη των τριχών αλλά είναι δύσκολο να εκτιμηθούν οι άμεσες επιδράσεις κυρίως προγεστερόνης επειδή επηρεάζεται από το επίπεδο των ανδρογόνων.  Τα σεξουαλικά στεροειδή μπορεί να έχουν μία ήπια επίδραση στην υπερτρίχωση που σχετίζεται βέβαια άμεσα με την παρουσία της κύστης κόκκυγος

 Κύστη κόκκυγος αιτίες, άντρες

Έχει παρατηρηθεί μεγάλη επίπτωση της κύστης κόκκυγος σε ηλικίες 12-18 ετών.  η συχνότητα εμφάνισης είναι τρεις με εφτά φορές υψηλότερη στους ενήλικες άνδρες από ότι στις γυναίκες. Μέχρι το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα η επιστημονική κοινότητα πίστευε και εστίαζε περισσότερο στην κύστη κόκκυγος ως συγγενή πάθηση. Αργότερα ο Καρυδάκης, με μελέτες υπέδειξε ότι υπάρχει συσχέτιση με τους προδιαθεσικούς παράγοντες, όπως αυξημένη τριχοφυΐα στο σώμα, μία βαθιά μεσογλουτιαια πτυχή, παρατεταμένη έκθεση του δέρματος σε εγκλωβισμένη υγρασία, υπερβολικό χρόνο σε καθιστική θέση, κακή υγιεινή, υπερβολικό βάρος.

Κυστη κοκκυγος αιτίες, επικτητη νόσος

Τα παραπάνω φαίνεται να αποτελούν προδιαθεσικούς παράγοντες και για εμφάνιση της κύστης κόκκυγα αιτίες, δειχνοντας την νόσο ως επίκτητη. προς επι που αναφέρουν ότι η αύξηση βάρους είναι αποτέλεσμα λιγότερες κινήσεις και δίαιτας υψηλής θερμιδικής αξίας αναφέρουν ότι η εμβάθυνση της μεσογλουτιαίας πτυχής και η αύξησή του τραύματος τους θύλακες της τρίχας που υπάρχουν στην περιοχή μπορούν να προκαλέσουν την κύστη κόκκυγος στα παιδιά και εφήφους.

Κύστη κόκκυγος αιτίες, εφηβεία

Ιδιαίτερα στις γυναίκες, ο δείκτης μάζας σώματος αυξάνεται μπορεί να αυξηθεί κατά την εφηβεία. Ενας υψηλός δείκτης μάζας σώματος, αυξάνει τα επίπεδα της εφηβικών ορμονών, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πρώιμη εφηβεία και πιθανή αυξημένη τριχοφυΐα. Μελέτες έχουν δείξει συσχέτιση μεταξύ παχυσαρκίας, τριχοφυΐας και κύστης κόκκυγος.

Κύστη κόκκυγος αιτίες, υγιεινή

Πολλές μελέτες έχουν δείξει οτι η καλή υγιεινή στην περιοχή, μειώνει τον κίνδυνο για κύστη κόκκυγος, ενώ αντιθέτως η κακή υγιεινή στην περιοχή αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου καθώς και τις πιθανότητες επιπλοκών και υποτροπής μετά από χειρουργείο.  σε μία Μελέτη βρέθηκε ότι ο κίνδυνος για Ανάπτυξη κύστης κόκκυγος είναι 6,3 φορές ψηλότερος σε άτομα που έκαναν λιγότερο από δύο φορές την εβδομάδα μπάνιο, σε σχέση με αυτά που έκαναν πάνω από τρεις φορές την εβδομάδα. Αυτή η επίδραση και η συσχέτιση πιστεύεται έχει να κάνει με την αφαίρεση  εγκλωβισμένων τριχών από την μεσογλουτιαία αύλακα. Οι τρίχες αυτές, αν  απομακρυνθούν, μπορεουν στη συνέχεια θα  να εισχωρήσουνστο υποδόριο και να αποτελέσουν αιτία εμφάνισης κύστης κόκκυγος.

Κύστη κόκκυγος αιτίες, οικογενειακό ιστορικό

Το οικογενειακό ιστορικό συμβάλλει και αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης. Μία  μελέτη έδειξε ότι η εμφάνιση κύστης κόκκυγος έχει σχέση με το οικογενειακό ιστορικό στους εφήβους και όχι τόσο στους ενηλίκους.

Κύστη κόκκυγος αιτίες, λοίμωξη τραύματος

Η λοίμωξη στο χειρουργικό τραύμα ήταν η πιο συχνή επιπλοκή τόσο σε ασθενείς με έντονη τριχοφυΐα όσο και σε ασθενείς χωρίς. Τα ποσοστά εμφάνισης όμως, κύστης κόκκυγος, δεν ήταν διαφορετικά.

Κύστη κόκκυγος αιτίες, εφίδρωση, αυξημένο βάρος

Το ποσό εύθραυστο γινόταν το δέρμα της μεσογλουτιαίας πτυχής από χρόνια υπερβολική εφίδρωση, σε συνδυασμό με έναν υψηλό δείκτη μάζας σώματος, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επιπλοκών του τραύματος.  ποια άτομα με υψηλό δείκτη μάζας σώματος τα οποία μπορεί να είναι παχύσαρκα η υπέρβαρα, ο ιδρώτας που εγκλωβίζεται λόγω της έντονης εφίδρωσης, προκαλεί έναν ερεθισμό χρόνιο στην περιοχή,  κάνοντας το δέρμα ευερέθιστο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την προδιάθεση για μικροτραύματα. Η εισαγωγή και ο εγκλωβισμός τριχών και νεκρών ξένων σωμάτων (κομματιών τριχών) στο δέρμα και υποδόριο, θα αποτελέσουν την αιτία της φλεγμονής και αντιδρασης που θα οδηγήση στην εμφανιση κύστης κόκκυγος.

 

 

Το παραπάνω άρθρο διέπεται από ιατρική δεοντολογία, βασίζεται σε διεθνή ιατρικά άρθρα, δεν είναι διαφημιστικό και ο σκοπός του είναι η σύντομη ενημέρωση του κοινού. Η ανάγνωση του δεν υποκαθιστά την επίσκεψη στον ειδικό χειρουργό πρωκτολόγο, ούτε παρέχει κατευθυντήριες οδηγίες που θα οδηγήσουν το κοινό σε λανθασμένα συμπεράσματα