Πρωκτολόγος Παπαγιαννόπουλος Ιωάννης

2310-230562, Μητροπόλεως 46, Θεσσαλονίκη

Αίμα στα κόπρανα | Πρωκτολόγος Θεσσαλονίκη Ιωάννης ΠαπαγιαννόπουλοςΑίμα στα κόπρανα

Αίμα στα κόπρανα, τι είναι

Αιμορραγία από τον πρωκτό ή πρωκτορραγία, καλείται η απώλεια αίματος από την πρωκτική σχισμή – πρωκτό. Η αιμορραγία του πρωκτού αναφέρεται και ως αιμορραγία του ορθού ή του παχέος εντέρου.

Το χρώμα του αίματος που εξέρχεται από τον πρωκτό, υποδηλώνει κάποιες φορές την προέλευση του. Αν είναι ανοιχτό κόκκινο συνήθως προέρχεται από κοντά, δηλαδή από τον πρωκτικό σωλήνα. Αν είναι μαύρο σκούρο ή αναμεμιγμένο με κόπρανα προέρχεται συνήθως από τμήματα του εντέρου που βρίσκονται σε απόσταση από τον πρωκτό.

Σ’ αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε τα κύρια αιτία αιμορραγίας από τον πρωκτό – ορθό.

Αίμα στα κόπρανα, τι σημαίνει

Το αίμα στα κόπρανα πολύ συχνά μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ανησυχία. Για τους περισσότερους ανθρώπους, το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό τους είναι ότι το αίμα στα κόπρανα, αποτελεί ένα σημάδι καρκίνου του παχέος εντέρου. Αν και το αίμα στα κόπρανα θεωρείται ένα πολύ ανησυχητικό σημείο και σύντομα, δεν σημαίνει αυτόματα οτι το αίτιο είναι καρκίνος του πρωκτού ή του παχέος εντέρου.

Αίμα στα κόπρανα αιτίες

Ας δούμε λοιπόν κάποιες από τις πιθανές παθήσεις που το προκαλούν

  1. Αιμορροΐδες
  2. Ραγάδα πρωκτού
  3. Πολύποδες ορθού
  4. Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου
  5. Καρκίνος παχέος εντέρου
  6. Εκκολπώματα
  7. Πρωκτίτιδα
  8. Ορθίτιδα
  9. Σεξουαλικώς μεταδιδόμενη ορθίτιδα
  10. Συρίγγιο πρωκτού

Αίμα στα κόπρανα αιμορροΐδες

Στο εσωτερικό του πρωκτού, μπορούν αναπτυχθούν οι αιμορροϊδικοί όζοι οι οποίοι αποτελούν επιπλοκή των αιμορροΐδων. Εκδηλώνονται ως μικροί ψηλαφητή όγκοι που συνήθως αιμορραγούν κατά την κένωση. Αυτό συμβαίνει συχνότερα σε περιπτώσεις που η κένωση έχει μεγάλη διάρκεια και συνοδεύεται από έντονη προσπάθεια. Οι αιμορροΐδες συναντώνται σε οποιαδήποτε ηλικία, σχετίζονται όμως με παράγοντες κινδύνου όπως:

  • Εγκυμοσύνη
  • χρόνια δυσκοιλιότητα
  • έντονη προσπάθεια στην κένωση
  • αυξημένος χρόνος παραμονής προ την αφόδευσή
  • Παχυσαρκία
  • δυσκοιλιότητα
  • σκληρά κόπρανα
  • δίαιτα διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

H συντηρητική αντιμετώπιση της αιμορροΐδων κάποιες φορές μπορεί να αναχαιτίσει την επιδείνωση το συμπτωμάτων. Υιοθετώντας μία διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πίνοντας αρκετό νερό ώστε να υπάρχει σωστή ενυδάτωση, η σύσταση των κοπράνων θα είναι τέτοια ώστε να μειώθεί η προσπάθεια κατά την αφόδευσή.

Σε περίπτωση που η συντηρητική θεραπεία αποτύχει, εφόσον υπάρχουν συμπτώματα που ταλαιπωρώ τον ασθενή τότε θα πρέπει να επιλογή κάποιου είδους επέμβαση, η χειρουργική επέμβαση είναι η λύση. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει ελάχιστα επεμβατική τεχνική για την αντιμετώπιση των αιμορροΐδων η οποία μειώνει το μετεγχειρητικό πόνο.

Αίμα στα κόπρανα  από αιμορροΐδες μπορεί να σχετίζεται με

  • αίμα κατά την αφόδευση χωρίς πόνο

  • αιμορροΐδες αίμα από αντιμετώπιση

  • βλέννα με αίμα στα κόπρανα

  • αίμα στα κόπρανα μια φορά

  • ζωηρό κόκκινο αίμα στα κόπρανα

  • αίμα στα κόπρανα με χαμηλό αιματοκρίτη

Ραγάδα πρωκτού

Η ραγάδα πρωκτού εμφανίζεται όταν μετά από ένα τραύμα στο πρωκτικό βλεννογόνο δημιουργείται ένα σκίσιμο, με αποτέλεσμα τον έντονο πόνο και την αιμορραγία από τον πρωκτό.

Αίμα στα κόπρανα  από ραγάδα μπορεί να σχετίζεται με

  • αίμα κατά την αφόδευση με πόνο

  • φρέσκο αίμα στα κόπρανα

  • αίμα στα κόπρανα μετά την κένωση

  • ζωηρό κόκκινο αίμα στα κόπρανα

Στην οξεία φάση, δηλαδή, όταν θα πρωτοεμφανιστεί, η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική με χρήση φαρμάκων. Μία διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, μπορεί να βοηθήσει προκαλώντας μαλάκα κόπρανα και τραυματίζοντας λιγότερο την περιοχή σε κάθε κένωση.

Κρέμες η αλοιφές μπορούν να συνταγογραφηθούν. Τα ποσοστά επιτυχούς αποτελεσματικότητας είναι χαμηλά. Στις περιπτώσεις που η συντηρητική αντιμετώπιση αποτύχει ή σε περιπτώσεις χρόνιου πόνου και χρόνιας ραγάδας πρωκτού έχει ένδειξη η χειρουργική επέμβαση. Τα τελευταία χρόνια λίγο τώρα επεμβατικές τεχνικές αντικαθιστούν τις ακρωτηριάστηκες επεμβάσεις όπως η θεραπεία για ραγάδα πρωκτού με laser.

 Πρωκτίτιδα και απώλεια αίματος

Η πρωκτίτιδα είναι μία φλεγμονή του βλεννογόνου του πρωκτού, και συχνά προκαλεί έντονο πόνο στον πρωκτού και αίμα στον πρωκτό.

Αίμα με κόπρανα στην ορθίτιδα

Η ορθίτιδα είναι η φλεγμονή της εσωτερικής επιφάνειας του τελευταίου τμήματος του παχέος εντέρου που ονομάζεται ορθό. Μπορεί να προκαλέσει πόνο, αίμα στα κόπρανα, αιμορραγία, διάρροια, αίσθημα τεινεσμού. Φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, λοιμώξεις και σεξουαλικώς με τα δεδομένα νοσήματα, ακτινοθεραπεία για καρκίνο, αντιβιοτικά, είναι μερικές από τις αιτίες μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή στο ορθό.

Συρίγγιο πρωκτού

Η όχι φυσιολογική επικοινωνία μεταξύ μίας κοιλότητας ή ενός πόρου με το πρωκτικό αυλό ή το ορθό ονομάζεται περιεδρικό συρίγγιο. Το συρίγγιο πρωκτού συνήθως εκδηλώνεται με πόνο, εκροή πύου, ψηλαφητό μόρφωμα, αλλά και με απώλειά αιματηρό υγρό. Ανάλογα με την σχέση του με τους ανελκτήρες του πρωκτού το συρίγγιο πρωκτού κατηγοριοποιείται σε 4 κατηγορίες.

Φρέσκο αίμα στα κόπρανα

Συνήθως το φρέσκο αίμα στα κόπρανα οφείλεται σε αιμορροΐδες, ραγάδα δακτυλίου, πρωκτίτιδα, ορθίτιδα, συριγγοποιημένη κύστη κόκκυγος μέχρι τον πρωκτό, περιεδρικό συρίγγιο. Πιο σπάνια σε καρκίνο του ορθού, καρκίνο του πρωκτού, καρκίνο παχέος εντέρου.

Αίμα στα κόπρανα και πόνος στην κοιλιά

Αίμα μέσα στα κόπρανα και πόνος στην κοιλία μπορεί να συνυπάρχουν. Ο καρκίνος παχέος εντέρου τις περισσότερες φορές δεν προκαλεί πόνο, αλλά επιφέρει αλλαγές στις συνήθεις κένωσης του εντέρου μας. Συνήθως καλοήθεις παθήσεις όπως  η νόσος του Crohn, ορθίτιδα, φλεγμονώδης νόσος του εντέρου.

Αίμα στα κόπρανα χωρίς πόνο

Αίμα αναμιγμένο με κόπρανα, χωρίς πόνο μπορεί να οφείλεται σε αιμορροΐδες, αγγειοδυσπλασίες εντέρου, εκκολπώματα, πολύποδες εντέρου, καρκίνο παχέος εντέρου, περιεδρικό συρίγγιο.

Πόνος στη μέση και αίμα στα κόπρανα

Τις περισσότερες των περιπτώσεων αποτελεί τυχαίο γεγονός συνύπαρξης. Για παράδειγμα ασθενής με αιμορροΐδες που έκανε έντονη και απότομη άσκηση, μπορεί να αναφέρει απώλεια αίματος από τον πρωκτό λόγω αιμορροΐδων, και ταυτόχρονα πόνο στην μέση λόγω άρσης βάρους. Πρόκειται για δύο παθολογίες που προκλήθηκαν από το ίδιο αίτιο αλλά δεν σχετίζονται.

Αίμα στα κόπρανα σε τι γιατρό να πάω

Οι ιατρικές ειδικότητες που διαγιγνώσκουν και μπορούν να θεραπεύσουν τις παθήσεις που προκαλούν απώλεια αίματος στα κόπρανα είναι ο πρωκτολόγος χειρουργός για τις χειρουργικές παθήσεις που αποτελούν τις συχνότερες αιτίες και ο παθολόγος γαστρεντερολόγος. Παρόλα αυτά και άλλες ιατρικές ειδικότητες, ακόμη και αν δεν θεραπεύουν τις παθήσεις που προκαλούν αίμα στα κόπρανα, μπορούν να κατευθύνουν τον ασθενή στην σωστή ειδικότητα ή να του γράψουν εξετάσεις πριν τον στείλουν στον ειδικό.