νοσος του κρον
νοσος του κρον, αίτια
Όπως ήδη προαναφέρθηκε, τα ακριβή αίτια που προκαλούν την νόσο του Crohn, (νοσος του κρον), παραμένουν άγνωστα. Μέχρι πρότινος, η διατροφή και το άγχος ήταν οι βασικοί ύποπτοι για την νόσο του Crohn – νοσος του κρον, τώρα όμως η ιατρική κοινότητα γνωρίζει πλέον ότι αυτοί οι δύο παράγοντες μπορούν να επιδεινώσουν την νόσο, δεν είναι όμως οι γενεσιουργές αιτίες της. Άλλοι παράγοντες όπως η κληρονομικότητα και η δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος είναι πιθανόν ότι συντελούν στην δημιουργία και εμφάνιση της νόσου του Crohn – νοσος του κρον.
Νόσος του κρον – κληρονομικότητα
Σε ότι αφορά την κληρονομικότητα, έχει παρατηρηθεί ότι η εμφάνιση της νόσου του κρον είναι πιο συχνή σε άτομα που ανήκουν σε οικογένειες που και άλλα μέλη έχουν εμφανίσει την νόσο του κρον. Παρ’ολ’αυτά όμως στις περισσότερες περιπτώσεις ασθενών με την νόσο του κρον (νόσο του Crohn) δεν υπήρχε κανένα ιστορικό κληρονομικότητας.
Νόσος του κρον – ανοσοποιητικό σύστημα
Αναφορικά με το ανοσοποιητικό σύστημα, είναι πιθανόν ότι ένας ιός ή κάποιο βακτήριο πυροδοτεί την εμφάνιση της νόσου του κρον (νόσο του Crohn). Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιμετωπίζει τον συγκεκριμένο ιό ή βακτήριο, είναι δυνατόν αυτή του η αντιμετώπιση να είναι “λανθασμένη” με αποτέλεσμα το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτίθεται εναντίον του ίδιου του σώματος και πιο συγκεκριμένα της περιοχής του εντέρου.
Νόσος του κρον – αυτοάνοσο νόσημα
H (νόσο του Crohn) νόσος του κρον συγκαταλέγεται στα αυτοάνοσα νοσήματα. Στα υγιή άτομα, το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωριζει, εντοπίζει και σκοτώνει τα μικρόβια και τα νοσούντα κύτταρα που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε καρκίνο. Μερικές φορές όμως, αντί να σκοτώνει μόνο τα νοσούντα κύτταρα, λόγω κάποιου μηχανισμού που δεν είναι ακόμα γνωστός, το ανοσοποιητικό σύστημα λειτουργεί λανθασμένα και αρχίζει να επιτίθεται στα υγιή κύτταρα. Αυτή η λανθασμένη λειτουργία ονομάζεται «αυτοάνοση απόκριση» και οδηγεί και στη νόσο του Κρον, μεταξύ άλλων.
Νόσος του κρον και φλεγμονή βλεννογόνου
Στην περίπτωση της νόσου του κρον (νόσου του Crohn), το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στον βλεννογόνο, δηλαδή στην εσωτερική επιφάνεια του πεπτικού σωλήνα, με αποτέλεσμα την δημιουργία φλεγμονής, η οποία μπορεί να προκαλέσει έλκη και αιμορραγία.
Νόσος του κρον – συμπτώματα
Τα συμπτώματα της νόσου του κρον (νόσου του Crohn) παρουσιάζουν εξάρσεις και υφέσεις. Μπορεί να είναι γενικά, εντερικά, εξωεντερικά ή σε περιπτώσεις και στο περίνεο
Νόσος του κρον γενικά συμπτώματα
Τα γενικά συμπτώματα της νόσου του Crohn είναι τα εξής :
- απώλεια βάρους
- άφθες στο στόμα
- αίσθηση κόπωσης και εξάντλησης
- διάρροια
- πόνος και κράμπες στην κοιλιά
- κοκκίνισμα στα μάτια
- πόνος στις αρθρώσεις
- πυρετός
- εξανθήματα
- αποστήματα και συρίγγια στην περιοχή του πρωκτού
Νόσος του Crohn και περινεϊκή νόσος
Σε ποσοστό 20 έως 50 με 55% οι ασθενείς με νόσο του Crohn μπορούν να εμφανίσουν περινεϊκή νόσο. Οι περισσότεροι ασθενείς με νόσο του Crohn και περινεϊκή ανάπτυξη θα εμφανίσουν ορθοπρωκτικά συρίγγια ή αποστήματα. Είναι απαραίτητο να διαφοροδιαγνωσθεί η περινεϊκή νόσος του Crohn από άλλες ορθοπρωκτικές παθήσεις που μπορεί να συνυπάρχουν, όπως ραγάδα πρωκτού, πρωκτίτιδα, ορθίτιδα, σεξουαλικώς μεταδιδόμενη ορθίτιδα, αιμορροΐδες, συρίγγια πρωκτού από επέκταση ιεροκοκκυγικής νόσου κύστης κόκκυγος, συρίγγια πρωκτού άλλης αιτιολογίας, φαγούρα πρωκτού, υγρασία πρωκτού.
Τα φάρμακα που υπάρχουν και η ιατρική αγωγή που ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις βελτιώνουν κατά πολύ τα συμπτώματα της νόσου του κρον.
Νόσος του κρον – παράγοντες κινδύνου
Οι παράγοντες κινδύνου σε σχέση με την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου του κρον μπορεί να περιλαμβάνουν τα εξής :
-
Ηλικία και νόσος του κρον.
Η νόσος τουκρον είναι δυνατόν να εκδηλωθεί σε οποιοαδήποτε ηλικία. Το πιθανότερο όμως είναι να εκδηλωθεί σε σχετικά νεαρή ηλικία. Στους περισσότερους ασθενείς που διαγνώσκονται με τα συμπτώματα της νόσου του κρον, αυτό συμβαίνει πριν συμπληρώσουν το τριακοστό έτος της ηλικίας τους.
-
Εθνικότητα και νόσος του κρον.
Η νόσος του κρον (νόσος του Crohn) μπορεί να εμφανιστεί σε οποιονδήποτε άτομο ανεξάρτητα από την εθνικότητα του. Όπως έχει παρατηρηθεί οι λευκοί βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν την νόσο του κρον (νόσο του Crohn). Παρ’όλ’αυτά, υπάρχει μία αυξητική τάση σε ότι αφορά την εμφάνιση της νόσου του κρον και σε μαύρους που ζουν στην Βόρεια Αμερική και στην Αγγλία.
-
Οικογενειακό Ιστορικό και νοσος του κρον.
Υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης της νόσου, αν κάποιος έχει έναν συγγενή πρώτου βαθμού που έχει εκδηλώσει την νόσο του Crohn. Ένας στους πέντε ασθενείς με την νόσο του Crohn, έχει ένα μέλος της οικογένεις του που νοσεί επίσης.
-
Κάπνισμα και νοσος του κρον.
Το κάπνισμα είναι ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για την νόσο του κρον ο οποίος είναι δυνατόν να ελεγθεί εκ των προτέρων και να διακοπεί. Επιπροσθέτως το κάπνισμα οδηγεί σε επιδείνωση της νόσου του κρον αυξάνοντας την πιθανότητα να χρειαστεί χειρουργική επέβαση.
-
Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη φάρμακα και νοσος του κρον.
Σε αυτά περιλαμβάνονται για παραδειγμα το Voltaren και άλλα. Παρ’όλο που αυτά τα φάρμακα δεν προκαλούν την νόσο του κρον (νόσο του Crohn), ενδέχεται να δημιουργήσουν φλεγμονή στο έντερο και να επιδεινώσουν την νόσο του κρον.
-
Τόπος Κατοικίας και νόσος του κρον.
Η κατοικία σε αστικές περιοχές ή σε βιομηχανικές χώρες αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου του κρον. Από αυτό προκύπτει γιατί οι περιβαλλοντικοί παράγοντες σε συνδυασμό με μία διατροφή υψηλή σε λιπαρά και επεξεργασμένες τροφές, ενδέχεται να παίζουν σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση της νόσου του κρον (νόσο του Crohn).
Το παραπάνω άρθρο διέπεται από ιατρική δεοντολογία, βασίζεται σε διεθνή ιατρικά άρθρα, δεν είναι διαφημιστικό και ο σκοπός του είναι η σύντομη ενημέρωση του κοινού. Η ανάγνωση του δεν υποκαθιστά την επίσκεψη στον ειδικό χειρουργό πρωκτολόγο, ούτε παρέχει κατευθυντήριες οδηγίες που θα οδηγήσουν το κοινό σε λανθασμένα συμπεράσματα
Το παραπάνω άρθρο διέπεται από ιατρική δεοντολογία, βασίζεται σε διεθνή ιατρικά άρθρα, δεν είναι διαφημιστικό και ο σκοπός του είναι η σύντομη ενημέρωση του κοινού. Η ανάγνωση του δεν υποκαθιστά την επίσκεψη στον ειδικό χειρουργό πρωκτολόγο, ούτε παρέχει κατευθυντήριες οδηγίες που θα οδηγήσουν το κοινό σε λανθασμένα συμπεράσματα
Βιβλιογραφία